Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Treasuremine

Treasuremine

Medlem
  • Namn Gunnar Sandborg
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Videoredigerare, videofilmare, tekniker
  • Registrerad 2003-04-29
  • Senast aktiv 2021-11-07
  • Antal inlägg 281

Foruminlägg

De senaste inläggen Treasuremine har skrivit i forumet.

Menar huruvida den är mindre krävande vad gäller datorprestanda. Kör Catalina nu.

Jag har en MBP Retina 15" sent 2013. 20GB RAM och ca 40GB ledigt på disken.
Den börjar ju bli gammal och det märks att den jobbar hårt, inte minst nu när jag börjat köra lite World of Warcraft igen
Frågan är om jag borde uppgradera till Big Sur? Är det snällare mot datorn eller är det risk att den blir ännu segare?
Använder Final Cut en helt del med.

Tacksam för input

Detta kanske står någonstans i Apples egna anvisningar men ställer frågan här.
Skall man inte kunna kolla på en vanlig DVD via Apple-TV? Jag har testat både på en Mac Book Pro med DVD-spelare och på min egen retina med en rippad DVD som ligger på hårddisken. När jag startar den med Apples eget program så blir bilden grå på båda skärmarna. Fungerar så fort jag kopplar bort Apple-TV. Dessutom fyller inte mina filmer ut skärmen.
Jag har testat att koppla ATV till Routern med ethernekabel men det gör ingen skillnad.

Någon som har koll på detta?

/Gunnar

Jag har råkat ut för liknande saker. Ett vanligt skäl är om man har ett antal konversationer med grupper i t.ex. Viber. Om Viber är inställt på ett visst sätt så sparas allt som någon lägger ut i ditt bibliotek och följaktligen även i bildströmmen. Finns nog många appar som gör så. Kolla andra eventuella appar där du kommunicerar med grupper.
Jag fick plötsligt en bild på en motorcykel i mitt bibliotek som jag inte visste vart den kom ifrån, visade sig vara en bekant som var med i samma Viber-gruppchatt.
Även bilder som kommer från delade mappar i Dropbox kan bete sig så här.
Lycka till i sökandet.

Om det vore så enkelt. Det här är inte relaterat till maskinen på det sättet, har testat på flera maskiner så det är ett kompatiblitetsproblem mellan Pagesversioner

Täntke att det framgick att det är en pagesfil från typ 2010

Jag har ett intressant problem med Pages.
I min maskin finns både Pages 09 och en den senaste versionen (innan Yosemite)
När jag försöker öppna en fil så kommer det upp en ruta där jag antingen kan välja avbryt eller "öppna i Pages 09". Jag väljer då att öppna i 09 och när programmet så startar så säger den att filen inte kan öppnas.
Någon som råkat ut för detta och har någon lösning?

Jag har ett Q-Nap TS-412 som NAS. I den har jag kört 4 x Seagate Barracuda 2TB. Min erfarenhet (om det nu fortfarande gäller) är att Barracuda är bra diskar och pålitliga.
Kör Raid-5 (om jag minns rätt, 4 x 2TB = 6TB lagring). Har haft ett par haverier av disk och då har det fungerat smärtfritt att byta disk och gradera upp igen. Tidigare i år kom en uppdatering till mitt NAS som tydligen inte var bra enligt vad jag hörde. Råkade ha autoupdate på så det blev installerat.
För några månader sedan rasade en disk igen och helt plötsligt fungerade inte nedgraderingen. Det enda skälet jag kan se är att en av de "hela" diskarna som är kvar är markerad som "good", inte "excellent". Misstänker att den inte vill bygga om av det skälet.
Mycket att göra har gjort att NASet bara stått men nu tänker jag ta tag i det. Borde jag köpa en Seagate igen eller har någon andra tips samt tips kring Q-Nap?

Dom är inte försvunna, dom har hamnat i en container i mappen "filmer". Tror den heter iMoviehändelser" Om du högerklickar på den och väljer "visa paketets innehåll så ligger allt där

Att filmen är i HD säger inte så mycket. Vilken codec du använder påverkar mycket, samt såklart om den ligger på en snabb disk. Det handlar om att leta flaskhalsar.
Codec: Om du exporterar i Apples Prores 422 som Max_Ha föreslår så får du en fil som ett videoredigeringsprogram i Macmiljö inte behöver tänka så hårt för att läsa om uttrycket tillåts. Detta är det format som används av t.ex. Final Cut Pro.
Ett vanligt fel (mest när man tar in material från en DSLR) är att man använder H.264-codec, den är bra för uppspelning men inte tänkt för redigering.

Om du är osäker på allt detta, öppna filen i Quicktimeplayer, öppna "filmgranskare" och skärmdumpa den och posta här....där lär all info finnas

Ursprungligen av RobertK:

Tack för du testade.
Då ska jag testa med ProRes.

Jag har konverteringsprogrammet ClipWrap som jag varit tvungen att använda för att konvertera MTS-filerna (från min riktiga kamera; Sony RX100).
Har gjort om dom till ProRes 422 och sen importerat till FCPX.

1. Tyvärr vill Clipwrap inte kännas vid mp4-filerna, konstigt?
2. Vad ska jag använda för program istället?
3. Spelar det någon roll om jag använder ProRes 422 eller HQ? Har läst flera rekommendationer om 422.

Du gav faktiskt svar själv i den här tråden.
Att plocka ur mts-filerna ur den container de låg i skapar problem.
Bär man sparar från kamera skall man alltid kopiera hela chipet till hårdisk och sedan låta flnal cut eller imovie ta in det som kameraarkiv. När du bara har mts-filen så tappat du massor av info om orginalmaterialet.

Ursprungligen av IngoX:

Den där andra disken på 4 TB som krånglar, hur är den ursprungligen partitionerad? Om det är MBR så kan den väl inte adressera mer än 2,2 TB oavsett vilket OS den ansluts till. GUID ska det vara. Kan du prova disken/kabinettet i en annan dator för att felsöka?

Det är flera diskar som krånglar men den som fick mig att upptäcka det var en helt sprillans ny Hitachi Deskstar, tror inte den var formaterad alls faktiskt

Ursprungligen av IngoX:

Har du MacPro Raid Card så är det begränsat till att maximalt kunna se 2.2 GB. Apple uppger inte det i systeminformationen men när större diskar än 2 GB kom ut på marknaden fanns inte kortet längre kvar som BTO-alternativ vid beställning. Någon firmware-uppdatering verkar aldrig ha kommit.

Du borde kunna se alla 4 GB om du lånar en av sata-kanaerna till optiska enheten. Jag vet inte, men om det är så att den externa sata-porten kopplas via det installerade raidkortet så blir det ju samma begränsning på externa sata-porten. Och om du inte behöver hardvaru-RAID så kan du ta bort kortet.

Mac Pro and 3TB drives
HT3514 RAID card limitation on older MacPro (early 2008) seems to be 2.2TB
3TB internal hard disks on the Mac Pro and 3TB drives on the Apple RAID

Jag har inget raidkort i maskinen alls. Det enda jag gjort är att "stripa" ihop de fyra diskar jag satt internt via skviverktyget som en stor enhet. Systemet kör jag på en SSD som ligger kopplad under DVD-brännaren.
Jag har kopplat en extern esata via en av de sataportar som sitter direkt på moderkortet.
Kanske kan vara en idé att helt enkelt försöka koppla in HD där DVD-brännaren sitter, använder inte den ändå

Det här är väl ett problem flera känner igen, mig inklusive men blir inte klok på det.
Jag har nyligen köpt en ny MacBookPro Retina med Flashdrive. Samtidigt köpte jag två st Thunderbolt LaCie 4TB för extern lagring. Inga problem what so ever.
Jag har däremot haft en del problem med min gamla MacPro 2008 som har en intern Scaryraid. Började lagra över en del material på de externa TB-diskarna som hur snällt som helst dyker upp och visar 4TB.
När jag däremot försöker formatera en annan disk på 4TB så visar den 2,2 TB. Har två sätt att koppla den till datorn. Dels har jag monterat i ett esata-express och har en extern Plexgear som jag vet skall stödja större än 2TB. Dels har jag en enkel kabel som jag kan koppla direkt på disk och sedan till datorn.
Inget fungerar. Vist skall jag väl kunna formatera en 4TB disk och använda den?

Nu har jag klippt mitt första riktiga projekt i Final Cut Pro X och det vill jag säga först. Grymt program!!!
Har klippt en musikvideo och när man som jag lagt mycket tid på att sätta sig in i hur det fungerar så är det helt awesome.

Men...
...ja det var väl tvunget att komma ett "men"

Jag har haft en del problem på vägen, kanske är det buggar, kanske gör jag fel eller kanske är det min maskin som är lite gammal.

Maskinen är en G4 Early 2008 som är duktigt ombyggd. Systemet sitter på en SSD 512GB. Videomaterialet ligger på inbyggd RAID som läser över 600Mb/sek. 20GB RAM-minne och 10.7.5 som OS.
Någon undrar säkert hur jag fått det att fungera med grafikkortet? Jo, genom att byta till ett Radeon 4870 (det som var standard i MacPro 2009 så har jag fått allt att fungera. Nästan

Mina problem. För det första händer det ibland att programmet kraschar när det får jobba för mycket antar jag.
De största problemen har jag dock haft med att såväl grading (color correction) som effekter nollställs, ändrar värden eller helt enkelt inte fungerar som de skall.
Filmen jag har klippt är en musikvideo där jag började med att synka upp alla "musikklipp" i ett Multicam-klipp. Sedan har jag klippt detta på en ny Timeline. Från början jobbade jag av misstag med 1080i men gjorde sedan en ny timeline och gjorde allt i 1080P. Materialet jag filmat är från en Sony EX1 och en Canon 5D Mark 3. I båda fallen är det blandat 25 och 50 fr.
Ovanpå de klipp som är med musiker har jag laget en massa "connected clips". Sedan har vi gjort olika color correct på musikbilderna och de övriga klippen.
Vid olika tillfällen har gradingen då bara gått upp i rök eller nollställts. Vissa bilder har blivit svarta beroende på att parametrar inne i color correct dragits i botten och allt lyser rött.
Ett annat problem var att jag la på en vinjettering som dagen efter när jag öppnade programmet bara var en svart oval.

Till slut lyckades vi ändå färdigställa filmen genom att skjuta ut en masterfil som vi sedan tog in och gjorde den slutgiltiga finishen på.

Vet inte om det är någon som känner igen något av allt detta eller har några tankar.
Med tanke på hur underbart det är att klippa i FCP X så vill man ju gärna hitta lösningarna.

Mvh Gunnar