Några reflektioner som jag alltid får, numera, när folk snackar väl om sina RAID-lådor. Vad gör du när QNAP:en en dag luktar illa oh inte vill starta längre? Då har du kanske 6 TB disk som du inte längre kan använda, eller har du verifierat att du kan läsa diskarna på ett "vanliga" Linux-system, utan QNAP:en?
Jag hade en låda med två diskar i sig där kraften började spöka och till slut så fungerade inte burken längre trotts just power. Då var det bara att plocka fram backupen. Diskarna vill inte montera direkt i datorn eftersom RAID-formatet på disken var proprietärt.
Tänk för allt i världen på att RAID inte är någon backup-ersättare. Visserligen är en RAID5-lösning bra mycket stabilare än bara vanlig fuldisk, men om burken slutar fungera trotts sin inbyggda dubblering. Vad gör du då? Du MÅSTE ha en backup ändå. Annars står du där en morgon med alla dina unika och vackra fotografier borta utan det minsta spår!
Personligen ser jag på RAID som ett sätt att snabba upp läsningar och en lite högre tillgänglighet, men absolut inte någon garanti för att grejerna fungerar felfritt för evigt. Jag tror att det är många som köper en NAS/RAID-burk idag och sen tror att allt är säkert. Surprise!
Nog om det. Kan du verkligen börja med RAID 1 och sedan stoppa i en disk till och säga att det skall vara RAID 5 med bibehållet data? Måste den inte bygga om volymen enligt den nya konfigurationen och sedan kan du lägga tillbaka allt data från en backup? Jag trodde att bara Drobo hade den möjligheten till automatisk uppgradering med bibehållet data.
[Varför kollar jag alltid saker efter att jag skrivit en lång kommentar? Det visar sig att burken faktiskt har automatisk uppgraderingsmöjlighet enligt tillverkarens webbsida. Imponerande. Men priset? Den kostar ju en hel garderob med skjortor!]