Ja, det är ungefär så som du beskriver. Om du har fått in 1000 kr i moms från dina kunder, men samtidigt köpt saker där momsen uppgått till 1000 kr, då betalar man inte in någon moms den månaden. Har du fått in 2000 kr i moms från kund, men bara betalat 1000 kr i moms på inköp, då betalar du in mellanskillnaden, 1000 kr i det här fallet. Och samma omvänt, om du gjort ett större köp en månad, men inte fakturerar kunder i samma utsträckning, ja då betalar Skattemyndigheten snällt och snabbt ut mellanskillnaden till dig. Men i det långa loppet räknar Skattemyndigheten med att du går med vinst. Första året är det normalt att gå plus minus noll, eller med förlust, men sen kan det vara bra att göra lite vinst, så att skattemyndigheten inte börjar fundera på vad du sysslar med. Då kan du behöva skicka in kvitton och greja.
Annars tyckte jag att din uppställning med 5000 kr är verkade i allra minsta laget. 5000 kr är ju det man tar betalt för ett _mindre_ jobb. Layouta en enkel broschyr t.ex. Lite mer än så måste du väl hinna med på ett år? Jag är inte heller säker på att Skattemyndigheten tycker att du har något större behov av en F-skattsedel om du uppskattar din inkomst till 0 kronor. En av statuterna för att få F-skatt är ju att man bedriver verksamheten i vinstdrivande syfte. Att det sedan inte tjänar några pengar i början är dock inget olagligt.
När det gäller uppskattningen på vad du kommer tjäna kan det vara lite svårt. Men ta det lugnt med vad du anger till Skattemyndigheten första året, eftersom de räknar ut preliminärskatten efter det. Då är det surt att behöva betala in 5000 kr i månaden, om man har det tajt en månad. Då är det bättre att ange en låg siffra och låta pengarna vila på banken tills deklarationen. Man kan också justera årsbeloppet när som helst under året, om man har gissat fel. Själv betalar jag in ca 2700 kr i preliminärskatt varke månad, och det är kanske en tredjedel av vad jag verkligen borde betala. Men då gäller det att ha lite ordning på pengarna, så att man inte går och köper in datorutrustning för de pengarna skattemyndigheten vill ha in i skatt för de pengarna de redan förbrukat i form av egna kontantuttag (dvs lön). Då ligger du pyrt till.
Annars är det inga stora problem att driva en liten firma. Lite ordning och reda, kanske en bok i ämnet och ett bra bokföringsprogram är det mesa du behöver. Och ett EGET bankkonto till firman. Blanda ABSOLUT INTE ihop firmans pengar med dina privata för allt i världen! ALDRIG!!
Skattemyndigheten är mycket serviceminded och svarar på alla möjliga smarta och dumma frågor, så länge du sköter din verksamhet på ett seriöst sätt. I motsats till allt tjat och gnäll så är det inga större problem att driva en firma i det här landet.
Det stora problemet är snarare alla skumrasktyper som gärna blåser dig på stålar, genom att inte betala dig för jobbet du gjort. Det råkade jag snabbt ut för. 16 000 kronor gick jag miste om. Eftersom jag inte hade skrivit avtal om jobbet så bedömde jag det som allt för tungt att processa in pengarna, eftersom gubbfan var känd för att dra det hela vägen till tingsrätten. Så var NOGA med avtal och överenskommelser. Upprätta alltid skriftliga avtal om det inte är kunder du litar FULLSTÄNDIGT på. Det är grymt surt att blå blåst, och det är ofta svårt att göra något åt det.
Lycka till!
Jens