Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Svampisen

Svampisen

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-10-03
  • Senast aktiv 2013-10-24
  • Antal inlägg 412

Foruminlägg

De senaste inläggen Svampisen har skrivit i forumet.

Datorn är uppe igen!

Var några månader sedan jag pillade i burken och efter att ha tittat på Creops' bilder förstod jag att jag varit oerhört trögtänkt och misstagit två "kontaktflärpar" med varandra (det vill säga försökt koppla in en kabel i fel "flärp").

Tycker dock ändå det är underligt att det ska vara såpass svårt att starta burken utan internt tangentbord, men nu ska jag sluta fundera på det och njuta av att ha burken igång igen!

Ursprungligen av Konrad:

Tangentbordets och startknappens kablage sitter inte ihop. Så startknappen borde fungera även utan tangentbordet. Det var inte så länge sedan jag mekade in en ny HDD i en PB G4, då provstartade jag den isärplockad med tangentbordet urkopplad.

PB G4 Alu? Jag får väl röra mig hemmåt och ta mig en extra titt men jag är väldigt säker på att både tangentbordet och startknappen "länkas ihop" i en och samma kabel vid kopplingen till logikkort (eller vad det nu är!).

En ny tanke är att skaffa en hona -> två-hane-USB-sladd (om det finns) för att koppla tangentbordet till PB:n och iMac:en samtidigt och förhoppningsvis undvika problemet som hedenstrom beskrev tidigare (att PB:n blir en enhet på tangentbordets hubb).

Ursprungligen av stfm:

Du är grymt besviken över att den inte fungerar när man ryckt sönder alla kablar som går från logikkortet? Jag skulle bli rädd om den som genom magi fungerade ändå.

Jag är grymt besviken på att betala 25 000 för en dator, få fel dator levererad, behöva byta logikkort två (eller kanske till och med tre, mitt minne sviker mig) gånger (dessutom var Apple-killarna knappast snabba med bytena), behöva använda värdelösa strömadaptrar som mer eller mindre kostant går sönder samt kostar 800 kronor styck, och så vidare...

Sedan är jag ju inte helt oskyldig heller! I just detta fall har jag varit ovarsam när jag har bytt hårddisk (jag glömde nämna att min trackpad dog helt oförklarligt förut vilket resulterade i att man behövde trycka med enormt tryck på den för att få någon reaktion, hårddisken ligger under trackpadden och blev lidande, därav bytet) men överlag har Apple och deras leverantörer knappast skött sitt jobb bra heller.

Tackar för hjälpen och svaren, jag är dock grymt besviken på PB:ns funktionalitet i detta hänseende (och även i många andra dito, men det är ett ämne för en annan tråd).

Jag tänker hur som helst svänga förbi någon datorbutik under morgondagen för att köpa den USB-sladd jag skrev om tidigare, det är gissningsvis som att kasta pengar i sjön men vem vet; detta problem kanske går att lösa för några tior...

Kopplingen tangentbord -> moderkort (eller om det är logikkortet, kopplingen mellan tangentbordet och resterande delar av datorn hur som helst) är rent fysiskt sönder, med andra ord är det helt omöjligt att på något vis använda så väl själva tangentbordet som dess startknapp.

Mjo, det är visserligen sant men vilken annan lösning är egentligen möjlig? Det måste ju vara möjligt att starta PB:n utan internt tangetbord, väldigt grov brist i pålitlighetskedjan annars?

God kväll!

Det interna tangentbordet på min PB G4 1,67 GHz har dött. Datorn är avstängd och mitt mål är så klart att sätta igång den, till min hjälp har jag ett gammalt iMac G3-tangentbord. Problemet är att datorn ej startar då jag trycker ner uppstartsknappen på G3-tangentbordet, gissningsvis för att det inte tillförs någon ström till tgb:et då PB:n är avstängd (vilket resulterar i ett moment 22; datorn måste vara på för att jag skall kunna slå på den...).

Så, några förslag om vad jag kan göra?

En idé jag har är att koppla in G3-tangentbordet till iMac G3:an (för att på så sätt få ström i tangentbordet) och sedan använda tangetbordets USB-hubb för att med hjälp av det koppla hane -> hane, tangetbordet -> PB:ns USB-port (problemet är att jag inte har någon sladd av denna typ för tillfället)...

Filen är separerad på rätt sätt, om den inte är det får man upp ett felmeddelande som säger att man har en ogiltig text-fil som inte följer CSV-standard (har jag för mig, sitter inte vid min dator just nu).
Problemet uppstår som sagt i steget efter, när adressboken har börjat läsa filen men vägrar tillåta mig att trycka på OK ifall jag sätter ut posterna på det sättet jag vill ha det (att förnamn är märkt som förnamn och inte telefonnummer).

Hej!

Jag har ett stort antal kontakter lagrade i Access på en XP-driven burk och skulle smidigt behöva föra över dessa till macens adressbok. En txt-fil trodde jag skulle vara det smidigaste men tydligen visade det sig klurigare än man kunde tro då txt-filen inte låter sig importeras. Det kommer inte upp något felmeddelande som säger att txt-filen är ogiltigt formaterad, utan importrutan vägrar helt enkelt acceptera att man trycker på OK då man har märkt "posterna" med telefonnummer, adress och så vidare.

Vad jag vet kan varken Outlook eller Access exportera vCard-filer, så vad är lösningen?

Det är alltså vid det här steget det tar stop och OK-knappen totalvägrar:
http://img250.imageshack.us/img250/1304/123ox0.png

Tack på förhand.

Hejsan.

Använder Proteus och arkiverar meddelanden (eftersom det är roligt att läsa dessa i efterhand ) men har stött på ett litet problem. Till skillnad från i "vanliga" Microsoft-klienten lagrar Proteus datan i en fil som heter History.db, jag hittar i alla fall ingen annan fil som skulle kunna tänkas lagra konversationerna.

Mitt problem är att jag vill ta bort ett par enskilda konversationer och inte radera allt som har arkiverats, hur gör jag? Vilka program kan öppna .db-filer och redigera dessa? Finns det någon inbyggd funktion i Proteus för att göra det jag vill (som jag tydligen har missat i så fall)?

Tack på förhand,

Simon.

Ytterligare en post, tredje i rad!

Förlåt allesammans, jag är dum i huvudet - trodde att kameran skulle mountas som en enhet och när den inte gjorde det tänkte jag helt enkelt att "då fungerar det väl inte".

Sedan råkade jag starta iMovie...

Så nu fungerar det med andra ord .

Fungerar med BTV nu men det vore ju trevligare om det fungerade direkt med iMovie.

Dum fråga; Widescreen PAL = 768 x 576, right?

Och jag har som sagt köpt en 4-till-6-stifts FW-kabel men får det ändå inte att fungera, någon idé om vad jag gör för fel?

Jag bumpar den här tråden för jag lider av samma problem...

Nyligen köpte jag en Samsung VP-D352 och även en 4-till-6-stifts FireWire-kabel. Problemet är helt enkelt att jag inte lyckas få min PB att prata med kameran, det är stendött!

Jag har hittat en diskussion om det här ämnet på ett annat forum men jag kan tyvärr inte tyska, http://www.macuser.de/forum/archive/index.php/t-184408.html - någon som vill agera tolk ?

Ursprungligen av Scumpi:

Lite OT här... Svampisen, vad betyder "i" i GiB, MiB...? Giga Byte... okay, men heter det helt plötsligt Miga Byte eller? (jag har sett den där förkortningen på flera ställen, istället för just MB / GB men aldrig fått mer svar än "Torrenter".)

Vi människor har en förmåga att göra saker enklare för oss än vad dem egentligen är, ifall vi ska ange hur många megabyte en 40 gigabyte stor fil är säger vi exempelvis 1 000 x 40 = 40 000, det är inte riktigt sanningen eftersom datorer inte räknar med basen tio utan basen två, binärt.

Skriver man MB beskriver man 10^6 byte (1 000 kilobyte x 1 000) men egentligen ska det vara 2^20 vilket blir 1 048 576, vilket skrivs som MiB.

På något sådant sätt hänger det ihop tror jag, Google och Wikipedia är dina vänner om du vill veta mer!

Johan S:

Nej, men det kunde ha varit grafikkortet, processorn, det andra RAM-minnet, någon liten krets på moderkortet eller något annat som jävlades och att testa alla komponenter är en avancerad undersökning .