Svar från Sörmlands Grafiska.

InDesign är ett utmärkt bra program för redaktioner och layoutarbete, och filer från InDesign fungerar också utmärkt väl på Sörmlands Grafiska.

Vi har dock funnit att PDF-filer exporterade direkt från InDesign kan generera fel av olika karaktär. Om samma sida skrivs ut till PostScript-fil och Acrobat Distiller med våra joboptions används för att skapa PDF-filer, fungerar den utan problem.

Våra rekommendationer att skriva till PostScript och använda Distiller baseras på mycket stor erfarenhet, med över tusen sidor per dag att rippa. Våra rekommendationer är framtagna för att vi vill att våra medarbetare skall kunna leverera filer som de kan lita på.

InDesign har använts av oss sedan första engelska versionen kom ut på marknaden, och vi har lagt ner oerhört mycket tid och energi på de fel som uppstått. I samarbete med Roger Risdal på Adobe har vi remitterat ärenden ända upp till utvecklingsansvariga i USA. När version 2.0 kom blev problemen färre, men tyvärr kan vi inte säga att alla problem är borta. Vi har fått Pdf-filer exporterade från InDesign 2.0 där felet även visar sig i Acrobat 6.0, man behöver alltså inte rippa för att fel skall uppstå.

Problemet är inte vårt, utan kan härledas till Adobe som tillverkar programvaror för konsumentmarknaden, men som inte hänger med att själva utveckla ripparna för att klara de nya programvarorna.
Vi använder programvaran Prinergy från CREO i vår produktion som i sin tur använder ADOBE Extreme ripp, alltså även det en produkt från samma leverantör som InDesign.
PostScript är en standard, men förekommer i många versioner och skepnader, vilket medför stora problem för oss tryckerier och reproföretag, likväl som för våra kunder.

Vänligen

Bertil Sääv
Teknik förpress
Sörmlands Grafiska Quebecor AB

Senast redigerat 2003-12-01 16:22