Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
zkirtap

zkirtap

Medlem
  • Registrerad 2003-11-04
  • Senast aktiv 2014-03-04
  • Antal inlägg 394

Foruminlägg

De senaste inläggen zkirtap har skrivit i forumet.

Satt tidigare i dag och slet mitt hår eftersom det var stört omöjligt att få in de mts-filer jag importerat till datorn i iMovie. Försökte på alla möjliga "bonniga" sätt. Kopierade t ex tillbaka filerna till ett minneskort i förhoppningen att iMovie skulle "godkänna" dem då, men inget fungerade. Kolla lite på versiontracker och app store och slog sedan till på detta Smart Converter Pro, efter att ha testat gratisvarianten. Den konverterar till .mov snorsnabbt och det går att köra batch vilket inte gratisvarianten gör. Känns som väl investerade 75:-.

Tack för svar, än en gång! m4v var iMovies förval så det är därför jag "valde" det.

Testade att köra in både .mov och .m4v via USB-sticka i min Samsung-TV och inget av dem fungerade. Kanske finns någon uppdatering för TV:n som fixar det, men annars är båda formaten lika "dåliga".

Ok, som vanligt alltså ;=D Lägger nog hellre tiden på något annat.

Fast grundfrågan, vilket format jag ska välja, kvarstår... .mov, .m4v, eller .avi

Är ju helt lost i detta. Har filmat i 4:3 och undrar nu om filmens storlek. Om man öppnar en .dv-fil i t ex Quicktime står det:

Format: DV, 720 x 576 (768 x 576)

Båda motsvarar ju 4:3. Vilket är filmens egentliga storlek? Alltså, hur många pixlar är "riktig" bildinfo, eller vad man ska säga?

Väljer man exportera film blir det ju .m4v och storleken 720 x 540 - vilket också motsvarar 4:3.

Väljer man däremot Quicktime finns 768 x 576 att välja (även det 4:3)

Så båda 720- och 768-alternativet ger ju rätt proportioner men vilket ska jag ta för att inte tappa i kvalitet? Och vilket format (.avi, .mov, .m4v...) skulle ni rekommendera?

Okej, på en nivå som jag inte behärskar men det låter ju bra. Ser ingen skillnad heller. Men är det som du skriver är det ju toppen.

En sak som jag däremot ser är att när jag exporterar "Filmen som Quicktime" och väljer .avi så ser det förtaskigt ut. Ändrade just inga inställningar och filmen blev då i 640*480 och är väldigt pixlig och grynig.

Testade därför att exportera som .m4v och då blev det bättre. Fast hur vanligt är det formatet egentligen? Storleken 720*540.

Vill ha något som helst fungerar på så många plattformar som möjligt. Att man dels ska kunna spela den i en dator men även att helst kunna spela via en USB-sticka i t ex så många TV-apparater eller DVD-spelare, via USB-ingången, som möjligt.

Ska testa att exportera som quicktime som .mov nu så får vi se hur det ser ut. Finns en del inställningar man kan pilla med. Är .H264 ett bra val? Ändrade storleken så att den är 768*576. Verkar nedanstående vettigt?

Min tanke med filmerna är att redigera dem i iMovie och sedan dels exportera dem som rena "datafiler" (ex .mov eller .avi) och dels att kunna använda dem i iDVD för att kunna sammanställa en DVD med filmerna på och eventuellt komplettera med bilder som är tagna inom samma tidsintervall.

Har ett gäng iMovie HD-projekt som är filmade med en DV-kamera för några år sedan. Har imorterat ett par och det gemensamma är att mappen iMoviehändelse som skapas är mindre än iMovie HD-projektet var. De ursprunliga iMovie HD-projekten består av DV-film som tankats över från DV-kameran.

Som exempel så krympte ett HD-projekt på 13,79 GB till 9,48 GB. Ska det vara så och isf vad beror det på? Har valt att importera med full kvalitet. Har alltid tyckt att projekten är oproportionerligt stora med tanke på den låga kvaliteten, så nuvarande iMovie kanske är mer "ekonomiskt"/"proportionerligt" vad gäller filstorlekar?

Filmerna är i 4:3-format och storleken 768*576.

Funktionen "begränsningar" har jag hittat men den känns lite "trubbig" eller vad man ska kalla det... Tack för tipset dock!

Har inget mot att barnen, eller kompisar använder min padda, men vill t ex inte att vem som helst kan läsa mina mail eller använda mitt facebookkonto. Undrar därför om det går att lösenordsskydda t ex Mail så att man måste knappa in ett lösenord för att programmet ska starta. FB går ju att logga ut från – även om jag skulle föredra en, typ, nyckelringsfunktion.

Finns detta? Eller har någon något bra tips på hur man kan göra?

Är CCC gratis alltså? Många har rekommenderat Chrono Sync men det kostar ett par hundra. Får kolla om det känns som att det är värt de pengarna.

Ska även kolla Vault-funktionen.

Låter onekligen välutrustat –.men varför så många? Vad skiljer dem åt? Finns det inget program som täcker alla behoven?

Låter ju "onödigt" (att råka ut för menar jag). Undrar om det var ett enstaka olycksfall eller om det går att undvika på något sätt? Några andra tips angående din övergång?

Ska nog skaffa ett backupprogram för att kunna köra "incremental" på Aperture-bibliotek och annat till externa hårddiskar och eventuellt till andra datorer anslutna i lokalt nätverk via kabel. Är det någon som har något tips på ett bra och inte alltför dyrt eller avancerat program. Har lite-versionen av det här Mac App Store - Get Backup Pro men det fixar inte "incremental" BU, vilket är ett måste. Är det någon som har någon erfarenhet av fullversionen och om den är något att ha?

En hundring eller två får det kosta.

Skaffade Aperture för ett tag sedan och har tänkt att använda det framöver för katalogisering och redigering av bilder. Detta kommer att ske på min iMac 21,5 mid 2011 2,5 Ghz med 12 GB minne. Har även några "klenare" datorer som jag nog inte kommer att köra Aperture på eftersom det nog blir för segt, utan tänkte nog fortsätta med iPhoto för att ha bilderna och visa bildspel kopplat till TV:n och liknande. Tänkte ha Aperture-biblioteket på den interna hårddisken på iMacen och bara köra bilder - inte filmer då det skulle bli för stort.

Har några frågor innan övergången och några andra gällande framtiden när man använder två olika program på olika datorer.

Är det något särskilt jag bör tänka på innan jag importerar iPhoto-biblioteket inifrån Aperture (för jag antar att det är det smidigaste sättet eftersom jag vill få med alla album, redigeringar och liknande som jag gjort)? Någon inställning eller så?

Har testimporterat lite inifrån Aperture från iPhoto Browser och har då fått två versioner av samma bild, trots att jag vet att jag inte har redigerat den tidigare. Den ena har tillägget "edited" och den andra "original". Detta kanske är ett problem som inte uppstår om man importerar ett helt bibliotek? Av de bilder som jag redigerat tidigare i iPhoto vill jag importera både original och den redigerade versionen för att kunna kolla om det blir bättre resultat i Aperture.

Finns det något smidigt sätt att synka användandet av Aperture på huvuddatorn och att kunna dra nytta av de saker man gör (redigeringar, bildspel och annat) där på de andra datorerna där iPhoto kommer att användas?

Om man skulle vilja återvända till iPhoto efter ett tag – finns det då något smidigt sätt att "nedgradera" och få med allt som gjorts i Aperture? Har fattat det som att det inte finns, men det kanske dykt upp något.

Kommer framöver att göra backuper på Aperture-biblioteket mot en extern hårddisk. Finns det någon som har ett tips på ett enkelt (gärna gratis) backupprogram som uppdaterar endast de filer som ändrats/lagts till sedan senaste backupen gjordes?

Har letat på forum men inte riktigt hittat svar på mina funderingar. Som vanligt tacksam för hjälp!

Har sett på nätet att det varit en del strul. Ska testa med batteribyte så får vi se vad som händer. Tack för svaren hur som!

Har aldrig bytt det så det kan ju vara det med tanke på att datorn är 9 år. Ska kollas upp - tack för hjälpen!