Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
The Real Viking
  • Namn Christer Hellholm
  • Plats Karlstad
  • Sysselsättning Gillar släktforskning, modelljärnväg, långa resor. Arbetare med konsulttjänster, bl.a. typesetting, layout, installation av mac hård- och mjukvara.
  • Registrerad 2004-08-11
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 2131

Foruminlägg

De senaste inläggen The Real Viking har skrivit i forumet.

Om Thunderbolt tekniken finns inbyggd i A-chippet borde Apple hoppa direkt till Thunderbolt, då PRORES filer blir rätt stora vid filmning. Då går det fort att tanka filerna från iPhone. Uttaget ser är ju en USB-C port, så det strider inte mot EU förordningen om laddkontakten.

Så är det med iPad Pro, som förvisso har M1 chipp.

Bara ett önsketänkande från min sida…

Skulle även gärna se en ersättare till Apple Cinema Display 27” baserat på samma skärm som kommande iMac 2022.

Denna retina XDR skärmen skulle vara en utmärkt komplement till nya MacBook Pro (M1 Pro och M1 Max) samt kommande Mac Mini (M1 Pro och M1 Max) och vara billigare än dagens dyra Apple skärmar – kanske i prisklassen 8000–10000 kr. Skärmen skulle även kunna strömförsörja MacBook Pro via Thunderboltkabeln.

Senast redigerat 2021-11-01 08:12

Ska Intel ha en chans att komma ifatt måste de komma bort ifrån x86 instruktionset och ersätta det med en mer effektiv sådan + att chiparkitekturen måste få en helt ny utformning, sån genererar avsevärt mindre värme vid vid höga Hz tal och klara fler beräkningar per cykel. Apple Silicon, Arm och Googles dito klarar detta – varav Apple har en rejäl försprång idag gentemot sina konkurrenter.

Naturlagarna kommer snart att sätta stopp på mindre ledningar i SoC, så en helt ny teknik måste utvecklas t.ex. ljusbaserat SoC och kvant SoC.

Apples rejäla försprång kan försvinna över natten om en konkurrent kommer med ett sådant framtids SoC som kostar ungefär lika mycket som dagens SoC.

Jag har varit med i 17 år. Började på 99 den 11 aug 2004.

Ursprungligen av MatsOlov:

Har varit med om det jag också från DHL. Jag har kameraövervakning så jag kunde ta fram video från den tiden då de sade att de varit förbi och provat att leverera. Dom körde ut det enkom till mig på kvällen den gången.

Av den anledningen föredrar jag att de levererar paketet till post-/paketombud så jag kan hämta den när jag får sms. Då kan jag hämta varorna när det passar mig.

Men jag håller med om att DHL får börja skärpa sig framöver och inte påstå att de försökt leverera när de inte ens har varit hos mottagaren. Har själv upplevt det!

De som kan borte göra som @MatsOlov: filma entrén som bevisar att de inte ringt på dörren…

Själv har jag provat Affinity Publisher och programmet är mycket komptent, men en finess saknar jag: multiline composer. Tror att den kommer med i version 2.0.

Senast redigerat 2021-10-27 18:44

Efter att ha läst specifikationerna så hade Apple ändå inte klarat av att ha HDMI 2.1 via Thunderbolt kretsar eftersom HDMI 2.1 ska klara 48 Gbps medan Thunderbolt 4 klarar max 40 Gbps.

Visst hade Apple kunnat baka in HDMI 2.1 om ledningarna till HDMI porten inte gick genom Thunderbolt chipet. I såfall hade det kanske krävt en större ändring på M1 Pro och M1 Max SoC kretsarna. Eller kanske slå ihop två Thunderbolt lanes till en gemensam lane (40 Gbps + 40 Gbps = 80 Gbps). Någon som är mer kunnig får gärna rätta mig om jag har fel.

Nästa generation Mac Book Pro (nästa år?)/iMac kanske kommer att ha Thunderbolt 5 och då blir prestandan, som det ryktas om, 80 Gbps – vilket innebär att Apple med lätthet kan klämma in en HDMI 2.1 med hjälp av Thunderbolt chipet.

Ursprungligen av Kaffekopp:

Vad jag hörde i en youtubevideo från maxtech så är det så. Att det är hdmi 2.0 i dem.

I teorin borde du få HDMI 2.1 om man använder en Thunderbolt 3/4 till HDMI adapter (då den inte delar med en annan enhet t.ex. inbyggda SD enheten – hade Apple slopat SD enheten hade datorn kunnat få HDMI 2.1 i den inbyggda HDMI porten eftersom det då hade funnits kapacitet att köra HDMI 2.1).

Flärpen är lite störande element… hade den haft FaceID precis som iPad Pro eller iPhone så hade det varit betydligt mer acceptabelt att ha flärp – annars kunde Apple varit en smula smartare och skapa en kamerahål istället.

Mycket bra dator, fin form och mycket bra prestanda.

Skulle dock vilja veta om det går att köra raytracing med M1 Max chip eller ansluta till eGPU till datorn (hörde ryktesvägen att det egentligen handlar om drivrutiner på mycket låg nivå som saknas).

Senast redigerat 2021-10-25 16:49
Ursprungligen av omartint:

Man kan ju närmast säga att Tesla är bilvärldens motsvarighet till Apple. Alla system står för min helhetsupplvelse som kund, och delarna är verkligen totalintegrerade med varandra.

Det enda som skulle komma i närheten av Teslas totalintegrerade lösning är att Apple själva släpper en Apple bil, men då måste Apple införa nya funktioner i systemet som de inte har i dag, t.ex. styrning av klimatanläggning och annat viktigt. Sådana lösningar tror jag inte hör hemma i mobilen utan skall finnas i bilens eget system. Men delar av kommunikationen (t.ex. sms, mms, imessage, telefon, FaceTime audio) kan går via mobilen), övriga delar går via bilens eget system (t.ex. uppdateringar av bilens mjukvara, AppleMaps m.fl.)

Mycket märkligt:
Apple måste ha vetat att de skulle ha ProRes i Apple iPhone 13 Pro modeller. Då borde de ha vetat att en 20 min filmsession (~120 GB) skulle ta ca 35 minuter att ladda ner. Det ger Apple dålig PR.
Då blir den stora gåtan var för Apple inte passade på att gå över till USB-C i samma veva – då hade inte deras PR skadats, snarare förbättras. IPad Pro har ju Thunderbolt 3 som använder sig av USB-C port. IPhone 13 Pro kunde också ha fått samma lösning då det är hos Apple en beprövad lösning. På köpet hade de löst EU-problematiken med laddningskontakten! Ibland är Apple väldigt inkonsekvent…

Undrar om inte MicroLED borde vara tillgänglig vid 2023? Om ja, så borde Apple hoppa över OLED och gå direkt till MicroLED.

Ursprungligen av marcushedenstrom:

Hoppas det blir FireWire.

Jag föredrar Thunderbolt!

Just nu kör jag en Volvo, men vid byte blir det ett annat märke än Volvo. De ska inte bestämma vad jag ska använda för system. Nästa bil blir ju en renodlad elbil och Volvo har ingen sådan, däremot Polestar, men även den går troligen bort om valmöjligheten saknas… Det finns gott om likvärdiga konkurrenter som ger kunder valmöjligheter…

Märkligt att Volvo låter sig köpas… och låsa in kunder i Google… hur blir det med den personliga integriteten?

Hmmm… jag tänkte att det andra e-sim är för globalstar systemet (vet att Apple inte sagt ett knyst om detta). Kanske kan man använda alla tre eller att man kan bara använda två: ett av de två e-sim ersätter fysisk sim eller vice versa.