Jag har fått förklarat för mig att det kan finnas situationer där det är OK att dra av moms.
Om en privatperson går och köper en televäxel för 200000kr (inkl moms) och sedan säljer den till ett företag för samma summa (dvs han skulle aldrig sälja den för 150000kr för då gör han förlustaffär), då kan företaget dra av moms. Enligt vad jag fått lära mig så förutsätter detta även att varan är av en sådan karaktär att den inte är avsedd för bruk av privatperson. Vem har en televäxel för 200000kr hemma? (ok, om någon har det så behöver ni inte kommentera...)
Det verkar som vissa personer i den här tråden tror att privatpersonen säljer till företaget till -25% av priset. Vilken privatperson skulle göra det? De tänker inte i termer av ingående och utgående moms, utan snarare skulle de skulle ALDRIG sälja varan till -25% bara för att företaget vill det.
Det här kallas för att varan är "skattebesudlad" eller något liknande (minns inte den exakta termen), har någon annan hört begreppet förut? Ett typexempel på detta är när en privatperson köper en pick-up Chevrolet som privatperson av en bilhandlare. Detta är en bil som är intressant för företagare. När privatpersonen köpt bilen som betalar han moms. Ifall privatpersonen senare vill sälja bilen så har han svårt att hitta köpare för att endast privatpersoner kommer vilja betala vad han begär (nypris inkl moms minus slitage, värdeminskning osv). Företagen har alltså gått miste om att dra av momsen pga att bilen är skattebesudlad.
PS. För övrigt tycker jag att det här är HÖGST relevant för företagare, och att någon admin INTE ska stänga tråden. Det är relevant för att vi ska få veta vad som är OK och vad som inte är det. Och hade jag råd att alltid anlita en jurist, så hade jag gjort det, men under tiden så tar jag gärna hobby-råd från andra personer som varit i samma situation.