Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
iBear

iBear

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Tuffar långtradare till vardags och är uppväxt och uppfostrad med mac sedan barnsben.
  • Registrerad 2005-05-15
  • Senast aktiv 2012-01-16
  • Antal inlägg 44

Foruminlägg

De senaste inläggen iBear har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2011-09-23 15:14

Nej, men det har jag också gjort, i word, men de kom inte in i alla fall. Nu har jag dock hittat en kamrat som hade Pages, och när jag gör samma handling där, d.v.s. skickar in ett dokument med ändrade formatmallar, så fungerade det. Så förmodligen hade jag gjort för stora ändringar vad gäller radavstånd och dyl. i word för att Pages skulle uppfatta de. Ska prova att göra lite mindre ändringar i word och se om det gör någon skillnad för framtida bruk.

Tack för svar.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2011-09-22 18:54

Kruxet är ju dock att jag fört in ett dokument från Word, med alla dessa rubriker, utan att de hänger med in i Pages. Är det något särskilt förfarande som krävs för att Pages ska uppfatta strukturen? Det enda typsnittet jag är intresserad av är egentligen främst Times new Roman.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2011-09-22 03:32

Har nyligen införskaffat Pages i syfte att föra anteckningar och producera dokument. Men är, som så många, inte särskilt nöjd med apples i princip helt seriff-lösa standardval.

Har efter mycket googlande konstaterat att standardmallarna inte går att göra så mycket åt. Däremot rekommenderar folk i forum att man skapar sitt eget dokument med rätt inställningar, och sedan dubblera det. Och så långt allt väl. Kruxet är att när jag väl ändrat mitt dokument, med fyra nivåer av rubriker och rätt typsnitt, radavstånd och så vidare, så uppdateras inte listan i (i) knappen, den där alla rubriker finns.

Vilket innebär att nästa gång jag ska sätta en rubrik, och trycker på t.ex. rubrik 1, så kommer likt förbaskat apples standard. Trots att föregående rubrik 1 har "rätt" typsnitt, och i (i)-knappen är markerad som just rubrik 1.

Så min fråga är; hur får man denna lista med rubriker att uppdateras i det aktuella dokumentet? Så att alla rubriker av samma slag följer samma mönster, även om man gör nya. Verkar ju väldigt ovärt att sitta och ändra typsnitt, tjocklek, storlek och radavstånd i varenda rubrik, ska det verkligen behövas?

Tacksam för svar.

Ps. Jag har importerat word-dokument som har dessa olika nivåer av rubriker, och dokumenten ser helt rätt ut, men rubrikerna har inte status av rubriker i Pages, vilket innebär att det likt väl är standardvalen som råder när jag sätter ny rubrik även i det dokumentet. Jag har tyvärr inte iWork eller Pages på mac, så jag kan inte importera "riktiga" pagesdokument. Finns det någon annan typ av dokument jag kan importera, så att nivåerna och typsnitten för rubriker hänger med in? Om det inte finns något annat sätt.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2010-09-22 22:52

Har du löst problemet? Jag har exakt samma problem, det händer ingenting, fast jag gör precis som man ska enligt alla manualer.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-10-10 11:16

Om du har någon stationär dator kan du ju ha hårddisken inkopplad i den, och sedan vara uppkopplad mot den via AFP. För oavsett hur du är uppkopplad mot en hårddisk, så mountas den i /Volumes/hårddisknamn, så alla musikbibliotek och dylikt fungerar precis som om du skulle ha den i din egen dator.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-07-19 23:26

Köpte nyligen 2st nya Kingston-moduler á 2 GB till min sista generationens MacBook pro innan nya designen (2,4 GHz). Hade dubbelkollat att det skulle vara rätt minnen och länk till minnena finns i en diskussion här på 99.se.

Efter att försiktigt installerat minnena enligt instruktion från Apple i datorns tillhörande lilla folder så startar datorn inte. Fläkten går igång lite, men skärmen fortsätter vara svart.

Jag tar ut ett minne och försöker igen, fortfarande ingen reaktion. Byter plats på den enda modulen som nu är i. Ingen skillnad. Sedan sätter jag i ett gammalt (1gb) minne och ett nytt, och då startar den snällt. Datorn identifierar minnet enligt systeminformation och jag har 3 gb. Gör samma sak med nästa minne, och det fungerar lika bra.

Alltså; med 2 nya eller ett nytt ensamt startar den inte. Men med ett gammalt och ett nytt startar den snällt.

Sedan tidigare hade jag alltså 2 Gb fördelat på 2 moduler, så jag vet att två likadana moduler fungerar i datorn. Nu vill jag komma upp i 4 gb, fördelat på två moduler.

Vad kan problemet vara? Normalt brukar ju dylika testförsök leda till att någon komponent inte fungerar alls, men här fungerar allt, men ändå inte.

Dessa minnen köpte jag: SO-DIMM 2GB DDR2 PC2-5300 667MHZ KINGSTON - Specifikationer

Tacksam för alla kreativa idéer och förslag på åtgärd...

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-06-10 20:57
Ursprungligen av PeeMaN:

Subventionera telefoner gör inte operatörer längre, inte i Sverige iallafall. Det var ju det som var grejjen med Iphone-abbonemangen. Alla tyckte månadsavgifterna var väldigt dyra i jämförelse med liknande Telia-abbonemang. Men om man lägger till den sedvanliga "förhöjda månadsavgiften" så var de/(är de?) i samma klass..
Subventioneringen försvann när alla skaffat sig en telefon, och numera är det egentligen en avbetalning med det fina namnet "förhöjd månadsavgift" vi talar om

Beror ju på hur man ser det... Köper man telefonen, hos t.ex. telenor, så kostar den runt 7500 spänn. Köper man den däremot tillsammans med ett abonnemang med en bindningstid på 24 månader får man telefonen för 2400 kr, lite beroende på vilket abonnemang man tar. I mina ögon ser det lite ut som subventionering.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-06-08 23:23
Ursprungligen av zAjben:

Är det bara jag som värderar tethering högt? Jag har stört mig på att det saknas enormt, och det har varit en av de större orsakerna till att jag inte köpt en iPhone. Vill helt enkelt inte betala både för obegränsat surf till iPhone OCH ett mobilt bredbands-abbonemang. Men nu med 3.0 och Telia som förhoppningsvis stödjer tethering och alla dessa andra features så är det solklart ett köp. En fråga bara; Laddar den via USB porten samtidigt som den är inkopplad? Eller går på datorns ström?

I alla fall hos Telenor kan du beställa ett tvillingkort för 250 spänn. Sen kan du surfa fritt på samma abonnemang hur långt bort från telefonen du vill... Tycker jag låter som en finare lösning än att hålla på att använda iPhones batteritid för att hålla liv i datorns internet. Men då sitter jag i och för sig redan på ett olåst 3g-modem.

F.ö. blev jag rätt nöjd med kvällen. Och det känns fint att ordningen äntligen är återställd vad gäller skillnaden på pro och inte pro...

Som vanligt klagas det dock så klart friskt på rykten som inte visade sig stämma, men hittills i tråden verkar klagoandarna ha glömt bort att telefonen nästan kommer bli dubbelt så snabb. Tycker jag verkar grymt fint. Och i princip alla gamla klassiska "basfunktioner" som finns hos konkurrenterna finns nu även här, och mer därtill. Blir en lång väntan nu, men jag är glad att jag klarat mig från köp hittills. Detta blir min första iPhone. Garanterat.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-26 21:56
Ursprungligen av emil.s:

Hittar inget om vilken generation av datorn jag har där... Men du vet inget om Superdriven?
Inte för att man använder CD så ofta, men när det behövs så saknar man den.

Nej, den är jag osäker på. Men i Systeminformation, under fliken Maskinvara står t.ex. följande rad:
Modellidentifierare: MacBookPro4,1

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-26 17:36
Ursprungligen av emil.s:

Har ett mycket knepigt problem...

Min Superdrive:
Bränner inte vanliga CDs
Läser 50% av alla CDs
Bränner DVD ibland.
Läser DVD
Bränner CD-RW
Läser CD-RW tror jag

Någon idé om vad som är fel? Vanligt problem?

Kan man köpa en super-drive löst och byta själv? Vad kostar de i såfall?
Vore ju fint om man kunde fixa det i samband med HDD byte.

Är det andra eller 3:e generationens Macbook pro jag har?
2.16GHz C2D, Före Santa rosa

Och OS X 10.5.2 är det som körs.

Vilken version du har kan du läsa i Systeminformation, ligger i verktygsprogram. Finns även en länk, som det står "mer info" på, när du klickar på "om den här datorn" under äpplet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-26 01:36
Ursprungligen av x-per:

Tvärt om, man skall hellst inte ladda ut det någongång. Folk är för insnöade i hur man gjorde med NICD eller vad dom hette, den batteritypen är 4-5 generationer sen, mycket har hänt sen dess.

Kort och gott, inget som är Li-Po skall någonsin laddas ur helt, det kan tom förstöra batteriet.

Batteriet behöver inte laddas ur helt innan man laddar det, det är bara onödigt med nya sortens batterier.

Däremot bör man kalibrera sitt nya batteri på en bärbar för att få längsta möjliga driftstid. Detta gör man lämpligtvis första veckan med ny dator eller nytt batteri genom att ladda batteriet fullt, och sedan köra datorn ända till att den går i vila av sig själv (macar dör ju inte när batteriet tar slut, de sparar alltid en slurk ström så att de orkar sova till du kommer hem och matar dem...). Efter detta laddar man upp sitt batteri så att det blir helt fullt igen. Batteriet är då kalibrerat.

Källa: http://docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.4/sv/mh1959.html

Mer fakta: http://www.apple.com/se/batteries/

Förut (för ett par år sedan) läste jag att man kunde göra detta med jämna mellanrum för att datorn skulle kunna uppskatta statusen på batteriet bättre, så att man på ett bättre sätt kunde få nytta av informationen om hur mycket användningstid som återstår och så. Detta stod det inget om på ovan angivna sida, men jag antar att det fortfarande inte är helt fel.

Hur som helst rekommenderar Apple fortfarande att man ska dra ur ca 1 laddningscykel per månad för att batteriet ska må bra och leva ett långt och lyckligt liv. Apples bärbara sköter väl dock det delvis själv genom att pendla mellan typ 95 och 100 procents laddning när man har adaptern i. Dock är det ju inte bra att alltid ha nätadapter ansluten till en bärbar.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-24 18:46
Ursprungligen av Pettson00:

Jag tänkte fråga ni som kanske kan det med mac:
Tar datorn någon skada om man använder en extern skärm och sen stänger man igen locket på MBP och kör ändå eller ska man alltid ha locket upp som den förmodlingen är byggd för att använda ?

Jag har själv ingen erfarenhet av att köra datorn med stängt lock. Men skulle man skada datorn om man gör det så borde de väl rimligtvis inte bygga den för att det ska gå... Bara en tanke.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-24 11:13
Ursprungligen av dayweed:

Nu vet jag inte om jag har fått någon bildskärmsproblem, men såhär ser det ut när jag ska markera en fil i Finder.

http://leftroom.likgiltighet.org/screenshots/screenfailure.png
http://leftroom.likgiltighet.org/screenshots/screenfailure2.png

Jag vill inte lämna in datorn, för det har jag inte tid med. Alltid är det något som ska uppkomma efter någon veckas användande. Helt otroligt.

Ring Apple, det där ser väl inte riktigt friskt ut. Klarar du dig inte utan din ska du kunna få hem en ny utan att först skicka iväg din gamla.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-22 10:36
Ursprungligen av Pettson00:

tackar för svaret iBear men jag sitter och använder den just nu så det löste sig !

Då gick det rätt bra då?

Jag råkar ha två identiska 15-tummare hemma nu över påsk, på grund av min utbytesprocess på grund av skavanken på b-tangenten på min första, känns spex.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-03-22 01:08
Ursprungligen av Pettson00:

Någon som vet vad det skulle kosta ifall man ringde till stället där datorn skulle hämtas och bad dem köra ut det IGEN (då man tyvärr missade första utkörningstillfälllet) ?

och sedan när brukar post åkeri stänga som imorgon dan före röd dag ?

Tror inte du ska behöva varken betala eller ringa, normalt sett så gör de nya försök om du inte är hemma på första. I och med att det inte finns någon exakt tid för leveransen så är det lite transportbolagets ansvar att gentemot apple se till att du får ditt paket.