- Kevin
- Medlem ●
- 2011-01-02 22:55
Hej alla!
Som revisor och flitig läsare av 99.se vill jag ge min syn på revisionsplikten. Jag jobbar på en av de "större" byråerna och i grund och botten är jag positivt inställd till att revisionsplikten avskaffas för mindre bolag. Det är dock viktigt att tänka efter innan revisionen väljs bort. Till att börja med känner jag att det är viktigt att nyansera bilden med vad en revisor gör vid sin revision (av aktiebolag). En del ser revisorn som någon som enbart är inne och gräver i redovisningen. Detta är givetvis en del av det som revisorn gör, men det är bara en sida av myntet. Revisorn skall förutom att granska redovisningen även granska förvaltningen av bolaget. Förvaltningen innefattar bl.a. efterlevnad av vissa aktiebolagsrättsliga samt skattemässiga regler. Utöver detta försöker vi även agera bollplank åt bolagen. Det kan t.ex. röra finansieringsfrågor, kontakter etc.
Det finns många mindre bolag som verkar i en okomplicerad miljö (skattemässigt, bolagsrättsligt, fåtal intressenter etc) och där redovisningen sköts på ett exemplariskt sätt av t.ex. en redovisningskonsult. I dessa fall blir revisorns granskning tyvärr mest en dokumentationsövning. För dessa bolag är jag positiv till att revisionen kan väljas bort.
Sedan finns det mindre bolag som verkar i en mer komplex miljö. Det kan t.ex. bero på:
- Externa intressenter förutom skatteverket (t.ex. bank, bidragsgivare, flera delägare etc)
- Utländsk koppling (t.ex ägande)
- Utvecklingsbolag (t.ex. aktivering av utgifter samt hantering av underskott)
- Nystartade bolag i kraftig tillväxt
- Tjänster och varor säljs med speciella momsregler
etc
För dessa bolag kan det finnas en poäng att behålla revisionen. Jag talar givetvis i egen sak men som revisor måste vi ha en god insikt i många ämnesområden, inte bara redovisning, bolagsrätt och skatterätt utan även ekonomisk styrning av bolag, intern kontroll och riskbedömningar. Vissa bolag tänker kanske att det räcker att bolaget har en redovisningskonsult och det är mycket möjligt att det gör detta. Det är möjligt att jag har en något snäv syn på redovisningskonsulter, men jag tror att många redovisningskonsulter är duktiga på just redovisning och kanske inte har fullt ut lika duktiga inom områden som bolagsrätt och skatterätt, områden som alla bolag måste beakta oavsett revisionsplikt.
Avslutningsvis vill jag lyfta fram att även om ett mindre bolag väljer bort revisionen kan det finnas en poäng att låta en revisor översiktligt gå igenom bokslutet under ett möte med styrelsen/ägare. Det behöver inte ta lång tid men kan ändå ge en form av översiktlig genomgång (utan revisionsberättelse) rörande redovisning och förvaltningen samt t.ex. ge rekommendationer för framtiden.