Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
thomasti

thomasti

Medlem
  • Registrerad 2003-09-26
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 221

Foruminlägg

De senaste inläggen thomasti har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Basss:

Finns det någon mer butik än webhallen där man kan boka och välja "betala vid avhämtning"?

Tja.. På NetOnNet ( https://www.netonnet.se/art/ljudbild/justnu/a... ) kan man välja postförskott och i så fall får man betala när man hämtar ut paketet. Fast den varianten kostar 50 kr extra...

Det där är något som gick sönder i VLC och MPlayerX för ca ett halvår sedan. Nedgradera till äldre spelare (minns inte exakt vilken version) så ska det fungera igen. (Det har jag fått göra.)

Ursprungligen av toox:

Funkar.de.även.i.late.2010.modellen

Jag kör sådana minnen i min MacMini från 2010. (Anledningen till det är att när jag uppgraderade min MBP av årets modell till 8GB så fick jag ju de gamla 2+2GB-minnena över så då tänkte jag att jag lika gärna kunde slänga in dem in minin så fick den 4 i stället för som tidigare 2GB.)

I sammanhanget bör jag dock kanske nämna att jag får kernel-panics i minin ibland numera. Vet inte om det har med minnena att göra eller om det är något annat, men jag kan inte minnas att jag hade sådana problem innan jag bytte.. Jag inbillar mig dock att om det faktiskt beror på minnena så är det mer troligt att det är för att jag lyckats skada något av dem när jag bytte än att det är 1333 i stället för 1066.

Du kan ju alltid uppgradera till ett dyrare abonnemang om det billigare inte skulle räcka till - däremot kan man inte nedgradera till ett billigare abonnemang innan bindningstiden gått ut (om Telia inte ändrat reglerna sen jag skaffade min iPhone 4 för ett år sen, men då var det i alla fall så). Så jag skulle rekommendera det billigare!

Ursprungligen av MagArne:

Ja, återkom gärna med vilken version av VLC ni anser fungerar bäst

VLC FTP-arkiv med äldre versioner
Index of /pub/videolan/vlc/

För mig funkar VLC Version 1.1.10.1 utmärkt.
Där finns under menyn "Ljud"/"Ljudenhet" ett val "HDMI (kodad utmatning)" som jag använder. Jag antar att där finns olika val beroende på vilken hårdvara man har..

Jag har f.ö. samma problem med MPlayerX (som jag numera använder mer än VLC) - alltså att flerkanals-ljud inte funkar i senaste versionen. Men där har jag backat till version 1.0.7 (1311) och den finger också utan problem för mig.

Och bara för tydlighetens skull: Jag körde med optisk kabel med min förra MacMini och även där fungerade DD5.1 och DTS problemfritt (så HDMI är inte ett krav).

PCM = Puls-code Modulation
Pulse-code modulation - Wikipedia, the free encyclopedia

Om jag minns rätt så kan en optisk kabel bara hantera en stereosignal så länge den är okodad (dvs PCM). För att få 5.1-ljud måste det vara antingen Dolby Digital 5.1 eller DTS i vilket fall det är mottagaren (recievern) som avkodar signalen (kan jämföras med att man skickar en packad (zip-) fil som mottagaren sedan packar upp).

Nej, jag är rätt säker på att PCM bara är stereo. (Sen är det ju inte ovanligt att surround-recievers kan fuska fram en 5.1 signal från stereo-signalen. - Kan låta bra men är egentligen bara fejk..)

Av någon anledning har möjligheten att skicka en äkta 5.1-signal försvunnit från senaste VLC. Men backa till förra versionen så finns det där. (Sitter inte vid den datorn just nu så jag kan inte kolla versionsnummer..)

Jag får exakt samma problem/fenomen på min TV (som jag kopplat förra årets MacMini till via HDMI) om jag kör med 50 Hz (och då blir bilden inte heller pixelmappad). Slår jag över till 60 Hz så blir bilden perfekt (och även pixelmappad).

Vet inte om detta hjälper dig, men kan kanske vara något att testa..

Skulle spegling måhända lösa det problemet? Alltså, visa samma bild på båda skärmarna. (Funkar väl bäst om det är samma upplösning på båda förstås, men ändå..)

Ursprungligen av suddgummi:

Har ni köpt en adaptrar för 40 kr på Ebay?
Skämt åsido, många av dessa problem kan många gånger skyllas på adaptrar. Apple har ingen egen MDP->HDMI utan det är tredjepartstillverkare som tillhandahåller dessa. Vill man vara relativt säker på att få en som är kompatibel får man se sig efter en adapter från en känd tillverkare (Kanex, iWires, Moshi, Belkin etc).

Det du säger är naturligtvis helt sant! Men med det sagt så måste jag passa på att nämna att man mycket väl kan få bra adaptrar på Ebay för 40 kr. Jag köpte precis en sådan - jag tänkte att om den inte funkar så är det ingen större ekonomisk förlust, men den visade sig fungera alldeles utmärkt (både bild och ljud)!

Ursprungligen av Hjopek:

Jag har en Samsung med 4 HDMI, en av dem måste användas med DVI, alltså har du flera ingångar på din TV kolla de andra ingångarna också (om du inte redan har gjort det).

Jag skulle tro att det fungerar med alla ingångar på TV:n (om det fungerar ö.h.t. alltså..). Däremot så är det lämpligt att använda HDMI-ingången som är märkt DVI eftersom det troligen är den enda av dem där man får 1:1 pixelmapping (medan det blir overscan på de övriga tre).
Så är det i alla fall på min TV (som också är en Samsung).

Ursprungligen av gunek:

Jag har upplevt att min skärm på min mbp från 2009 är mörkare när jag tar upp den från vila. Får plussa på ljuset efter (nästan) varje vila. Det hände aldrig före 10.6.8

Det där upplever jag också på min MBP 13 av senaste modell (inte alltid, men ibland..)

Min MBP kommer att uppdateras genast.
Min MacMini som agerar kombinerad mediadator och server får vänta lite tills jag sett att allt verkar flyta som det ska.
Min stationära musikproduktionsmaskin kommer nog inte att uppdateras alls (eller i alla fall inte det närmaste året)..

Va? Spotlight för att starta program? Nä, jag känner nog ingen som gör så! Jag för min del har de program jag använder ofta i dockan och resten öppnas från app-mappen. Hur smidigt som helst tycker jag!

Självklart

Men för att svara mig själv så hittade jag detta: Mac OS X Server Lion kommer sljas som app - MacWorld
Tydligen ska det helt enkelt fungera som så att man köper till en server-app till sitt vanliga Lion.