Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Woz.af.Mac

Woz.af.Mac

Avstängd
  • Registrerad 2004-04-11
  • Senast aktiv 2004-05-31
  • Antal inlägg 201

Foruminlägg

De senaste inläggen Woz.af.Mac har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Johan Arvidsson:

har provat fsck -y men då säger den att ingen check utfördes för att filsystemet är journalfört.
Provade då att tvinga med fsck -f och fick en lista på filer med fel storlek och så fastnade jag där...

Lösningen på det är helt naturligt kommandot fsck med switcharna -yf alltså;

fsck -yf
Ursprungligen av Björnström:

Jag hade fel förut - dom har SEX rack fulla med servrar och diskar.

En Proliant DL760 står som databasserver med hot-plug-RAM på frontpanelen, minst sagt ovanligt och coolt. (den såg ut att kosta uppemot en miljon)

Jojo, det lönar sig att sälja skräp till kiddies :rolleyes:

Ojdå, så snarstuckna vi blev :rolleyes:

Btw så har din tråd redan ramlat åt datorkrigshållet...

Ursprungligen av zappen:

Hejsan
Jag har jobbat med Macen i 10 år nu i Prepress sammanhang. Jobbar med program som Photoshop, QuarkXpress, inDesign, Pagemaker, illustrator etc.
Eftersom jag jobbar på tryckeri jobbar jag ofta med olika typsnitt, (de mesta från Adobe) samt lyaout men även delen med kalibrering, samt inställningar som ICC-profiler etc.

Idag är det fler och fler kunder som jobbar med PC-stationer. det jag skulle vilja ha är lite tips, åsikter om är just hur det är att jobba med PC i grafisk produktion. Vad är det jag behöver tänka på? Jag vet att alla program finns där och att det går enkelt att konvertera jobben från PC-Mac och tvärtom.
Men hur är det med Typsnitt? Är dem lika eller kommer det flöda om en hemskt massa? Finns alla mac-adobe-typsnitt till pC?

Kalibreringen vi har idag är Pantone Colorvision. Programmet finns till PC, det har jag kollat.
Men hur är det med inställningar i Windows? Är det nåt jag behöver tänka på?

Finns säkert många fler frågor men det var det jag tänkte att ni säkert ville hjälpa mig med
det finns säkert lika många som undrar varför jag vill diskutera detta här där det finns 99% macanvändare Men var skulle jag annars fråga om inte här där mitt sällskap är gott bland prepressnissar! Finns säkerligen måååånga med mig som går i samma funderingar.

puss
/zappen

Datorkrig har startat för mindre än så ;), om det gäller specifika frågor ang program och funktionalitet på Windows i grafisk produktion så är det bättre att man ställer dom på ett Windows/PC forum, som det här ex;

http://eforum.idg.se

Ursprungligen av Baron:

Hur är det nu för tiden då? Funderar på att byta till Skandia eftersom räntorna ser bra ut. Men fungerar inte banken med mac är det kört. Safari vill jag använda.

Mozilla funkar alldeles utmärkt med Skandiabanken, inte Safari däremot, den har inte stöd för den typ av certifikathantering som Skandiabanken använder.

Ursprungligen av Chaosstar:

Nja vet inte det.
Det är ju smidigt med DVD och DVD-brännare då man ska direkt kopiera DVD-skivor.
Vilket troligvis ganska många vill göra.

Kanske det, men ska dom göra "hål" i G5 chassit för ytterligare en optisk drive så kommer det inte att se vackert ut, jag gillade looken på Powermac G4 förutom den extra driven, den förstörde helhetsintrycket, jag tror att Apple bryr sig om sådant.

Ursprungligen av Errol Garner:

Om ca en månad börjar WWDC och kort därefter är det dags för MacWorld Boston.

Här är vad jag tror kommer lanseras

OSX 10.4
Nya G5 Powermacar upp till 2.6Ghz
Nya skärmar upp till 30"
Nya iPods med färgskärm och PDA/videomöjligheter
PowerBook G5 1.4-1.8 Ghz
iMac G5 1.6-2 Ghz
"iSurprise" Projektor kamera eller "iBox".

Plus diverse nya och uppdaterade mjukvaror.
Apple designade skrivare/scanners vore inte heller helt fel.

Givetvis kommer inte allt ovanstående lanseras men mer än hälften dyker nog upp.

Nya PowerMac G5? ja absolut, tror dock inte att det blir några upphetsande nyheter, mer en speed-bump av existerande modeller.

iMac G5? nej tyvärr, jag tror att Apple siktar på vattenkylning där och det verkar som om dom har problem med det. Samma med PowerBook G5, där har redan Apple sagt att vi inte kan förvänta oss PowerBook G5 förrens tidigast i slutet av detta år, förmodligen på MWE i början av nästa år.

Nya iPod? kanske men tveksamt, Apple har historiskt sett varit ganska konservativa när det gäller framgångsrika produkter, dom vill mjölka existerande modeller så länge det går. iPod mini var inget innovativt från den synpunkten, bara lite extra-mjölkning

Nya skärmar?, ja det tror jag, om inte på WWDC så iaf detta år, Apples nuvarande skärmar är i skriande behov av en rejäl teknisk uppdatering, dom har inte den kapacitet som man kan förvänta sig av LCD skärmar anno 2004 för det priset. För att inte tala om designen, en mer maskulin "G5 look" behövs.

MacOS X 10.4 preview har Apple redan bekräftat att den skall visas på WWDC, skall bli intressant, blir det en longhorn killer eller väntar dom tills 10.5?

Var det btw någon som visste om det blir en live sändning av WWDC över internet?

Ursprungligen av Hunter78:

Det finns inom alla Universitet så kallade Data råd ( Finns även mindre Data råd på varje enskild institution ) som diskuterar vilken dator plattform varje institution ska köra på och för att köpa in (Detta sker år efter år).

Har aldrig hört talas om något dataråd på KTH, och då har jag ändå gått där.

Ursprungligen av Hunter78:

Då borde de veta att mac är ett bättre val i både när det gäller hårdvara och Operativ Unix system !

Vad i h-e har det med saken att göra? dom har inget inflytande på vad skolan köper in för datorer.

Ursprungligen av Hunter78:

Ja men på Universiteten går inte endas datanördar utan en himla massa Samhällsvetare typer ( alla grupper som inte läser tekniska ämnen ) som faktiskt är den stora grupperna av studenter i alla fall på Lund Universitet !

Nu blev det helt OT men traditionellt brukar man dela in fakulteterna i samhäll, humanistisk och naturvetenskap Sedan finns det tvärvetenskapliga discipliner och särskilda sådana (medecin ex).

Som sagt, jag tror inte ett spår på det, Apple och Microsoft tjänar inte pengar på vad blivande statsvetare, ekonomer och språkvetare använder för datorer i sin undervisning, förlåt PBI.

Det finns en historia om när nuvarande CEO för Microsoft, Steve Ballmer var chef för sales & marketing i början av 90-talet, han klev över till Microsofts utvecklingsavdelning en dag och sa;

"My customers is bothering me about something they call TCP/IP...i dont know what it is, and i do not want to know, but make sure i get a lot of it" den underförstådda poängen är; vill kunderna ha det så ge det till dom, men se till att sälja, sälja och sälja!!!

Ursprungligen av Hunter78:

Japp det kan man lugnt göra! Då är pris skillnaden ännu mindre om inte lika med Macen om Apple kunde sänka priset med 5000 KR på sin PowerMac serie sa att den dyraste hamnar runt 25000 till 26000 kr medan en Dell kanske hamnar på 22000 - 24000Kr Då är ju skillnaden inte mer än 2000 - 3000 Kr mellan Apple's " Top of the Line " Dual 3.0Ghz ( Om den kommer ) Om den hade en prislapp på ca 26000 till 27000 Kr!
Om Apple hade lagt manken till med tidnings reklam ( Alla Dell typ finns med i varje tidning & varje dag, även i metro ) och Tv reklam eller varför inte även på Universiteten, framtidens höginkomsttagare och potentiella kunder med förhoppningsviss stora och tunga plånböcker som även har råd att slänga upp de där extra tusenlapparna och kanske på köpet blir en nöjd kund, då lär ju kunden köpa fler Apple datorer!
Men icke sa Nike inte en blink av varken Apple eller Mac mer än institutioner som sitter på platser så ingen elev kan se Macen!!
Mer reklam Apple speciellt som Kullander & Kullander gjorde förutom fel del av universitetet ( Tekniska avdelningen vid LTH ) men annars bra ide!

Det kan inte kosta mycket för Apple att våga vissa att dem finns, samt att Apple har en bra produkt!

Apple behöver satsa mer på marknadsföring ja, det har vi redan diskuterat, men det där med Universitet tror jag inte ett dugg på, ta KTH här i Stockholm, på 90-talet hade dom nästan bara Sparc stationer med Solaris på, samt en och annan Windows maskin och tom ett par st Macar, idag kör dom nästan bara Windowsmaskiner med Windows 2000 och är på väg över till 2003 på serversidan, bara F-sektionen (Fysik) har Sparc stationer kvar, det hjälpte inte SUN ett skit att ta sig in på Universiteten när "alla vill köra Windows", och här snackar vi the borg of the nerds, dom som går på KTH har ofta en hög kunskapsnivå när det gäller Datorer/IT.

Nej, det är det som folk kör på jobbet som dominerar, Microsoft har tagit över företagssegmentet, därigenom får dom mycket gratis när folk sedan ska köpa dator, antingen via "hem-PC" eller på SIBA, folk vill ha det som dom är vana vid.

Ursprungligen av Hunter78:

Om en PowerMac av typ dual 2.6 Ghz med 512 MB ram m.m. liger på ca 20000 - 22000 Kr jämfört med Pc övanför ( Sidan 1 ) så hade jag alla dagar valt en PowerMac med 2 CPuer än en AMD med 1 cpu!

Du glömmer bort en sak; dom flesta vill inte köpa delar och bygga en dator, därför köper dom en Mac eller en fabriks-PC. Lägg till ytterligare 2-3000 sek på den där konfigurationen så vet du vad den hade kostat om den hade byggts av Dell eller HP.

Ursprungligen av Hunter78:

Kan Apple sänka priset på powerbook med ca 2000 - 2500 kr så kan de göra samma sak med PowerMac G5

Men Apple har redan sänkt priset på PowerMac G5, när dom kom kostade dom lika mycket som föregående G4, dvs en faktisk prissänkning, och nu kostar dom mindre än så.

Jag håller dock med om att priset på PowerBook:arna är lite i överkant, idag får man en bärbar PC med 15" skärm widescreen och DVD-brännare, Firewire och USB för så lite som 18000 sek ink moms, det är 8000 sek mindre än 15" PowerBooken.

Ursprungligen av Hunter78:

Då snackar vi konkurrens kraftig pris på Datorer! ( PowerMac )

Priset på PowerMac G5 är redan idag mycket konkurrenskraftigt satt, faktiskt en av dom få Apple produkter som är det, till skillnad från ex iMac och eMac, jämför med en Dell Xeon station eller ännu bättre; en workstation från SUN eller IBM med Solaris eller AIX på...dom kostar 1,5-3 ggr mer för samma bestyckning

.

Ursprungligen av korthoga:

Visst påpekade ni att jag skulle köpa extra minne för att datorn kunde bli långsam om jag bara hade 256mb. Men inte trodde jag att datorn skulle hänga sig om man bara hade 256 i minne. För i sådant fall är det en jäkla stor miss av Apple. Att datorn tar lite tid på sig när den ska öppna saker bryr jag mig inte om särskilt mycket. Så länge datorn inte hänger sig.

Nej, den ska inte hänga sig, jag har kört MacOS X 10.3 på 256 MB, det går alldeles utmärkt, med undantaget från prestandastraffet man får förstås.