Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
fixarfrasse

fixarfrasse

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Driver Kondensator, ett konsultföretag med fokus på mobila lösningar och framförallt iPhone, iPad.
  • Registrerad 2004-10-18
  • Senast aktiv 2012-06-12
  • Antal inlägg 139

Foruminlägg

De senaste inläggen fixarfrasse har skrivit i forumet.

Detta kanske inte är rätt tråd, eller ens rätt forum. Men min server-historia fortsätter på FreeBSD-spåret. Mängder av timmar har jag suttit och jag har blivit otroligt duktig på att använda sysinstall. Jag har även konsumerat en stor del av FreeBSD-manualen och otaliga man pages.

Jag har testat 6.3 installations CD 1, men valt minimal installation för att sedan tanka ports osv från FTP. Nu har jag gått vidare och använder 7.0 bootonly CD och tankar allt annat från FTP.

Problem 1: Jag försöker använda maskinen som gateway och brandvägg. Därmed nedgradera min trådlösa AP och router till endast AP.

Jag har två stycken NIC i maskinen, båda identifieras och fungerar som de ska. Första kortet ansluter sig mot BBB DHCP 100 mbit och det andra mot min interna 1 Gbit switch med ip 192.168.0.1 subnätmask 255.255.255.0 ingen gateway och DNS configuration.

Jag har svarat ja på alla frågor om "Do you want to use this computer as a gateway" osv, dvs. jag har gateway_enable="YES" i min rc.conf. Jag har testat ett antal olika inställningar i rc.conf

Den vägrar routa några paket! Jag undrar, kan någon peka mig till en guide?

Just nu har jag installerat följande:
- sshd
- webmin
- källkod för att bygga en custom kernel

Jag har alltid undvikit linux och gelikar eftersom jag egentligen bara är intresserad av att koda. Men FreeBSD har f-- blivit ett gift! Jag ska helt enkelt ha igång skiten!

Lite off-topic, jag har investerat 1000 spänn i ett 16GB Compact Flash samt en IDE->CF-brygga. Men det fungerar tyvärr inte speciellt bra. Timar ut hela tiden. Någon som har bra tips?

Tackar vänligast för all denna information. Nu känner jag mig redo att sätta igång. Måste bara hitta tiden :P.

Jag hade webmin installerat häromdagen. Men jag tyckte tyvärr att de flesta modulerna var riktigt dåliga. Jag skulle nöja mig med något som administrerar LDAP och Exchangemotsvarigheten på ett väldigt enkelt sätt.

Hur som helst så undrar jag om det finns någon smart deamon som exponerar delade foldrar i Bonjour-nätet?

Kan man få stöd för AFP-shares?

Hur hänger LDAP ihop med filrättigheter osv som konfigureras i arbetsstationerna? Behöver man ha kerberos-autentisering? (Jag vill ju att grupper från servern skall kunna väljas i klienten när jag exempelvis delar ut en folder på en klientmaskin)

Jag blev lite taggad på idén med FreeBSD, men jag har aldrig kört det. Använder man ett enkelt paketsystem som apt i debian eller måste man tanka källkoder och kompilera för att installera program?

Jag minns för massa år sedan när jag körde linux att det var väldigt svårt att få alla libbar osv att snacka med varandra, är det så i FreeBSD nu eller är det lika smidigt som linux-distarna verkar vara?

Massor av frågor..

Yep, igår bestämde jag mig för att skita i ett enkelt system och satte tänderna i textfilerna på en Ubuntu Server. Lyckades konfa en DHCP och lite halvt en DNS. Men förslaget att köra FreeBSD känns just nu mycket attraktivt. Det man är lite rädd för är att det skulle saknas drivrutiner och annat viktigt.

Tack för förslaget på DHCP/DNS och alla andra typer av server-services, skall kolla upp dem en och en.

Jag behöver en ersättare till Exchange, dvs mail, kontakter och kalender. Dessa skulle jag vilja kunna komma åt via ett webgränssnitt pluss Mail, iCal och Address Book i Macen.

Dessutom vill jag ha ett enkelt webgränssnitt för att administrera användare, grupper och epostkonton.

Senast redigerat 2008-02-27 10:40

Kollade Clark, men den verkar inte ha alla grejer som jag önskade. Är det någon som har någon erfarenhet av Fedora Linux i kombination med andra OS X maskiner?

Tjena,

Jag har under de senaste månaderna köpt 3 st macar, varsin MacBook till mig och min tjej samt en MacMini till TV:n. Tidigare hade vi 3 st PC-maskiner och en Xbox. 1 server, 1 desktop och en portabel PC. (Bör jag nämna att jag är mycket nöjd med detta?)

Nog med introduktion. Tidigare hade jag en windows 2003 server (med lincens som jag lånat från min arbetsplats) där jag körde:

  • Futtiga Webbsite

  • AD som hanterade alla rättigheter för användare

  • Exchange som tog hand om mina mail och kontakter, dessa vill jag nu ha in i iCal, Mail och Address Book

  • FTP för mig och mina polare

  • VPN

  • DNS - vill köra egen DNS med möjligheten att skapa subdomän enkelt

  • DHCP

Jag vill nu ha tillbaks samma möjligheter som jag hade på min Windows 2003-maskin. Men jag känner inte för att investera i ytterligare en Mac och dessutom köpa på mig OS X Server (eftersom jag inte kan få låna en licens från jobbet). Däremot har jag fått en energisnål PC som jag tänkte köra linux på.

Igår testade jag att installera Ubuntu Server och Webmin. Men webmin var inte det intuitiva gränssnitt jag hade föreställt mig. Har någon bra förslag på en dist alternativt pedagogiskt gränssnitt att lägga på Ubuntu för att konfa services och användare? Med målet att det skall hantera resurser på mitt lokala nät som i övrigt är helt OS X baserat, sånär som på någon besökare då och då.

Tacka på förhand!

Jag har installerat Windows XP x64 på en VMWare Fusion-maskin. Där har jag installerat Office 2007 och Visual Studio 2008 beta 2 (orcas).

Jag försöker köra ASP.NET WebApplication-projekt på denna maskinen, men det vägrar att fungera. Jag får följande fel:

"WebDev.WebServer.exe har stött på ett problem och måste avslutas."

Vid något tillfälle har jag även fått upp någon form av exception i visual studio som säger att den inte hittar dll. Den brukar också hävda att den inte kan skriva till någon minnesadress som verkar viktig. Tyvärr får jag inte upp dessa fel nu så jag kan inte visa.

Av någon anledning så misstänkte jag att det var problem med nätverket (eftersom webservern försöker allokera en port osv) så jag har labbat med NAT/Bridged men det är samma fel. Det enda tillfället då jag fått det att fungera var när jag körde nätverksalternativ "Host-only". Men då kommer jag ju inte åt SQL-servern på nätverket som min app använder sig av. Detta är anledningen till att jag tror att det kanske inte är fel i min windowsinstallation, utan kanske någon konfiguration i vmware.

Jag ska ändå testa att installera om allt idag tänkte jag.

Finns det någon som har någon idé? Eller som kör Visual Studio 2005/2008 och ASP.NET WebApplication-projekt utan problem.

Jag har en Mac mini som jag kopplat till min TV, en Pioneer 508. TVn tycker om HDMI så därför konverterar jag DVI till HDMI på vägen till TVn.

Utdrag från System profiler i macen:

Specar på Mac mini:
Model Identifier: Macmini2,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 1.83 GHz

Specar på grafikkort i mini:

Intel GMA 950:

Chipset Model: GMA 950
Type: Display
Bus: Built-In
VRAM (Total): 64 MB of shared system memory
Vendor: Intel (0x8086)
Device ID: 0x27a2
Revision ID: 0x0003
Displays:
PIONEER_PDP:
Resolution: 1360 x 768 @ 60 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported
Television: Yes

Jag blir inte klok på om det är TV:n eller grafikkortet som inte klarar högre uppdateringsfrekvens. Har någon ett intelligent svar på detta?

Jag har testat Twonky, som jag just noterat i en annan tråd. Men PS3:an hänger sig hela tiden. Vet dock inte om det är PS3 eller om det är Twonky det är problem med. Jag är rädd för att man blir tvungen att vänta till det kommer någon sansad linux-dist innan man glatt kan använda PS3 som önskad mediacenter.

Just nu sitter jag mellan två stolar. De korta snuttar med film jag lyckats kolla på med PS3:an är grymt mycket bättre än det jag får ur min Mac mini kopplad med dvi->hdmi till min Pioneer plasma. Tyvärr är Mac minin mycket stabilare.

Detta är lite trist eftersom jag just bytt ut ett lyckligt äktenskap mellan en gammal xbox med xbmc och en crt-tv som spritt glädje i i 4-5 år. Mot en sjukt bra (och dyr =() Plasma med Mac Mini som media center + ett PS3. Men inga kombinationer är lika enkla/smidiga/stabila som min gamla konfiguration.

PS3 lyckas rendera alla filmsnuttar oavsätt storlek (720p/1080p) utan att det rycker eller är segt, mac mini klarar bara 720p utan att svettas. Men minin är stabil till skilnad från min PS3. Dessutom klarar inte PS3 speciellt många format.

Edit: Rendering på PS3 rycker och är segt, Mac Mini rycker inte och är inte seg. Däremot så blir det horisontella linjer i Mac Mini, det blir det inte från PS3. Hur som helst så har jag bara en film i ett format som PS3 fixar (Two towers) och det fixar den i 3 minuter sen hänger sig skiten. Och då är det inte ens något ljud. Är väldigt besviken.

Senast redigerat 2007-12-15 16:18

Jag köpte en PS3 häromdagen, fantastiskt snygg bit med hårdvara.

För att vidareutveckla diskussionen lite mot mediacenter-användandet av dessa konsoller så tänkte jag fråga om det är någon som fått igång en fungerande mediaserver på sin OS X maskin?

Jag har testat en Twonkyserver, den skall vara dlna-certifierad (både PS3 och Xbox 360 gillar dlna så vitt jag förstår). Men det visar sig att mitt PS3 hänger sig regelbundet vid användande. Jag har inte testat några andra mediaservrar så jag vet inte om det är Twonkys fel eller om det är PS3:an som är instabil.

Någon som har tips på hur man får till ett stabilt och lyckat äktenskap mellan PS3 och OS X?

Både jag och min flickvän är numer lyckliga ägare av varsin svart Mac Book Rev B. Det är alltså ganska enkelt att jämföra ljudet från de båda. Hennes låter lite konstigt från just A-S-området. Min är knäpptyst. Däremot är min musknapp lite knas, den viker sig och blir lite trögtryckt desto längre ner (dvs. längre ut mot kanten) man kommer. Någon annan som irriterar sig över detta? Dessutom känns mitt tangentbord inte riktigt lika solid som hennes. Är det något man skall acceptera eller vad säger ni? Det känns ju dumt att båda har lite olika konstigheter.

Alla lisencer jag har på min server i dagsläget tillhör mitt jobb. Så det har inte varit något problem. Jag har fått låna dem eftersom jag ville lära mig hur allting fungerade och har kört systemet i ett år. Men nu vill jag byta alla mina PC-maskiner mot Mac.

Jag behöver inte hjälp att sätta upp det, jag behöver bara veta vad det är som jag ska sätta upp, så får jag lära mig hur man gör själv. Finns det inga open source lösningar? Eller är problemet att det inte är möjligt att köra en domänkontrollant på en OS X Client maskin?

Jag har just sålt min Mac mini med tanken att köpa en ny mac mini som jag dessutom kan använda som media center.

Ok, jag attraherade inte ett enda svar. Kanske skriver jag för mycket.

Det viktigaste jag vill veta är hur jag sätter upp en domänkontrollant i Mac OS X. Jag vill alltså styra inloggning på alla andra maskiner från en central server samt kontrollera alla rättigheter på eventuella resurser i nätverket centralt. Kan någon peka mig i rätt riktning?

Jag har tre st maskiner som skall bytas. En desktop som kör Vista, en server som kör Windows 2003 och en Xbox som kör Xbmc. Egentligen är jag väldigt nöjd med Xboxen, men den har jag kört så många år nu så på sikt kanske jag byter mot en lite mer flexibel mediamaskin.

Nu är det så att jag har en mac mini - 1.42 GHz PowerPC G4 med 512 MB RAM. Som jag vill använda som server. RAM kommer att uppgraderat så snart jag fått till all mjukvara som måste fixas. Dessutom behöver jag skaffa någon form av stor extern disk att koppla till den.

Nu till mina frågor. Jag kör på min Windows 2003 maskin i dagsläget följande servertjänster som används dagligen.

Active Directory
DNS
Windows Share (Samba)
FTP
Webb
Exchange (Mail, kontakter och kalender) - används både via webb och outlook

Dessa tjänster vill jag att min Mac Mini skall tillhandahålla i mitt nät. Alla rättigheter skall delas ut via LDAP-tjänsten. Jag har i dagsläget en egen DNS som styr ett av mina domän. Detta är inte nödvändigt men jag tycker det är rätt trevligt eftersom Active Directory är domänkontrollant.

Webbservern skall svara på flera olika domännamn, men jag skulle tycka det var trevligt om någon av siterna även fixade ~home foldern så att vissa av mina användarkonton kan ha egna websidor.

FTP:n skall ha en folder som alla användare har rätt till, i den foldern så ligger det andra foldrar som kanske kräver andra rättigheter. Dessutom skall alla användare ha en egen ~home folder där man även skall kunna hitta sina webbsidor om man har sådana rättigheter.

Windows shares är smidigt i nuläget eftersom vi (jag och min sambo) ofta tankar filer och lägger dem på olika shares beroende på vad det är. Xboxen använder dessa shares för att komma åt musik, filmer och serier. Finns det ett bättre alternativ så är jag redo att testa detta. Men det är inte ovanligt att det kommer in windowsmaskiner i nätet (min jobbdator är för tillfället windowsmaskin exempelvis).

Exchangefunktionaliteten har jag inget direkt bestämt runt. Men jag gillar Exchange eftersom allt är samlat i outlook och jag kommer åt det via webben. Presentera gärna en smart idé.

När jag fått till min Mac Mini server så kommer jag att sälja av mina PC-datorer.

Jag har kollat lite på http://nerdvittles.com/index.php?p=40 som har ganska enkla tutorials för flera grejer. Men jag vill ju att allt skall knytas samman med en domänkontroller som Active Directory. Och då räcker inte dessa tutorials riktigt.

Nu har jag bara beskrivit vad jag vill ha, frågorna jag ställer är: Hur skall jag åstakomma detta? Kan jag göra det med OS X 10.4.10 (Tiger)? Duger min Mac Mini?

Ursprungligen av Osmium:

"Problemet" som jag ser det med VB kodare är att dom har ett relativt enkelt verktyg men många har inte lärt sej t.ex objektorientering på ett bra sätt utan det blir riktig spagettikod. Oftast så har dom som tagit steget till C++ m.fl. språk tagit till sej tänket med objektorientering.

C++ programmerare är inte världens duktigaste heller. Det inte spelar någon roll vilket språk koden är skriven oftast är den crap ändå. Hur ofta har du inte tankat ner spaghetti i form av C++, C# eller Java? Nej jag säger låt alla programmera vafan de vill, hur mycket de vill. Förövrigt, vem har inte börjat med C64 Basic, GWBasic eller kanske tillochmed nymodigheter som QB4.5? Just det! Alla programmerare har en plats, om inte annat för att VB-programmerare gör det jobb som vi tycker är trist.

Ursprungligen av Osmium:

Angående C# och det gäller förmodligen .NET som sådant är att man i vissa fall måste släppa objekt d.v.s. tilldela dom null (eller Nothing i VB) för att garbage collection skall städa bort dom. En kollega till mej satt och svor över det härom veckan.

GC:n tar hand om förlorade objekt när den har tid. Ett objekt kan gå förlorat på olika sätt, bland annat när man sätter en referens till NULL. Men om du sätter en referens till att peka på ett nytt objekt så kommer objektet som referensen tidigare pekade på gå förlorat (förutsatt att du inte har andra referenser till objektet).

Ursprungligen av Osmium:

Hela orsaken till inläggen här är väl att en kille var tvungen att skriva sina labbar i C#. Visst har lärare full rätt att välja språk men i detta fallet skulle det kanske vara rimligt att t.ex. tillåta både C# eller Java då C# och .NET är en plattform som inte är speciellt spridd utanför Window än så länge.

På gymnasiet hade vi en lärare som godtog labbar i både Pascal (som dom lärde ut) och C / C++ då vi hade folk i klassen som kodat Pascal ett tag och ville lära sej C istället. Personligen tycker jag att det blev en rätt kreativ miljö av det då man kände att man kunde utvecklas istället för att lära sej Pascal igen. Så skolorna borde helt klart vara mer flexibla.

Helt klart kan det ju vara svårt att kräva att få programmera Java om det är en C#-kurs. Om det nu är en generell programmeringskurs så ställer det ju större krav på läraren om han ska kunna flera språk. Jag tror inte att de flesta programmeringslärare är lärare för att de älskar att programmera och de har kanske inte lust/vilja eller vad som nu saknas att engagera sig så mycket att de orkar med att en person i klassen ska vara lite speciell och äga en mac (ironi). På sätt och vis kan man förstå honom, sammtidigt är det ju trist för eleverna. Eleverna å andra sidan tar ingen skada av att lära sig flera språk (inklusive språk på platformar som inte intresserar dem). Kör Mono, det är bra!