Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
cuben@mac99

cuben@mac99

Medlem
  • Plats Örebro
  • Registrerad 2003-08-09
  • Senast aktiv 2021-09-07
  • Antal inlägg 427

Foruminlägg

De senaste inläggen cuben@mac99 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Cigarr:

Kolla om det räcker att justera datorns datum och tid.

https://www.macworld.com/article/228426/insta...

Tack för förslag men jag har ju ett fungerande OS i datorn med rätt tid/datum. Går alltså inte att "korrigera" det.
Jag får ju också en annan dialogruta.

Ursprungligen av Redaktionen:

Apple tog äntligen bort de sista mekaniska hårddiskarna från sitt sortiment i år med uppdateringen av iMac. Men det betyder också att det finns många därute som äger en äldre Mac-dator med en trött hårddisk. Låt oss hjälpa er med en lätt uppgradering som inte kostar skjortan eller riskerar skador på datorn.

Läs hela artikeln här

Försöker installera High Sierra på en extern disk kopplad till min macBook Pro 15" 2015, med MacOS Catalina installerat på datorn. Men jag får inte igång installationsprogrammet. Dialogruta säger att det är för gammalt att kunna öppnas med den här versionen av MacOS.

Någon lösning?

Ansluter till en annan mac över nätverket hemma dess användare och lösenord. Kommer åt det mesta men inte mapparna desktop, dokuments och downloads. Dessa är också de enda mapparna som har engelsk beteckning. Alla andra svenska eller de mappnamn som syns på den andra datorn och i dessa kan jag botanisera fritt. Hur fixa detta?

Och vad rekommenderar du istället?

Har AVGantivirus den fria versionen 19.8 på min MacBook 15" 2015 med Catalina. Märker ibland att fläktarna surrar hörbart och då finns det två processer i aktivitetshanteraren com.avg.tuneup.scan som drar över 25% vardera av processorn. Inte intresserad av någon tune up men kan inte hitta något sätt att stänga av i inställningarna. Om jag dödar processen i aktivitetshanteraren sjunker cpu temp från drygt 80 till under 60 på någon minut och fläktarna blir tysta . Någon som vet hur man stänger av detta?

Är inte så att filerna ligger på iCloud så det är inte felet. Någon som har annat förslag?

Vill flytta några filer mellan två datorer i hemmet. Kan från min macbook pro 15" Catalina logga in på hustruns macmini med hennes inloggningsuppgifter. Kommer då åt många filer men inte dem som finns på skrivbordet. Några "mappar" har engelska namn bl a desktop, documents och dem kommer jag inte in i medan de andra kan öppnas och har åtkomst. provade då att göra tvärt om, dvs logga in på min Macbok från hennes macmini med min inloggning och samma sak gäller där. Jag kommer inte åt filer i desktop eller dokuments som också här står med engelska namn. Vad är felet?

Ursprungligen av pmarriott:

Jag blev grymt besviken när jag ville sälja min 12" MacBook. När jag svarade på frågorna om datorns skick innan den skickas för att få ett preliminärt prisförslag så erbjöds jag drygt 7000:- vilket för mig var acceptabelt, men inte jättehögt i mitt tycke. När datorn sedan kom till mResell så var deras bedömning av skicket helt annorlunda och de erbjöd inte ens hälften av det preliminära priset. En 2 år gammal dator ser inte ut som en ny. Den såg ut som en 2 år gammal dator helt enkelt. Blev ingen affär på det.

Jag har samma erfarenhet - erbjuden 3900:- i höstas för en MacBook Pro retina 13" sent 2013 vilket jag tyckte var mycket bra. När de sedan fått den och kollat på den meddelar man följande. "1. Batteriet behöver bytas 2. Repor på skärmen 3. Grövre repor på chassi 4. Mindre skador på chassi Kostnaden för nödvändig reparation / utbyte överstiger värdet av enheten Vi uppdaterar prisförslaget för återvinning till 100 SEK." Dom tog sen 390:- för besväret för att jag skulle få den tillbaka..
Det är klart att en dator från 2013 inte ser ny ut men jag bedömde inte bristerna alls på samma sätt. Senare såld på Tradera för 2995:-. Så var inte för optimistisk i bedömningen när du beskriver datorn. Då blir du besviken på resultatet.

Tack för tipset. Hittade ingen support i sverige men väl i england.
https://www.epson.co.uk/support#faq_search
Där fanns en chatfunktion. Man menade att det nog ändå var stopp för det svarta bläcket. Att det såg ut som om det fungerade om än lite annorlunda beror på att vid glossy inställning för papper så skrivs det ut som ett foto och då blandas alla färger till svart och texten kommer fram på det sättet. Man föreslog upp till 6 rengöringscykler och redan efter den 2:a så fungerar det igen

Tack för tips:
Hittar ingen knepig kryssruta. Bara möjlighet att byta inställning för utskriftsmaterial vilket ju får skrivaren att släppa ifrån sig svart bläck men inte på ett helt normalt sätt.
Har skrivit ut från word, Acrobat Reader och textredigeraren med samma resultat.
Provat gästinloggning. Samma resultat.
Haft strömkabeln ur längre period- Samma resultat.

Har en Epson WF 2010 som fungerat utan anmärkning. Nu hållt på att skriva ut julbrev. Plötsligt skriver den inte ut med svart bläck- texten syns alltså inte alls - bilder utan svärta kommer fram. Försökt läsa på och någon föreslog att byta från vanligt papper till glossy i utskriftsinställningarna och då skriver den ut svart men det tycks som om bläckmängden är anpassad till specialpapper för det är mycket. Om jag stället tillbaka till vanligt papper så fungerar det inte - inget svart Bör ju inte vara patron eller skrivarhuvud som är tomt respektive blockerat eftersom den kan skriva ut men med annan inställning. Hur får jag tillbaka normal funktion dvs alla fyra färgerna på vanligt papper?

Ja till 10.15.7. Har program som ännu inte är kompatibla med Big Sur...
Men tror jag hittat en lösning. Den har gett tangentbord och mus nya namn som håller både efter stängd och öppnad bluetooth inställningar och omstart av datorn. Använde 1. 2 hade jag testat innan och det fungerade inte för mig.

Workaround #1 (worked for me)
1 Connect Device
2 Go to settings, right click on device, don’t click the menu, leave it open
3 Turn off device
4 Select “rename” in the still open right click menu
5 rename the device and close the pop up
6 Turn device back on and connect
Workaround #2 (haven’t tried it myself)
1. Make sure the bluetooth icon is showing in your menu bar
2. Make sure your magic keyboard is not connected to your Mac via usb, but via bluetooth only (keyboard should be paired)
3. Hold the SHIFT and OPTION key down while left-clicking the bluetooth icon.
4. An extra option has appeared in the bluetooth menu: ‘Debugging’, go there
5. Click ‘Factory Reset all connected apple devices’
6. Repair the keyboard
7. Voila the keyboard has been reset and you can change the name to whatever you want by opening bluetooth preferences -> right click the paired keyboard -> change name -> save name. Now it works.

Har samma problem. Köpt en begagnad iMac och både mus och tangentbord har namn jag vill byta. Går att byta under bluetoothinställningar men namnbytet fanns ej kvar om jag tillfälligt stängde av musen eller tangentbordet. Provade med säker start enligt ovan och omstart . Går att byta namn under bluetooth fortfarande men om jag stänger systeminställningar och sedan öppnar igen är de gamla namnen tillbaka direkt fast mus och tangentbord inte varit frånkopplade - alltså ännu sämre. Några tips?

Tack för tipsen. Skall gå igen dem när jag får tid i veckan och återkommer med resultat.

Har en Airport extreme av senaste modell uppdaterad till 7.9.1 inkopplad på fiber 100/100. 2,4 samt 5 GHz med samma nätverksnamn. Vid koll i närheten får jag 99Mbit/s ned och 109 upp. Har utökat närverket trådlöst med en lika dan Airport extreme och en Airport express (för musik) båda i bryggläge Utökat ett trådlöst nätverk). När jag går bort i lägenhet och den andra airport extreme kopplas upp sjunker hastigheten till ca 5 Mbits/s ned men ligger kvar på ca 65 Mbit/s upp. Detta konsekvent. Förstår inte hur det kan vara sådan skillnad på upp och ner. Tacksam tips på hur jag kan felsöka.