Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
enders

enders

Medlem
  • Registrerad 2005-05-07
  • Senast aktiv 2015-07-01
  • Antal inlägg 59

Foruminlägg

De senaste inläggen enders har skrivit i forumet.

Trinodia, din jakt på en lösning på detta problem uppskattas mycket! Hoppas att vi får en lösning.
Lycka till!

//Anders

Det känns som att det är en ganska vettig slutledning.
Jag har precis testat att lägga lite ljuddämpningsmaterial under och över fläkthuset och jag kan notera en liten förbättring. Jag tog loss hela midplanet men ville inte gå så långt som att ta loss fläkten eftersom min iMac förtfarande är täckt av AppleCare.
Jag fattar inte varför det är så svårt för Apple att erkänna problemet och erbjuda byte av fläkt. Det måste ju ha kommit nån någon annorlunda fläktkonstruktion nu som kan lösa problemet.

//Anders

Tack för dina utförliga utläggningar! Apple har gjort om sitt DIY program för iMacen så midplane-DIY-dokumentet finns inte längre kvar där. Har du det dokumentet så att du kan lägga upp det någonstans?

//Anders

Ursprungligen av Trinodia:

Idag har jag labbat lite med min iMac...

Gjorde modden att ta bort fläkthöljet helt och gjorde en högst temporär lösning med hjälp av lite wellpapp och eltejp bara för att få fläkten att sitta emot cpun igen. Jag gjorde detta bara för att se om det överhuvudtaget gick att göra just denna modifikation med en rev A.....

Låter väldigt intressant det här. Var det några större bekymmer att få bort fläkthöljet? Har läst att på rev A måste man ta bort hela logikkortet för att ens komma åt. Stämmer det?

//Anders

Ursprungligen av Trinodia:

De få lösningar jag hittat har handlat om att ta bort själva höljet på CPU-fläkten och därigenom komma ifrån att fläkten vibrerar och skapar resonans... Andra har sågat av halva höljet och sedan satt tillbaka fläkten igen och till sist några som har lagt till lite dämpning på nedre halvan av höljets utsida och på så sätt fått ordning på problemet...

Vart har du hittat knepet med att lägga dämpning? Jag har sökt runt endel själv men inte hittat något vettigt. Har samma bekymmer som du på en iMac G5 17" rev A.

//Anders

För att svara på min egen fråga, så testade jag, nu när iMacen har anlänt, att sätta i mina PC2700 minnen i datorn. Och det funkerade inte något vidare. Datorn startade och körde igång tiger utan problem men kunde inte starta några program och efter ca 5 min fick jag kernel panic.
Så jag kör på dina rekommendationer Sidde.

EDIT: Jag testade senare att bara sätta i en av mina 512 MB PC2700 minnen och ha kvar orginalminnet i den andra platsen. Då visade det sig att det fufngerar hur bra som helst.

Senast redigerat 2005-10-08 15:16

Hej,
jag är precis på väg att införskaffa mig en begagnad iMac G5 (rev A). Dock har den bara 256 MB i ram, så jag tänkte att eftersom jag har två stycken 512 MB liggande hemma så gör det inget. Problemet är dock att de minnen som jag har liggandes är PC2700 minnen som kör på 333 Mhz och enligt Apple så ska det vara PC3200 minnen som kör på 400 Mhz i iMacen.
Vet någon om det funkar med PC2700 minnen på 333 Mhz i en iMac G5:a?

Tacksam för svar.

//Anders

OSX tar ungefär 4 Gb antagligen mindre, beroende på hur man anpassar installationen. 20 Gb räcker ett tag iaf, om du inte ska ha en hel drös filmer och spel på den.
OSX lär rulla väldigt smidigt på den, då jag kör Tiger på en gammal Pismo (400 Mhz G3) utan några problem.
Känn på om minnet räcker för vad du har tänkt att göra, annars tror jag att det är en simpel grej att uppgradera.

//Anders

Ursprungligen av jonas i:

Okej, tack för snabbt svar. 20gb alltså, hur mkt tar os x installerat? Klarar maskinen os x hyfsat bra? Antar iaf att mer ram måste man väl peta i, 256mb sitter det väl i game boys nuförtiden

Om du vill lägga in en sån ikon i html-koden så lägger du in en sån här tagg i head-taggen

<link rel="shortcut icon" href="dinbild.jpg">

//Anders

Ursprungligen av pem_pem:

Jag håller på att konvertera mitt gamla nätverk till ett Airport nätverk. Har dock en fråga om hur jag skall lösa det med min gamla Apple Laserwriter.

Kan jag använda en korsad ethernet kabel mellan skrivaren och en mac och där dela ut skrivaren till de andra tre datorerna som finns på Airport nätet?

Jag kör MacOS 10.4 på alla macar. Jag har ett slutet Airport nätverk. Alla ligger på en och samma kanal och jag använder lösenord. I Airport administrator så har jag ställt säkerheten på Airport ID. Endast de godkända i listan får nyttja nätet. Ställer detta till något med den delade skrivaren?

Är ovanstående lösning möjlig?

Ingen nätverks specialist, men borde inte en sån här göra susen?
Du borde kunna ansluta skrivaren direkt till airportstationen med denna.

http://www.macoteket.se/product_list.jsp?group_id=231924&product_id=305600

Ursprungligen av Tangen:

Alla kablar går att klippa av och löda ihop igen, men jag skulle nog testa med att snitta kablen ett par centimeter på längden och kolla hur den är uppbyggd, (utan att skada innehållet, å sen sätta vit "krympslang" om du tycker att det verkar läskigt) det går liksom bara att löda ihop med en likadan kabel - så innehåller den massa konstiga skärmningar etc - så kan det vara svårt. Går det att beställa från USA rå ?

/Tangen

Tack för råden!
Det går att beställa griffinsladden från tyskland, då går det på 200 spänn inkl. frakt, rätt ok iof. Känns iaf tråkigt att lägga ut 200 kr på en förlängningssladd.
Så om det är massa skärmningar så kan det blir problem, kan man se om det är det på nåt sätt?
I högtalarna kan man se att det mynnar ut två mindre kablar ur kabeln (en röd och en gul), i vardera högtalare.
Eftersom mina löd-tillgångar och -kunskaper är väldigt knappa så känns sockerbitar som ett bra alternativ för mig.
Vad är en "krympslang"?

Ursprungligen av Tangen:

hmmm, nån som vet vad det är för kontakt och om det finn "förlängningssladd" till den,

Annars finns det en Firewire koverter som har egen firewiresladd från Griffin
?

/Tangen

Det finns en förlängningssladd från griffin, dock ej i Sverige. Men jag skulle vilja göra en hemmameckare lösning på det hela.

Sladden ser ut såhär:

Ursprungligen av Johan S:

Är de inte ApplePro som bara passar till iMac? Har för mig att de är nån specialkontakt, ej vanlig "freestyleplugg"

Det är en speciell kontakt som ser ut som en 2,5 mm plugg med en extra ring runt. Den kontakten har alla PM G4 f.o.m. Powermac G4 DA. Och även iMac G4.

Har köpt mig ett par Apple Pro Speakers som jag tänkta ha till min PowerMac G4. Fick dock tag på den versionen som följde med gamla iMac så sladden räckte inte ens ner till golvet från skrivbordet.
Så jag tänkte skarva sladden. Det borde ju vara helt vanliga högtalarkablar efter att sladden delat sig i två, så lite extra högtalarkabel och några sockerbitar borde göra susen. Eller?

Är det någon som ser några problem med denna lösning eller har några tips innan jag klantar bort ett par helt fungerande Pro Speakers?

Tack på förhand!

Har sett den griffin kabeln. Blir så jäkla dyrt att ta hem den från utlandet bara. Hittade den i tyskland också.

Tack för tipset iaf.