Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
namatoj

namatoj

Medlem
  • Registrerad 2004-11-27
  • Senast aktiv 2011-01-23
  • Antal inlägg 10

Foruminlägg

De senaste inläggen namatoj har skrivit i forumet.

1

nej, jag har inte ställt in båda reglarna på aldrig. Jag vill att skärmen skall stängas efter ett visst antal minuter, men att datorn fortfarande skall vara igång. Men jag har ställt in det på aldrig på nätadapteranslutning.

ian curtis: skall kolla upp lights out, tack för tipset.

Tja!

Ja problemet är det som nämns i rubriken. Jag vill inte att min macbook skall gå ner i viloläge när den är inpluggad i väggen. Så jag har ställt in det alternativet i strömsparinställningspanelen. Men likförbannat så somnar datorn efter ett antal minuter. Varför lyder inte min dator mig?
Har någon haft liknande problem och hur löste ni det?

/Daniel

Lite off topic kanske men jag frågar ändå.

Min iBook G4 blev stulen på jobbet i våras och nu planerar jag att köpa en ny MacBook. Jag har alla tillbehör kvar till iBooken hemma så jag undrar om S-video adaptern till iBooken kommer att funka till MacBooken. Skulle vara nice att spara några hundralappar iallafall.

Tack för svar.

/Daniel

Det var en intressant uträkning han hade tycker jag. Och misstaget jag gjorde i min var nog att jag använde mig av momentanhastigheten vid nedslaget istället för medelhastigheten under retardationen.

Men det känns ändå lite skrämmande att iPodden inte klarar mer.

Daniel

Ursprungligen av alal:

i så fall e det där med 500G bara skryt från apples sida, eftersom det inte verkade klara så hårda stöttar enligt namatojs uträkning.

slutsats: man ska inte "tappa" ipoden i marken, den kan gå i sönder....

Skryt och skryt vet jag inte om det är, men om vi räknar med att underlaget vi tappar ipoden ger vika med 1mm så är bara ifrån hårddisktilverkarnas sida 500G ett mer imponerande sätt att säga;

"Tjilivipp, vår hårddisk klarar ett fall på en halvmeter."

De bara döljer sanningen i lulliga begrepp som man inte direkt kan reletera till nåt.

Daniel

Citat:

Hmmm...det låter mycket konstigt, tänk på en människa som hoppar ner från ett bord, det blir ju precis samma siffror. Jag har försökt att räkna på det men jag kommer inte fram till något bra. Du måste ju ta hänsyn till rörelsemängdens bevarande osv. det är faktiskt riktigt mycket fysik bakom det här

Jo, jag tänkte också på hur det blir när man applicerar det på människor, eftersom vi tydligen klarar av ett sådant fall så måste vi ta hänsyn till mer saker. Jag skulle helst förklara det så att vi människor är inte lika stumma (i materealet) som iPods, i mitt exempel använde jag mig att att bromssträckan var 1 millimeter, när det gäller en människa så ger vi mer vika än en millimeter.

När du hoppar ifrån ett bord (jag kände mig tvugen att utföra detta experiment här hemma ) så är det naturligt att du böjer på benen vid nedslaget just för att förlänga retardationssträckan. Gör du inte det så gör det ont, speciellt i knäna. Sen så får vi tänka på att ligamenten i ryggraden har just den funktionen att stötdämpa för hjärnan/huvudet så de trycks ihop något. I detta fallet så vågar jag säga att man iallafall utökat bromssträckan till åtmonstände 1 decimeter, vilket resulterar i ca 10G vilket jag finner mer överkomligt.

Dessa tester som utförts på människor vad gäller hur mycket G de pallar är om inte jag missminner mig under längre tidspreioder och anledningen till att de blir medvetslösa är för att vid de förhållanderna så kan inte blodet längre forslas upp till huvudet. Vid ett nedslag så slipper man utsättas för det en längre tid och därför pallar vi mer.

Och en annan sak, om vi vänder på experimentet. Om jag hoppar med huvudet före. I det fallet kommer jag åsamka mig mer skada på vitalare delar. Huvudet kommer då inte ha lika stor bromssträcka som tidigare och jag kommer dra på mig en hjärnskakning.

Slutsats: Om du skall hoppa ifrån ett bord, landa på fötterna.

Daniel

Citat:

så en ipod skulle klara 500G?
hur har dom mätt det då??? och när utsätter man sin ipod för så mycket?

faktum kvarstår många ipods går sönder när man tappar dom i marken, även om dom klarar "500G".

Tja, varför inte räkna på det lite? Låt oss säga att vi tappar en iPod någonstans, låt säga ifrån 1 meters höjd (ingen fantasisiffra direkt.) ner på ett underlag som inte är dämpande.

1G är det vi upplever genom att inte göra någonting alls, det är accelerationen som gravitationen ger upphov till.

1G = 9,82m/s^2 (meter per sekundkvadrat)

Hur snabbt färdas vår iPod precis innan nedslaget? Tja, om vi använder oss av en av Newtons formler:
(v=hastighet i m/s a=acceleration s=sträcka i meter)
v^2=2as
v^2=2·9,82·1meter
v=4,43m/s

tja, då vet vi hur snabbt den färdas. Och då kan vi med samma formel veta hur stor retardationen kommer att vara, låt oss säga att bromssträckan rakt nedåt på underlaget är en millimeter (vilket är mycket mer än vad asfalt ger efter.)

4,34^2=2·a·0,001
19,62/0,002=a
10000=a

så retardationen på iPoden blir 10000 m/s^2 och det är ungefär lika med 1000G

Så, genom endast ett fall på en meter på ett underlag mjukare än asfalt så utsätter vi iPoden för 1000G, inte illa va? Men tänk också på att det finns lite stötdämpning inuti höljet som absorberar lite av smällen, men 500G och 1500G är verkligen inga fantasisiffor.

Daniel

Edit: Mina "ungefärlikamedtecken" funkade tyvärr inte så bra

Som det Doulas Adams-fan jag är så blev det det självklara,

DON'T
PANIC

med stora vänliga bokstäver

(Fick den förresten idag )

1