Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hille

Hille

Medlem
  • Registrerad 2001-06-30
  • Senast aktiv 2008-09-03
  • Antal inlägg 50

Foruminlägg

De senaste inläggen Hille har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2002-06-10 09:22

För att dra ut data ur MySQL...
"databas.sql" lägger sig där du befinner dig i shellen, t.ex. i din hemmapp.

shell > mysqldump -uroot -ppassword --all-databases > databas.sql

För att få in den igen...

shell > mysql -uanvändare -ppassword < databas.sql

Svårare är det inte...

  • Medlem
  • 2002-03-03 18:34

Ok, jag slutar skriva här.

  • Medlem
  • 2002-03-03 16:59

Gääsp!

  • Medlem
  • 2002-03-02 20:25

Helt onödigt är det väl inte, som du skrev lite längre ner så beror det på hur hög belastning man har på sin sajt.
T.ex. så är UBB som används här på 99mac en CGI-applikation som har sina begränsningar och vid många användare så blir det segt
Det är därför vissa är beredda att betala mer till Infopop för att använda UBBThreads istället (som är byggt på PHP/MySQL).

Näe det är sant, men jag tänkte mest på individer som gör hemsidor åt släktingar och dylikt.
Kan ta t.ex. en kille som jag tyvärr känner som skulle göra en hemsida åt nån förening han var med i, och han satt i 2 dagar och letade information om vilket språk som var snabbast,
när det hela var mer eller mindre lönlöst för han väntade sig högst 10 besökare om dagen. Pratar man hastighet i det läget är det totalt onödigt.

Att linan ut och linan in också spelar roll för hastigheten vet nog redan alla, men det är sällan det som är begränsningen när man har tungt lastade sajter med mycket scriptkod och databasanrop.
Att webbserverns prestanda spelar roll tror jag inte heller är direkt okänt. Så vid diskussionen om vilket språk som är snabbast så är det underförstått att man jämför på samma (eller motsvarande) hårdvara och lina.
Allt annat är ju ointressant.

Du missade nog att jag skrev att det är datorn i sig som är största och främsta anledningen hur bra ett språk går.

[i]Martin fick för ett tag sedan stänga av funktionen att söka i alla forum samtidigt här på 99mac för att det helt enkelt sög musten ur webbservern.
Då spelar ingen lina i världen nån roll. Jag saknar den funktionen och om ett byte av språk skulle ge betydligt bättre prestanda på existerande hårdvara och lina så är ju ett sånt byte i allra högsta grad intressant.
Så det behövs inte någon sajt av Hotmails storlek för att dra nytta av snabb kod.

99mac använder ju sig av textfilsdatabas, vilket försvårar processen att söka igenom alla forum på en gång. Datorn måste ju självfallet använda sig av mer kraft om den måste
gå in i varje enskilt dokument och söka. Fast nu har jag inte kollat igenom sökfunktionskoden för UBB så jag vet inte exakt hur den jobbar i detta fall.

(Hotmail förövrigt, Microsoft har gjort flera försöka att flytta det från unixmiljön till Microsoftserverar,men misslyckats varje gång till unixvärldens glädje...

haha

Ööh, det var väl rätt mycket ihåligt prat där, de flesta är nog överens om att det går att jämföra hur lätt olika saker oavsett intelligens.
Naturligtvis spelar intresse och vilja att lära sig roll, men det är som diskussionen om lina och hårdvara - det är oväsentligt här, för det är självklarheter.

Intesse och vilja i stor del, men det är först och främst din intelligens och minne (som jag tycker är samma sak) som bestämmer hur mycket och snabbt du lär dig.
Sen är det kanske bara jag, men jag tycker generellt inte om jämförelser när det är två helt olika individer som är inblandade.

Varifrån har du fått att C++ är utdött för att skriva CGI-applikationer?
Sist jag läste på så hette det att det är fortfarande det är det bästa sättet att få riktigt bra prestanda i webbtillämpningar, ja även bättre än PHP t.ex.
(eftersom PHP är ett scriptspråk som måste kompileras (eller om det hette interpreteras) när det körs (jo, jag vet, man kan göra det i förväg med Zend-produkterna - men då blir det ju en CGI-applikation faktiskt!).

CGI (C++) dokument är det jag pratade om, dokument med själva .c (.c++) filändelsen.

Hille: När man talar om CGI så är det PERL de flesta pratar om. Vilket är ok, men har väldigt många begränsningar till skillnad från "HTML include" språk (PHP,ASP,LASSO).
Jag är inte säker på vad det kallas så jag kallar det "HTML include".

När man kör PHP på en Microsoft IIS så är det faktiskt så att hela PHP körs som en CGI.
Även när man kör Apache kan man köra PHP som CGI för ökad säkerhet, men det vanliga är att folk väljer att köra PHP som en modul i Apache för fler funktioner och ökad prestanda.

Att köra PHP som CGI menas att det är program kom som kompilerar koden varenda gång istället för modulen. IIS gillar jag inte för fem öre så jag ska inte kommentera den med PHP.
Att köra PHP i CGI är endast lönt att köra om du inte har möjlighet att använda modulen, eftersom du måste använda mycket mer kraft för varje kompilering.

  • Medlem
  • 2002-03-02 03:34

Jag lägger näsan i blöt återigen... svar på Olas inlägg.

1. Lasso kräver mindre kodmängd för att göra samma sak vilket tydligt visas ovan.
Det betyder alltid färre fel och kortare utvecklingstid med Lasso. I förlängningen innebär ju det lägre kostnad för kunden med Lasso även om PHP är gratis.

Mängden kod som Lasso använder kan jag inte någonting om, men det exempel du gav på PHP är nog det högsta mängd man kan få för att göra en sån sökning i databasen.

2. För att använda PHP för att prata med en SQL-databas behöver inte bara lära dig PHP, du behöver även lära dig SQL.
Visserligen är det förstås inte omöjligt men återigen så kostar det i tid att lära sig två saker. I förlängningen innebär ju det lägre kostnad för kunden med Lasso även om PHP är ju gratis.

Om man använder Lasso/Filemaker, behöver man då inte lära sig nånting om de två för att använda dem? eller missförstod jag det du sa?
PHP/MySQL är båda gratis, Filemaker/Lasso kostar båda två. Du behöver lära dig av båda för att använda det. PHP/MySQL vinner eftersom det är endast "tiden" kom kostar.

PHP kan vara lite krånlig att lära sig. SQL databaser är löjligt enkla att lära sig faktiskt (pratar för egen del självfallet).
Lasso kan jag inte utala mig om, Filemaker använder jag själv för att hantera mina kundlistor och dylikt. Men inte för webben.

3. I Lasso så får man, vilket kan utläsas i exemplet ovan, en massa saker på köpet så att säga.
Du skriver [ROWS/] när du vill att Lasso skall upprepa allt som står mellan dessa två en gång för varje rad i resultatet istället för att behöver initiera
en räknare och bygga en loop som kollar om det finns rader kvar och sedan upprepas en gång för varje rad i resultatet. Detta kortar förstås också ner
svårighetsgraden med Lasso och det mina vänner är hela poängen. Lasso är enklare än PHP.

Som sagt, ditt exempel var inte så värst vacker kod. Och det lilla extra med PHP är den gyllende regeln när man kodar PHP: "Det finns alltid flera sätt att göra en sak!".
För att göra en loop (som ditt Lasso exempel använder om du inte visste det) i PHP kan du använda dig av en massa olika metoder; foreach, for, while osv.
Just det exemplet du gav/hittade är det längsta av alla.

  • Medlem
  • 2002-03-02 03:14

1. Hur snabbt?
Skillnaden på alla språken (ASP,PHP,LASSO osv osv) när det gäller hastigheten är så små att hela diskussionen är onödig.
För närvarande är PHP det snabbaste, men som Taz_1999 sa: "Om du får svar på 0.5 eller 0.45 sekuder vad spelar det för roll".
Sen var de exemplen väldigt höga faktiskt, 0,45 sekunder är inte så värst bra det (bara påpekar det).
De flesta siter kommer nästan inte känna någon skillnad på hastighet förrän de kommer upp i de riktigt stora besöksantalen ändå.

Sen är det datorns kapacitet/CPU/RAM som bestämmer hur snabbt det går.
Efter det kommer hastigheten/bandbredden på linan servern står på.
Och den tredje är linan på personen som besöker sidan.

2. Inlärning?
Inlärningsperioden för språken är till störst del hur hög intelligensen på personen i fråga är.
Om person A lär sig PHP på 2 månader och person B lär sig lasso på 3 så är det inte grund nog att säga att Lasso är svårare att lära sig, och vice versa.
Själv lärde jag mig grunden till PHP på ca 1 vecka, och jag anser mig inte vara i den högre klassen snillen precis. Lasso har jag inte gett mig på dock.
Det beror också hur intresserad du är av att lära dig.

3. Störst och vackrast?
Man kan disskutera i dagar om vilket som är störst, PHP eller ASP. Faktum är att PHP växer otroligt fort (enligt min åsikt) och om jag inte har fel så kostar
ASP pengar att leka med? Säg till om jag har fel på den här biten, för jag vet inte. Håller mig ifrån M$ så gott jag kan.
Sen vad har det för betydelse? Som Taz också sa, om vi gick på det hade vi alla enbart suttit med windoze i våra maskiner.

4. Databas?
SQL är störst, ingen svekan. Sen får man lägga till minnet att det finns över 50 varianter (MySQL, MsSQL, MiniSQL, PostgreSQL osv).
Går man på snabbhet vinner MySQL (som dessutom är svenskt), men som jag sa om språken så är marginalerna så otroligt små att du inte kommer
känna nån skillnad tills du får 50,000+ besökare om dan.

5. CGI?
CGI dokument som är skrivet i C++ är så gott som utdött nu. När man talar om CGI så är det PERL de flesta pratar om. Vilket är ok, men
har väldigt många begränsningar till skillnad från "HTML include" språk (PHP,ASP,LASSO). Jag är inte säker på vad det kallas så jag kallar det "HTML include".
Ska du lära dig något språk snabbt för ett projekt så är PERL uteslutet, som är väldigt komplex, plus begränsningarna som jag inte tänker gå in på.
I längden med stora siter så är PERL eller nån annan form av CGI nästan inte ens att tänka på, för datorn måste använda mer CPU för att hantera det.
Fast om du har en plånbok tjock som Bill Gates så kan du nog använda det, du har då råd med defeting servrar och egen OC-255 lina (13,21 Gbps) som krävs.

5. PHP/MySQL bäst?
Kan jag inte utala mig om. Det är till stor del en smaksak vilket språk du väljer att använda dig av.
Innan MacOSX var Filemaker/Lasso det bästa och näst intill det enda alternativet för mac servrar. Nu är det en helt annan historia.
Som sagt, det är en smaksak.
PHP/MySQL vinner på min front p.g.a. båda är gratis och håller mycket hög kvalité.

[ 02 Mars 2002: Meddelandet ändrat av: Hille ]

  • Medlem
  • 2002-03-02 02:41

Här är Taz_1999s exempel på PHP kod UTAN all skitkod som hängde med.

<html>
<head><title> How to Grab your MySQL Data </title></head>

<?

mysql_connect("localhost","username","passwd") or die(mysql_error());
mysql_select_db("databas") or die(mysql_error());

$result = mysql_query("SELECT * FROM tablenamn WHERE opinion = ´is great´");

if (!$result) {
echo "<CENTER><P>There Were No Results for Your Search</CENTER>";
} else {
while($skriv=mysql_fetch_array($result)) {
echo "<p>Name: $skriv[name]
Email:$skriv[email]";
}
}

?>

</HTML>

En liten grej.
Om det finns ett @ framför en databas sökning så betyder det att om den inte lyckades så ska man bara hoppa över det.
Och varför ska man då skriva en lååång "or die" kommando som berättar vad som gick fel, när den inte kommer visa något!?

Och om man är någolunda smart när man använder php är att du skapar ett nytt dokument där du lägger en de två första raderna PHPkod,
och sen endast kallar in det dokumentet med "include". Sparar plats och tid, tänk om ditt login eller lösenord ändras och du har 1000+ sidor att hantera.

[ 02 Mars 2002: Meddelandet ändrat av: Hille ]

  • Medlem
  • 2002-03-06 09:00

Systeminställningar -> Internationellt -> Tangentbordsmeny

Har du kollat där om du har "Svensk" eller "Svensk - Pro" vald?

  • Medlem
  • 2002-02-10 11:39

Jag har upptäckt att när jag både pratar och skriver om M$ att det är näst är intill omöjligt att exkludera svordomar.

Det går bara inte, för hela företaget är ett ***** **** **** företag.

  • Medlem
  • 2002-01-21 20:39

Jag har en G4/400, 320 MB RAM.

Har en fräsch installation av 9.2.1 och en formaterad hårdisk.
När jag lägger i Cdn och klickar på "install" så startar den om.

Fram kommer "start-up-macen" som man alltid ser när man startar datorn, och en ful "cd markör", som spinner lite, sen slutar den spinna och.... ingenting händer.

Har provat att starta om och hålla ner C, har även markerat CDn som startskiva i "Startskiva".. samma resultat varje gång.
Jag har uppdaterat Firmwaren med det som fanns på CDn.

Kan nån hjälpa mig? Eller måste man ge sig på att prata med macoteket vilket jag inte vill...

  • Medlem
  • 2001-10-04 18:50

Kan någon hjälpa mig med det här mycket irriternade problemet...
Jag har Voodoo5 på min G4/400 (9.2.1) och på senare tid har jag inte kunnat spela Quake 3 eller något spel som har samma motor, som Alice.

Starten går fint men när jag kommer till första menyn, blir allt vitt.
Jag har installerat om voodoo rutinerna utan resultat, och jag vill helst inte lägga in min gamla ATi Rage 128 som hängde med datorn.

Kan nån hjälpa?

  • Medlem
  • 2002-08-02 15:07

Specs: 20+Mhz, 2 MB RAM, 8 MB stor.

Så du säger att VPC inte kan köra det?
Rent ut sagt skrattretande.

  • Medlem
  • 2002-08-02 13:26

Hmm, bara det att jag har försökt spela UFO: Enemy Unknown (gammalt kultspel).
Och det hackar värre än Q3 på en Apple II.

Finns det nån som har nån smart idé vad man kan göra? För om ett spel som kom ´94 inte går att köra på VPC förstår jag inte anledningen till att använda det ens.

  • Medlem
  • 2002-08-02 10:37

Har skaffat VPC, har enbart DOS i den förtillfället.
Men jag har ett litet problem med den, när jag kollar i BIOS så står det att jag har 35,2 Mhz CPU, det är komiskt lite.

Jag kollar runt och hittar i hjälpen att det enda sättet att få snabbare CPU i VPC är att köpa ny dator. Min fråga är, finns det något annat sätt?

För att få 35,2 Mhz på en G4/400 är löjligt.
Macen har över 700 MB RAM, VPC får använda 300 av dem.

Eller är det bara så att VPC "suger hårt"...?

  • Medlem
  • 2002-01-11 01:44

Får samma som Saffran.