Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Qwest

Qwest

Medlem
  • Sysselsättning Konsult, PC tekniker
  • Registrerad 2003-04-29
  • Senast aktiv 2008-06-09
  • Antal inlägg 2

Foruminlägg

De senaste inläggen Qwest har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • 2003-05-30 19:16

Vi gjorde ytterligare en mod efter den första, satt ett kraftmotstånd på strömmatningen till 120mm fläkten (ej tempstyrd) för att sänka spänningen och få den ännu tystare. Detta var en ren höftning, tog ett motstånd som följer med Zalman 80mm fläktarna till elektronikbutiken och köpte ett lika stort fast med mer effekttålighet. Maskinen står i "normal" hemmiljö och verkar inte ha några värmeproblem.

Tog även bort skruvarna som håller processorfläkten och fäste den med buntband men det gjorde inte så stor skillnad (finns artikel om detta på xlr8yourmac med bilder)

När det gäller hårddiskarna kan du ibland justera inställningarna i diskens firmware med en utility (ie. IBM feature tool) så att den optimerar efter prestanda eller ljudnivå (mycket mindre metalliskt sökklickande)

  • Medlem
  • 2003-04-29 19:01

Gjorde en liknande modd på en kompis G4 Sawtooth (tror jag den kallades.. ) med 8xx MHz processor. Papst 12dbA fläkt in i nätdelen och byte ut 120mm Delta fläkten mot en papst 26dbA som är betydligt tystare trots att den inte är temperaturstyrd som originalet. Vi klippte bort plåtgallret i nätdelen och behöll den yttre plasten, nätdelen låter verkligen INGENTING. Lade även gummibussningar mellan 120mm fläkten och plåten som håller den eftersom det var gott om plats. Fäste även en extra disk (IBM GXP60 om jag minns rätt) ordentligt i vaggan ovanför originaldisken (Seagate Cuda IV)

Ingen åtgärd på CPU fan (60mm?) eller grafikkortsfläkt (ej original kort, ett radeon tror jag med lååååång PCB). Efter uppstart hörde man en hel del resonansljud som verkade ha dolts innan/skapats av ändrat diskmontage så vi drog i (kapade) gummibussningar mellan den övre disken och 3,5" jiggen också, då försvann dessa. Någon som vet varför den ena diskplatsen är ca: 10mm bredare än den undre? Att flytta disken var inte en option eftersom IDE kabeln var för kort.

Är van vid diverse OEM PC och server lådor, G4 är en intressant lådkonstruktion får jag säga och lite lurig innan man insett i vilken ordning allt skulle tas ut.

Fläktarna hade som någon annan skrev en annan (3p) strömkontakt än apple original (2p) men det var lätt att klippa/löda/krympslanga.

Hela operationen går att genomföra på max 2h för den som har lite mekarvana o helst har öppnat en G4 förut.

Parts:
Papst 4412FGL 120mm 225:- (databutiken.se, Linnegatan)
Papst 8412NGLV 80mm 200:- (- " - )
Bussningar 22-139 30:-/10st (Clas O)

man behöver egentligen inte den temperaturstyrda NGLV versionen men det var den enda som fanns inne. xp-data på pusterviksgatan är mkt bra på fläktar etc

1