Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jensohlsson

jensohlsson

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2004-01-15
  • Senast aktiv 2013-01-31
  • Antal inlägg 112

Foruminlägg

De senaste inläggen jensohlsson har skrivit i forumet.

Nästan rätt, men du verkar ha glömt dina egenavgifter, dvs arbetsgivaravgifterna som du själv betalar, eftersom du inte är anställd utan har F-skatt.

Jag brukar räkna att ungefär hälften går till skatt och avgifter, och hälften "ut", skattat och klart. Egenavgifterna är ungefär 30%, vilket med kommunalskatten blir ca 60%, men eftersom man i det här fallet räknar kommunalskatt (29-34%) på hela beloppet, och inte det som är kvar efter att du betalt avgifterna, kompenserar man det med ett avdrag, vilket gör att det man sammanlagt betalar ligger på ca 50%. Man kan komma ner någon procent till, lite beroende på kyrkomedlemsskap och vilken kommun man bor i.

I det här fallet hamnar du alltså på ca 33 kr i preliminärskatt.

Dock är jag som sagt tveksam till att skattemyndigheten ser att du har något behov av att få F-skatt när du beräknar att dra in 1000 kr per år, men jag är inte säker på hur de bedömmer det. Däremot är det meningen att verksamheten skall ha som mål att gå med vinst pålång sikt, annars kommer Skattemyndigheten börja fundera på vad du ska ha in F-skatt till. F-skatt är ju inte till för att man ska köpa billiga prylar, utan prylarna skall man köpa och dra av för att man behöver dem för att tjäna pengar, inte tvärtom.

Jens

Ja visst ja. Du kan ju välja att redovisa en gång om året om verksamheten är mindre. Då betalar du bara in mos en gång om året, vid deklarationen.

Momsinbetalningarna behöver du aldrig gissa i förväg, utan de betalar du alltid utifrån hur mycket du tjänade förrförra månaden alternativt förra året. Det som man behöver uppskatta är egenavgifterna (skatt och arbetsgivaravgifter) som man betalar in varje månad, baserat på en uppskattad/gissad inkomst.

Jens

Ja, det är ungefär så som du beskriver. Om du har fått in 1000 kr i moms från dina kunder, men samtidigt köpt saker där momsen uppgått till 1000 kr, då betalar man inte in någon moms den månaden. Har du fått in 2000 kr i moms från kund, men bara betalat 1000 kr i moms på inköp, då betalar du in mellanskillnaden, 1000 kr i det här fallet. Och samma omvänt, om du gjort ett större köp en månad, men inte fakturerar kunder i samma utsträckning, ja då betalar Skattemyndigheten snällt och snabbt ut mellanskillnaden till dig. Men i det långa loppet räknar Skattemyndigheten med att du går med vinst. Första året är det normalt att gå plus minus noll, eller med förlust, men sen kan det vara bra att göra lite vinst, så att skattemyndigheten inte börjar fundera på vad du sysslar med. Då kan du behöva skicka in kvitton och greja.

Annars tyckte jag att din uppställning med 5000 kr är verkade i allra minsta laget. 5000 kr är ju det man tar betalt för ett _mindre_ jobb. Layouta en enkel broschyr t.ex. Lite mer än så måste du väl hinna med på ett år? Jag är inte heller säker på att Skattemyndigheten tycker att du har något större behov av en F-skattsedel om du uppskattar din inkomst till 0 kronor. En av statuterna för att få F-skatt är ju att man bedriver verksamheten i vinstdrivande syfte. Att det sedan inte tjänar några pengar i början är dock inget olagligt.

När det gäller uppskattningen på vad du kommer tjäna kan det vara lite svårt. Men ta det lugnt med vad du anger till Skattemyndigheten första året, eftersom de räknar ut preliminärskatten efter det. Då är det surt att behöva betala in 5000 kr i månaden, om man har det tajt en månad. Då är det bättre att ange en låg siffra och låta pengarna vila på banken tills deklarationen. Man kan också justera årsbeloppet när som helst under året, om man har gissat fel. Själv betalar jag in ca 2700 kr i preliminärskatt varke månad, och det är kanske en tredjedel av vad jag verkligen borde betala. Men då gäller det att ha lite ordning på pengarna, så att man inte går och köper in datorutrustning för de pengarna skattemyndigheten vill ha in i skatt för de pengarna de redan förbrukat i form av egna kontantuttag (dvs lön). Då ligger du pyrt till.

Annars är det inga stora problem att driva en liten firma. Lite ordning och reda, kanske en bok i ämnet och ett bra bokföringsprogram är det mesa du behöver. Och ett EGET bankkonto till firman. Blanda ABSOLUT INTE ihop firmans pengar med dina privata för allt i världen! ALDRIG!!

Skattemyndigheten är mycket serviceminded och svarar på alla möjliga smarta och dumma frågor, så länge du sköter din verksamhet på ett seriöst sätt. I motsats till allt tjat och gnäll så är det inga större problem att driva en firma i det här landet.

Det stora problemet är snarare alla skumrasktyper som gärna blåser dig på stålar, genom att inte betala dig för jobbet du gjort. Det råkade jag snabbt ut för. 16 000 kronor gick jag miste om. Eftersom jag inte hade skrivit avtal om jobbet så bedömde jag det som allt för tungt att processa in pengarna, eftersom gubbfan var känd för att dra det hela vägen till tingsrätten. Så var NOGA med avtal och överenskommelser. Upprätta alltid skriftliga avtal om det inte är kunder du litar FULLSTÄNDIGT på. Det är grymt surt att blå blåst, och det är ofta svårt att göra något åt det.

Lycka till!

Jens

Jaaa! Fick min Airport Extreme med TNT idag, tre veckor före det första beskedet jag fick.

Hittils är jag mycket nöjd. Mycket vettigare än alla andra märkliga nätverkslösningar jag haft innan.

Nu skall jag iväg och köpe en hårddisk för att koppla till Airporten!

Jens

Fick samma! Kalas!

Jens

Hmm, sant, men 100 mbit / 8 = 12,5 mb per sekund.

Det är tveksamt om man kommer upp i den hastigheten ens om man har USB-hårddisken kopplad direkt till datorn.

Själv ska jag ha den här delade hårddisken som gemensam nedsparningsplats för våra tre datorer här hemma, samt som möjlig fjärrhårddisk att ansluta till när man är på resande fot, och då är 100 mbit verkligen ingen begränsning.

Men apple skulle verkligen ha kunnat slängt in en 1000 mpbit port. Det hade inte skadat. Inte minst hade det blivit mer framtissäkert.

Jens

LaCie har gjort ett par sådana. De är inte trådlösa, men man koppla in dem via Ethernet.

Jens

Under tiden är det ju inte svårare än att man kopplar nätverket via en 1000 mbit switch som man i sin tur kopplar i ett av jacken på Airporten. Inte så troligt att din internetuppkoppling är på över 100 mbit, så då gör det inte så mycket.

Men det är ju klart att det hade varit trevligt att bara ha en apparat istället för två. Själv kommer jag ändå att behöva ha en switch också, eftersom tre uttag inte räcker för mina prylar, så för mig gör det det samma. MacBooken och G5:an (som har gigabit) får gå på switchen, sen kan IP-telefoni, skrivare och allt vad det nu är kopplas till airporten eller var som helst.

Har redan beställt. Att kunna dela en hårddisk och integrationen med AirPort Express avgjorde för mig. Tydligen ska man kunna låta AP Express vidga det trådlösa nätet och t.om. kunna vara en brygga till trådburet nät igen (till mitt Playstation i det här fallet).

Kanon!

Jens

Nu finns det tydligen en ny motagare från Elgato som heter "Elgato EyeTV Diversity" som ska klara HD. Den har dubbla tuners som antingen kan användas var och en för sig för att se två kanaler samtidigt, eller tillsammans för att uppnå bättre mottagning.

Verkar väldigt intressant. Kostar 1200 + moms.

Jens

Inte viktig om den är kort. Moderna kablar är ofta bra. Det är förmodligen ute på nätet flaskhalsen finns.

Jens

Så här är det. 1 Byte = 8 bitar. Hastigheter på bredband och nätverk brukar anges i kilobit per sekund (8 mbit abdsl, 10 mbit, 100mbit, 1gbit ethernet t.ex.) Däremot anges filstorlek och alltid i byte. 120 kbyte, eller 5,4 megabyte. Hastighet är ju storlek eller sträcka över tid, kilometer per timme, eller i det här fallet kilobyte per sekund. Varför man anger bandbredd i bit men filstorlek i byte är mycket märkligt. Som om en bils toppfart skulle anges i km/h men på mätaren skulle det stå i miles/h.

Det är väl för att det låter mycket bättre med 8 mbit bredband istället för 1 mbyte som det egentligen är.

Hur som helst, för att få en jämförbar siffra delar du din bredbandsoperatörs hastighet med 8. Då får du fram den toeretiska maxhastigheten. Mer än så lovar de inte heller.

Din hastighet på filnedladdning ligger på ca 50% av vad 8 mbit i teorin kan överföra. Det finns många förklaringar till att du inte kommer högre, allt ifrån att du har en slö bredbandsdelare, slö dator, dålig kabel där hemma, du kanske tankar från USA (lång sträcka). Du nämnde att du har trådlöst nätverk, det kan inverka negativt på hastigheten om signalkvaliten inte är i topp.

Och sedan kan det också vara så att comhem inte håller vad de lovar. Så kan det mycket väl vara. Men det är ju lögn i helvete att få dem att hålla med dig.

Jens

Ja, det är det. Jag har själv 7.0.1. på en MB och det fungerar finfint. Är programmen bara gjorda för intel så är det ju en riktigt snabb och modern dator. Och då ska/vill man ju köra de senaste versionerna.

Jens

Ja, det var en rad olika företag. Men Apple är amerikanskt i alla fall.

Min poäng var bara att det finns bra AIDS-bekämpning och så finns det sk. AIDS-bekämpning som inte alls är bra,utan som istället gör att FLER drabbas av AIDS. Och då är det ju inte så kul om det är det man lagt sina iPod-pengar på.

Men huruvida RED-kampanjen är bra eller dålig vill jag inte uttala mig om, för det vet jag inte. Ville bara peka på att det kan vara bra att ta reda på det.

Jens

Det är förvisso ett bra initiativ Apple hoppat på, men man bör sätta in det i ett större sammanhang också.

RED-kampanjen går, enligt deras hemsida, till bromsmediciner för AIDS-sjuka, vilket är utmärkt.

Men samtidigt går nu utvecklingen åt andrahållet, orsakat av framför allt regeringen i RED-företagens hemland, USA. Sedan Bush kom till makten har han styrt om biståndet till HIV/AIDS-bekämpning radikalt. Man villkorar biståndet och sätter upp regler för hur AIDS-bekämpningen skall bedrivas.

Eftersom den fundamentalistiska kristna rörelsen (motsvarande Livets Ord i Sverige och andra galningar) genom Bush-administrationen har ett mycket stort inflytande på den amerikanska politiken villkorar nu USA sitt AIDS-bistånd genom att t.ex. kräva av mottagarlandet att de inte ska dela ut kondomer som ett medel i AIDS-bekämpningen. (Eftersom det är synd, och varje spilld spermie är ett liv och man ska minsann inte pippa för nöjes skull, för då blir gud vresig och ja, ni vet hur det låter....)

Istället kräver USA av mottagarländerna att man skall predika avhållsamhet. Detta är en starkt bidragande orsak till att AIDS-bekämpningen i flera Afrikanska länder, som t.ex. Uganda, är rent kontraproduktiv. I dessa länder går utvecklingen åt helt fel håll och AIDS sprider sig istället för att minska.

Vad har detta med iPod att göra? Jo, det är vesäntligt att titta på vad RED-kampanjen gör med de insamlade medlen. Eftersom det är en amerikansk kampanj är det viktigt att ta reda på hur själva AIDS-bekämpningen går till. Om RED-kampanjen ägnas sig åt fundamentalistisk avhållsamhetspolitik eller om de seriöst bekämpar AIDS med de metoder som är effektiva och som t.ex. gjort Sverige mycket framgångsrikt i bekämpningen av AIDS i Sverige.

Jag har inte själv granskat RED-kampanjen ingående, men det bör lltid göras innan man väljer om man ska ha en blå, grön eller röd iPod.

Jens

Nej, men när jag läser detta tänker jag verkligen inte uppdatera. Det är otroligt smidigt att kopplingen mellan PS och ID fungerar så bra och det sparar mig MASSOR av tid.

Jag avvaktar nog tills jag fått klart för mig hur det fungerar i 4.0.4...

Jens