Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
RasmusW

RasmusW

Medlem
  • Sysselsättning Linuxnörd som utforskar Linux på icke X86.
  • Registrerad 2003-09-02
  • Senast aktiv 2006-05-18
  • Antal inlägg 6

Foruminlägg

De senaste inläggen RasmusW har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Macus:

Ska du byta fläkten så måste du ta ut hela nätdelen, vilket kräver att du lossar chassifläkten och petar den åt höger samt lossar alla sladdarna.

Om du vill komma billigare undan, så går det lika bra med en 80 mm Everflow-fläkt som du kan köpa hos Inwarehouse för 29 kr. Den är också kullagrad liksom Papstfläkten. Den har en ljudnivå på 15 db istället för 12 db. Båda fläktarna gör underverk för att sänka ljudnivån.

Var noga med att inte vidröra något på insidan av nätdelen. Den kan ge dig en stöt annars som är direkt livsfarlig. Tryck några gånger på startknappen till datorn med nätsladden urdragen, innan du börjar. Det laddar ur det mesta av strömmen som kan finnas kondensatorerna. Vänta gärna ett par timmar också, för säkerhets skull.

Hur ser kontakterna till nätdelsfläkten ut? Jag fick tråckla lite för att koppla den nya 120mm-fläkten å ett vettigt sätt.

Tack för varningen vad gäller nätdelen, men den plockade jag ut (nåja, den hängde i sladden men var i övligt öppen och lös) när jag satte silikondämpningen på nätfläkten. Vad gäller stötar så är de aldrig farliga om man har en hand i byxfickan, kroppsdelar som inte genomflyts av ström kan inte skadas. Fast det kan ju göra ont.

Jag har också jobbat lite på att tysta min blådåre. Jag köpte såna där vibrationsdämpande acoustiproducts-grunkor i silikon att sätta på fläktarna, och bytte 120mm-fläkte mot en dyr tyst sak. Nu visade sig den gamla fläkten inte vara särskilt högljudd i sig, men i och med att jag har vibrationsdämpat fläktarna blir det ändå betydligt tystare. Sen satte jag brickor av silikon, också acoustiproducs, mellan hårddiskarna och chassit.

Nu funderar jag på om jag ska byta fläken i nätdelen mot en papst. Det känns som det skulle vara pricken över i. Frågan är bara hur mycket pengar jag verkligen vill lägga på en så här antik dator, och om jag vill hålla på och gräva i nätdelen.

Attempted to kill init kan bero på femtielva saker. Samma med "Nån fil kan inte hittas". Det behövs mer info än så för att lura ut problemen.

Sen är faktiskt mitt allmänna intryck att Linux på macen (i alla fall äldre macar) är lite mer oslipat än på PC. Jag kör både Yellowdog 4.0 och Gentoo på min blåvita, men i bägge fallen har jag varit tvungen att knäcka riktigt luriga problem. När jag placerade yaboot på disken min ATA66-kontroller blev alla diskaccesser enormy otillförlitliga och långsamma. Lösningen var att lägga Yaboot på en gammal skräpdisk på den inbyggda kontrollern och sen konfigurera gentoo till att stänga av den bullriga skräpdisken så fort systemet kommit upp.

Ursprungligen av benjaminlarsson:

Väldigt sällan man utnyttjar över 33MB/sek. En snadd fräch disk (7200rpm) maxar vid 60MB/sek - och så mycket använder man sällan, förutom när du skickar mellan olika partionern/hårddiskar. Dessutom ör accesstid ofta att föredra

Fel! Har disken en stor cache (vilket moderna diskar ofta har) så är chansen hyfsad att datan du vill accessa ligger där. I det läget är det ina problem för disken att maxa bussen.

1