Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
nimrod

nimrod

Medlem
  • Registrerad 2004-03-07
  • Senast aktiv 2010-01-31
  • Antal inlägg 9

Foruminlägg

De senaste inläggen nimrod har skrivit i forumet.

1

Gå hit om du vill köpa en egenkonfigurerad Mac i ett PC-skal:
www.pearc.de
http://www.99.se/images/editor/smilie.gif

iCalamus 1.0 släppt
För ett par dagar sedan släpptes iCalamus - ett Macprogram för DTP, som utvecklats av personerna bakom Calamus SL.
Programmet bygger till stor del på de funktioner som ingår i MacOS 10.4.5 (=systemkravet) och senare. Särskilt operativets PDF-kapacitet tar iCalamus vara på till 100%.
Jag har hunnit med en första titt på programmet och kan konstatera att till skillnad från Calamus SL är användargränssnittet verkligen intuitivt och platssparande.
Vad programmet kan är mycket imponerande. Virtuella kopior, Live Masking, Transparenser, Skuggor, Vektortext med mycket mera. Titta själv här:
[URL="http://www.icalamus.net/icalamus/teaser.php?l..."]

Tyska, danska, engelska m.fl. språkversioner finns (ännu ingen svensk).
Programmet kostar 99€ (ca 84€ utan den tyska momsen om man har int. VATnummer). Demoversion kan laddas ned.

Jag vet faktiskt inte hur det ser ut med rippning av calamusdokument i sverige numera, om något tryckeri fortfarande erbjuder det - här kan jag se att en fråga under forumet grafisk produktion (eller vad det nu heter) här på 99mac kanske kan ge svar.

Själv har jag gjort ett antal böcker i calamus sl som skrivits till pdf-filer som tryckeriet tryckt rakt av - adrig något problem!

Sedan är det en annan sak att iCalamus till stora delar är baserat på funktioner i MacOSX och därför inte direkt är kompatibelt med Calamus SL som nästan är ett eget operativsystem, utan ett helt nytt program.

Jag har läst efter i bloggen till icalamus och om jag har förstått det rätt så ligger det till så här med betatestningen och de 99€.
De första 42 betatestarna är de "skarpa" betatestare som betalar sina 99€ och som därför kommer med i programmets "Hall of Fame" och får sina namn förevigade i loggan. När de 42 väl har blivit utsedda och kommit igång så kommer programmet att släppas för betatestning till alla andra utan krav på betalning.
Det är klart att man vill ha in lite pengar efter nära två års utvecklingsarbete. Invers, som företaget heter som utvecklar calamus och som drivs av Ulf Dunkel, har ju inga miljardkassor som sina amerikanska konkurrenter. Dessutom vill man inte släppa alltför tidiga versioner till kreti och pleti och därmed riskera att programmets image får sig en törn.
Hur som helst, när version 1.0 väl är färdig kommer man att kunna hämta en gratisversion för testning, med tidsbegränsning eller något liknande inbyggd.

Den som väntar på något gott...

99€ är priset för version 1.0 av iCalamus när den är färdig. Alltså man betalar nu, får sin beta att börja leka med, och kan se fram emot en färdigutvecklad version 1.0 när den väl är där. Precis som med Atariemulatorn MagicMacX som jag installerat på min iMac G5 för att köra Calamus SL under. Redan betaversionen var helt stabil, och när version 1.0 väl kom så var det också en version som inte hade buggar högt och lågt och som krävde en uppgradering till 1.01 för att kunna användas.

Beta 0.9 av iCalamus finns nu att hämta på http:///www.icalamus.net.
Programmet körs nativt under MacOSX 10.4.

iCalamus släpps i betaversion inom kort
Calamus minns kanske någon av er - ett DTP-program som utvecklades för Atari TOS och som ännu lever och frodas huvudsakligen under Windows (men även på Macar - mina t.ex.)
Nu kommer iCalamus för MacOSX 10.4, och att döma av featurelistan här: http://www.icalamus.net/ har det mycket att bjuda på, inte minst en långt driven integration med MacOS.
Förbeställningar kan göras redan nu för 99 €.
Som gammal Calamusanvändare (och Macdito) kan jag bara glädja mig åt att få testa programmet.

nu får jag vända mig till macskroten och försöka få lite pengar tillbaka. för om de inte är helt färgblinda på REDA-gruppen så borde de naturligtvis ha angett skärmfärgen innan köpet...

Köpte nyligen en PB Pismo från Macskroten, enl. dem i mycket bra skick så när som på batterierna och DVD Rom-driven. Men skärmen är helt rosa ett tag efter start eller uppvakning och först efter några minuter börjar den se normal ut, fast ljussvagare nedtill och med en svag rosa ton.

Nu undrar jag: är detta början till slutet på skärmens livslängd?

1