Nja, inte riktigt.
En ISP har tre typer av anslutningar:
- Mot kund
Kunden betalar normalt för max(inkommande,utgående), dvs för det som han kan använda peak.
- Mot annan ISP som man "peerar" med, dvs utbyter trafik med.
Historiskt har detta skett utan betalning, och de två ISP:erna kommer överens om hur tjock sladd som behövs mellan dem. Man betalar s.k. half-circuit, dvs hälften var av kostnaden för sladden. Detta blir en låg kostnad om båda operatörerna redan är anslutna tex till en knutpunkt någonstans.
Det kan hända idag att en (liten) ISP måste batala för peering.
- Mot annan ISP som man köper "transit" av.
Detta innebär att man som ISP inte bara kommer åt den andra ISP:ns kunder, utan också kunder till andra ISP:er som man når via den ISP man får transit från.
Det är transit till "resten av Internet" som kostar c:a 80-120 Euro/Mbps/mån. Ju mer man kan skicka inom sitt eget nät eller med andra ISP:er man har peering med, desto mindre mängd bandbredd måste man köpa i transit.
Säg att en operatör har 100 kunder. Var och en har 10Mbps, men peak använder de bara 1Mbps. Det behövs då 100Mbps i backbone hos operatören. (Dvs, max bandbredd som alla kunderna använder samtidigt överstiger aldrig 100Mbps.) Av detta kanske 50% är inom Sverige och man har lyckats få peering med alla operatörer här. Därmed behöver man bara köpa 50Mbps i transit (vilket skulle bli kanske 40kSEK/mån, dvs 400kr/mån utslaget på de 100 kunderna).
När man köper transit så är det i princip oberoende av i vilken riktning trafiken går. Men, om man har tur och köper transit av en stor operatör i Sverige, och man har en trafikmodell som är tvärt om mot vad den operatören har, så kan man få det billigare. Billigare för att den man köper av inte behöver bygga ut sitt nät.
I världen finns det idag bara c:a 4 operatörer som INTE köper transit av någon...
Pengar åker alltså från slutkund mot "mitten av Internet" vad gäller IP-paket. Inte från "uppringande till uppringd part" som gäller för traditionell telefoni och tjänster på Internet.