• Medlem
  • Vallentuna
  • 2013-08-29 22:11

Min fråga gäller alltså konvertering av en bild – kan jag ta en högupplöst jpeg, spara om bilden med ny filändelse (eps) i Photoshop, och sen är det bara att köra på och skala hur som helst när jag väl placerar den i InDesign? Bilden, som baseras på pixlar, blir väl inte vektor och föränderlig hur som helst bara för att man tilldelar filen en annan ändelse?

1. Det korta svaret är nej, en bild som från början är skalbar - alltså en vektorbild - och sparas i eps behåller sin skalbarhet men en bild som inte är det - en pixeluppbyggd bild - blir inte skalbar för att man beskriver den som eps.

Det längre svaret: En eps-fil är en ps (postscript)-fil som försetts med en början och ett slut (har kapslats in) så att den kan visas som en bildfil istället för att enbart skrivas ut. Postscript är nämligen det språk, eller den beskrivning som skickas till skrivaren för att det som filen innehåller skall förstås och omvandlas till skrivarpunkter, eller motsvarande, som kan sättas på ett papper, eller motsvarande.
Eps står för "Encapsulated Post Script".

Det är således en matematisk beskrivning av det filen innehöll innan den sparades om till ps, och oftast i dagens läge till eps.

En pixelbaserad bild omsparad till eps är således fortfarande en pixelbaserad bild, men nu beskriven på ett annat språk. Förstorar man den så kommer pixlarna att förstoras, och följden blir densamma som om man förstorar, genom att dra i den - inte interpolera, originalfilen.

En vektorbaserad bild är tvärtom skalbar redan från början därför att den redan i sitt originalutförande är matematiskt beskriven. Adobe Illustrator, som väl är att betrakta som industristandard för vektorgrafik där vi rör oss, var i själva verket en postscripttolk innan det utvecklades till ett rit- och illustrationsprogram.

I nyare miljöer saknar det betydelse om du skickar skalbar vektorgrafik som .ai eller .eps men i äldre miljöer förefaller det vara säkrare att använda .eps eftersom äldre rip:ar och drivrutiner inte lika säkert klarar att köra .ai-filer.
Eps-filer gjorda i Illustrator är framåt- men inte bakåtkompatibla vilket gör att du får frågan i dialogrutan när du sparar till .eps vilken version av Illustrator den skall vara kompatibel med.