Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
halsnalle

halsnalle

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2001-09-20
  • Senast aktiv 2020-02-01
  • Antal inlägg 156

Foruminlägg

De senaste inläggen halsnalle har skrivit i forumet.

Jag kör Skype 2.0.0.6 och det tycks mig som att Skype tappar kontakter, som om jag bara kan ha 18-20 kontakter i min kontaktlista på en gång. Någon annan som upplever samma sak? Och än bättre har en lösning?

Men alltså, jag vill lägga ihop de båda databasernas playcounts, så att exempelvis en låt som har 24 spelningar i den gamla databasen och 10 i den nya får totalt 34 spelningar. Går det med din metod?

Kan man importera play count från ett Itunes-bibliotek till ett annat? Jag skulle vilja föra över data om antalet spelningar från en gammal Mac till en ny. De har i stort sett samma låtar, något fler på den nyare. Es posible?

Okej, efter ett par försök har jag installerat Ubuntu 6.10 via Parallels 1970 och till och med lyckats få upp upplösningen till fullskärms 1440x900. Men medan det inbyggda tangentbordet på min Macbook Pro tycks funka hyfsat (tror jag), så har jag inte hittat några bra tips om hur jag ska få mitt svenska Apple-tangentbord att passa till Ubuntu.

Någon som vet?

På både min gamla Performa 5200 (det var tider) och min Imac DV+ (fortfarande i tjänst) fick jag byta ett litet batteri som håller koll på datum och tid etc när datorn är avstängd.

Nu verkar det som om motsvarande har fallerat på min Powerbook 12-tum, för:

* den stänger av sig utan förvarning
* när jag startar datorn igen efter ett tags strömlöshet varnar den för att klockan visar uppåt väggarna fel

Låter det som ett rimligt fel?

Batteritiden på mitt knappt ett år gamla batteri har dessutom förkortats märkligt snabbt på sistone... Kan det ha med det att göra annars?

/
Johan

Finns det något sätt att få Itunes, Iphoto och andra program på en bärbar burk att bara hålla de viktigaste, mest aktuella filerna på den lokala hårddisken?

Jag tänker mig att det skulle kunna funka på samma sätt som när man uppdaterar Ipoden med en smart playlist. Till min 20GB 3G-Ipod synkar jag bara de senast tillagada och senast spelade 18 gigabyten av mitt musikbibliotek på ca 35 GB.

Det vore ju himla fiffigt om man på samma sätt kunde bestämma vilka filer som följer med på ens bärbara burk. En hårddisk på 40 GB fylls ju ganska fort. Jag tänker mig därför ett bibliotek som ligger på två olika ställen, så att man kan specificera att till exempel Itunes-biblioteket till max 3GB ligger på den bärbaras interna hårddisk och till resten ligger på en extern hårddisk, i den mån den är ansluten. Är den inte ansluten får man nöja sig med att leka med de 3GB man fick med sig.

Två exempel:

* Itunes: För att inte helt klogga igen hårddisken på min Powerbook med musik, har jag mitt Itnues-bibliotek på en nätverksenhet. Men om jag till exempel vill rippa en skiva unterwegs hamnar ju låtarna på Powerbooken, istället för på nätverksenheten. (Kanske blir den också förvirrad, eftersom biblioteket ska ligga på en enhet som inte är monterad).

* Iphoto: Med en 8-Mpix-kamera fylls en 40GB hårddisk ganska fort på om man fotar flitigt. Det vore då smidigt att kunna säga till Iphoto t ex att bara foton yngre än 6 månader till en total storlek av max 4GB ska hållas på den lokala hårddisken, medan resten (eller kanske samtliga, som backup) ligger på en annan, extern hårddisk.

Tja, ni fattar. Samma sak skulle man förstås kunna göra med andra sorters filer också. Så skulle det gå att göra så? Hur, i så fall?

Ursprungligen av rodin:

Hoppas att Rev 2 v MacBook Pro är bättre. Har inte vågat köpa första versionen som, vad jag förstått, haft väldigt hög värmeutveckling och problem med batteriet? Kanske likadant i kommande iofs..

Men är inte just det en av fördelarna med Merom? Den slukar mindre kraft och blir inte lika het som Core Duo, vad jag kan förstå.

Dayweed och Olle: Det tycks visst gå och GRUB-fepplet gör tydligen inget -- här finns en instruktion:
http://bin-false.org/?p=17

Därmed inte sagt att installationen är enkel och smidig...

Hm, min plan var att köpa nästa Macbook Pro för att dubbelboota Mac OS X och Ubuntu. Det tuffaste vore ju om man både kan boota och Parallelsa samma Ubuntu-installation. Vet någon om det går? Går det med Windows i både Bootcamp och Parallels?

Ursprungligen av adamsen87:

Hmm förstår inte riktigt när det händer är det vid det snurrande hjulet och Äpplet? Vid blåskärm? Vid rutan där man väljer språk för installationen?

Skulle gissa på att skivan är skadad men inte hundra.

//Adam

Japp, det kommer efter äpplet och det snurrande hjulet. Och i bakgrunden, under kernelpanikmeddelandet, står det på en rad olika språk att jag måste starta om datorn.

Ursprungligen av adamsen87:

1. Datorn startar alltså utmärkt annars till login fönstret?

När vi startar från hårddisken startar den utmärkt hela vägen. När vi startar från installations-CD:n kommer vi inte längre än till kernelpaniken, och under den ligger ett fönster som säger att vi måste starta om datorn (på en massa olika språk).

Ursprungligen av adamsen87:

2. Använder du kanske en skiva som inte är gjord för den datorn?

Nej, det är den skiva som följde med datorn, Ibook G4 Mac OS X Install Disc 1.

Ursprungligen av adamsen87:

3. Hur långt kommer du, kommer du fram till "Välkommen till Installtionen" eller när?

Se ovan.

Min flickväns syster har glömt admin-lösenordet för sin Ibook G4 12-tum, Mac OS X 10.4.2. Och när vi försöker göra som det står i handboken, nämligen starta från installations-CD:n, får vi kernel panic -- "we're hanging here" -- innan vi har kommit någon vart.

Vad göra? Tacksam för hjälp!

Finns det något bra open source-alternativ till BBEdit och Dreamweaver?

Jag använder i dag huvudsakligen en gammal version av Dreamweaver MX som ren texteditor och skulle väl förmodligen lika väl kunna använda BBEdit. Wysiwyg känns bara onödigt, men funktionerna för att hantera filer och ftp gillar jag, vill inte behöva använda ett separat ftp-program.

Testade Nvu, men det verkar mer inriktat på den som vill lära sig html. Och Smultron finns tyvärr bara för Tiger, jag håller fast vid Panther.

Några tips?

En kanske dum fråga: Om jag installerar ett andra operativsystem, skulle jag kunna både köra det i Parallels och boota med samma installation?

Är de större hårddiskarna snabbare? Byter man upp till 100 GB anges inget rpm-tal.