Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
fcerha

fcerha

Medlem
  • Registrerad 2004-01-11
  • Senast aktiv 2020-01-07
  • Antal inlägg 262

Foruminlägg

De senaste inläggen fcerha har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Lucas:

Dyker inte upp för mig. Kanske för att jag aldrig ”köpt” iMovie. Men är ju gratis för nya användare så för äldre versioner borde det ju vara ”ännu mer gratis”. Det är ju samma problem med OS versionerna. Har man inte tankat ner de äldre o sparat så kan man ju endast ladda ner senaste

Om du kollar tidigare tråden så skriver de om Äpplenas märkliga policy. Det ÄR gratis, men du kan bara ladda ner iMovie för senaste operativen. Jag kan bara spekulera om varför, men jag gillar ju att spekulera: Troligtvis vill de se till att man uppgraderar till senaste eller näst senaste operativ. Väldigt irriterande, tycker jag, eftersom jag bara har gamla datorer.

Men till sist gjorde jag som de vill. Det var bara det att jag installerade allra högsta operativ för min MacBook pro på en USB-sticka. Jag har en MacBook pro från 2012, så det blev Mojave. Sen bootade jag från systemet (Mojave) och installerade någon av de nyaste versionerna av iMovie där.
Skönt att slippa riskera mitt vanliga system...

När detta väl var gjort kunde jag komma åt lämplig version av iMovie för mitt äldre operativ.
Det tog tid, men det funkade. Lite som att gå runt kvarteret för att klia sig på näsan

Tack för svar! Det hela slutade med att jag installerade Mojave på en USB-sticka. Sen höll jag till där under hela videoprojektet. Dessutom lyckades jag ladda ner en version för High Sierra

Ursprungligen av iSweden:

Helt ok, jag tror att alla här förstår dig. Men det ska mycket till innan jag byter till Windows.

Jag ser nu att jag skulle kunna uppgradera till Mojave, men jag har ju ingen lust. Jobbar med ett stort projekt och är rädd att något ska sluta fungera. En möjlighet vore ju att installera Mojave på en extern disk, men jag har ingen som är tom.
Man kan inte lägga ett operativ på en disk och ha gamla filer kvar, väl?

Ang. Windows. Jag gillar inte Windows, men har fått förståelse för vad som gjorde folk arga på den tiden jag själv var Macentusiast.

Ursprungligen av iSweden:

Det är gratis. Men Apple har tyvärr blivit väldigt tvingande under senare år.

Med risk för att göra mig impopulär i detta forum. Det blir PC i framtiden. Jag orkar inte med sånt här.

Ursprungligen av iSweden:

Aj, aj
Då har de höjt kraven. Du får testa med Mojave eller Catalina.
I App Store står det följande: macOS 10.14.6 eller senare.

Jag förstår inte varför de ska göra det så svårt. När jag googlar ser det ut som om iMovie är gratis för mac-användare sedan ett par år...

Ursprungligen av iSweden:

Om du läser mellan raderna av det Zeguma beskriver så finn det ett knep för att ladda hem en äldre version av ett program som man inte laddat hem tidigare. Logga först in på en supportad version av OS X, i dagsläget från High Sierra, och ladda hem det där. Därefter kan du ladda hem den gamla versionen på din gamla installation.

OK, men det är ju High Sierra jag har på laptopen. När jag väljer iMovie i Appstore kommer ett meddelande om att jag behöver 10.14.6 för att kunna ladda ner iMovie.

Fredrik

Hej!

Jag har en äldre laptop, jag tror inte att den går att uppdatera till högre än High Sierra. Jag skulle vilja ladda ner iMovie, men när jag försöker i Appstore får jag beskedet att operativet inte stöds. Jag tror att jag ska kunna använda iMovie 10.1.8, men den hittar jag ingenstans. Finns det någon lösning på detta?

Fredrik

Nu visar det sig att om jag startar utan vissa USB-enheter inkopplade, så försvinner problemet. Jag har problem med USB överhuvudtaget. Datorn är 10 år gammal och verkar inte kunna försörja många USB-enheter. Så jag köpte en hubb med egen elförsörjning. Det blev bättre, men tyvärr tappar datorn kontakten ofta och det kommer varningar om att enheten X tagits bort på fel sätt.

Sen några dagar tillbaka har jag ett konstigt fel på min stationära Mac. Datorn får ingen IP-adress trots att kabeln är ansluten, modemet fungerar , etc. Jag har provat att istället ansluta en laptop med samma kabel som jag brukar ha till den stationära Mac:en och då fungerar det (Wi-Fi avstängt). Detta fick mig att undra om nätverkskortet pajat. Men efter en del googlande hittade jag ett kommando som jag provade i terminalen:

Fredriks-Mac-Pro:~ Fredrik$ sudo killall -HUP mDNSResponder;

Detta fungerar. Ibland. Men det verkar som att jag också måste hålla på och förnya IP-adressen under nätverksinställningar, etc.
Ofta tar det c:a fem minuter innan jag får en IP-adress, när jag kör kommandot ett flertal gånger, sätter datorn i vila, väcker den igen, o.s.v.

Jag förstår att det inte är lätt att ställa en diagnos utifrån denna beskrivning, men om ni har några tips, berätta gärna.

Sen några dagar tillbaka har jag problem med filer skapade i programmet Textredigerare. Ibland kan jag inte öppna gamla filer, nya filer går inte att spara, etc. Det brukar komma ett varningsmeddelande där det står att jag ska kolla behörigheter i Finder, men där syns inget konstigt. Inget av mina andra program beter sig så? Vad kan ha hänt?

Ursprungligen av barbapappa_86:

Nej, varför skulle det vara det? TB2 är ett snabbare (och dyrare) val.

Jo det var så att jag hittade en företag som sålde en hårddisk med TB-gränssnitt för ett överkomligt pris, men det var en mekanisk disk på 5400 rpm. Om jag minns rätt så har TB1 en maxhastighet på 10 Gbps men själva disken matchar väl inte det, utan då är det disken som är flaskhalsen istället? Jag chattade med någon i supporten för företaget som sålde disken som menade att USB2 skulle räcka och att jag istället skulle skaffa en snabbare disk, alltså en SSD. En SSD-disk med TB-gränssnitt skull förstås vara det allra snabbaste, men vad kostar det?

Ursprungligen av kalis89:

Kanske inget man ger sig på som nybörjare?

Någon kan ju vilja veta hur det gick. Jag kan berätta att jag gav mig på detta till sist. Jag fick en skärm av en kompis som gör en del datasupport. Det var NÄSTAN rätt skärm: antagligen från modellen före eller efter. Jag lyckades ta mig igenom alla stegen och datorn startade, men WIFI och Bluetooth var utslagna: Uppstarten måste ha varit univerums allra långsammaste. Jag körde ett Apple Hardware Test som påvisade att något var fel. Där gav jag upp. Jag hade ny hel skärm men datorn var obrukbar. Och det kan ju ha berott på att jag fick sträcka den där sladden som förbinder skärmen med moderkortet, mer än den var på orginalskärmen. När man håller på och kämpar är det lätt hänt att man kommer åt någon komponent, så det var väl det som hände.

Kontentan är att jag borde klistrat något genomskinligt över den spruckna skärmen och dragit ut på dödsprocessen istället, men jag ångrar mig inte jättemycket.

Ursprungligen av barbapappa_86:

Kolla på prisjakt.se. Där har du filter du kan ställa in. Googla på Thunderbolt 1 eller 2 så får du upp bilder på hur en sådan ser ut. TB 3 ser ut som USB-C.

Tack för tipset!
Jag har kollat runt lite och då har jag fått höra att det är bättre att köra genom USB2 i alla fall om jag har extern SSD-disk.
Kan det stämma?

Jag har en macBook Pro från 2013. Datorn har 2 USB-portar och en Thunderbolt-port. Jag har installerat några musikprogram som kommer med väldigt mycket samplingar och saker som snart fyller hela hårddisken. Jag skulle behöva ansluta en extern snabb hårddisk och flytta de stora filerna dit. USB2 är antagligen inte snabbt nog, så jag googlade Thunderbolt-diskar, men det verkar ju inte finnas så många på marknaden och hälften av träffarna går till USB3-diskar. Och där blir jag förvirrad. Jag kan inte se på bilderna hur de ansluts till datorn, men om det är klassiska USB-kontakter så har jag ju ingen nytta av dem eftersom gränssnittet är så långsamt. Thunderboltporten ser ut som en DVI-port (tror jag det heter), det är alltså inte den senaste typen.

Hur ska jag vta att jag får tag i rätt typ av hårddisk? Lite tips vore bra!

Fredrik

Ursprungligen av Ljung:

Bara för tydlighetens skull. Du pratar om filsystemet APFS och då handlar det om macOS 10.13 High Sierra. Sierra (10.12) är föregångaren som släpptes i september 2016.

Har du en snurrdisk eller en SSD? Filsystemet på en snurrdisk konverteras inte till APFS vid installationen.

I övrigt, utan att ha någon erfarenhet av det hela, borde det vara ok att installera på en egen partition och att den (om den är på en SSD) konverteras till APFS utan att påverka andra partitioner. Det är ju så många betatestare gjorde. De hade sitt riktiga system på en partition och installerade betan av High Sierra på en annan.

Tack. Det stämmer att jag inte ens noterat att SIerra fått en uppföljare. Hårddisken är en snurrdisk. Jag antar att det du säger om att snurrdiskens filsystem inte konverteras gäller båda operativen. APFS är väl skapat för SSD-diskar?