Testpilot

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Forummedlemmen JohannesKBA har testat den nylanserade dockningsstationen från Belkin. Hur bra är den egentligen? Detta är den första recensionen från 99mac:s testpiloter.

Inledning

Dockningsstationer har funnits i många olika former och prisklasser sedan de bärbara datorerna tog sig in på den breda marknaden under tidigt 1990-tal. Tidigt fann de sin plats på de ”moderna” arbetsplatsernas skrivbord och de gjorde att datorn kunde fungera smidigt som arbetsstation utan att användaren behövde koppla in mängder med kablar varje gång arbetet skulle dra igång. Lika enkelt kunde användaren - på några sekunder - smita iväg på möten med datorn under armen utan att behöva trassla runt med hela skrivbordets kablage.

Om vi spolar fram bandet några decennier befinner vi oss i en värld där tillbehören mer och mer ansluts trådlöst och/eller med den idag välkända USB-standarden. Dockningsstationer har i viss mån flyttat in i våra bildskärmar och datorn kan lika enkelt som innan jackas loss från skärmen för ett snabbt möte.

Problemen med bildskärmarnas ”hubbar” är dels att de blir daterade långt innan själva skärmen blir det, de är inte alltid snabba och pålitliga för filöverföring, bildskärmarna är ofta ganska dyra och behovet av nya adaptrar börjar sakta men säkert komma tillbaka.

Mitt i allt adapterkaos, när vi precis vant oss vid Thunderbolt 2 via Mini Displayport, lanserar Apple och Intel Thunderbolt 3; ett hårdvarugränssnitt som givetvis är mycket snabbare och mer flexibelt än föregångaren, men som använder den nya kontakttypen USB Type-C. Apple tänker som vanligt tidigare på framtiden än många av sina användare, och slopar alla äldre portar till förmån för USB Type-C i sina bärbara datorer. De dyra skärmarna med inbyggda hubbar som tidigare var så smidiga är nu helt oanvändbara - nåväl - åtminstone som dockningsstation.

Den här problematiken vill Belkin råda bot på med sin nya dockningsstation Thunderbolt 3 Express Dock HD, där dockningsstationen återigen blir en del av skrivbordet, och där en enkel USB Type-C-kabel mellan dator och dockningsstation hanterar mängder av ljud-, bild- och dataöverföring.

Varför dockningsstation?

För att testa Belkins Thunderbolt 3 Express Dock HD har jag, utöver testobjektet, fått låna en Macbook Pro 13 tum 2016 med Touchbar från 99mac samt en 4K-bildskärm, modell H277HK, från Acer.

Specifikationer:Acer H277HK

Egenskap

Värde

Skärmstorlek

27"

Upplösning

4K UHD (3840 x 2160)

Bildförhållande

16:9

Paneltyp

IPS

Anslutningar

1x HDMI, 3x USB 3.1 (varav 1x USB Type-C), 1x DisplayPort

Mått

H:363 mm B: 613 mm D: 217 mm (utan stativ)

Vikt

4,8 kg (4,4 kg utan stativ)

Pris

6 395 kronor inkl. moms

Macbook Pro 13 tum 2016 med Touchbar har 4 stycken USB Type-C-portar som alla har fullt stöd för laddning, USB 3.1 och givetvis Thunderbolt 3. Om mitt behov av en fullfjädrad arbetsstation enbart hade bestått av skärm, mus och tangentbord hade det inte behövts en dockningsstation. Datorn laddas genom samma USB-kabel som används för 4K-bildöverföring. Musen och tangentbordet ansluts till datorn via Bluetooth. En enda USB Type-C-kabel på skrivbordet alltså, inget mer.

Däremot, när behovet är större är en dockningsstation önskvärd. Det kanske behövs en skrivare, en eller flera externa hårddiskar, ytterligare en skärm, högtalare, Ethernet-anslutning, USB-hörlurar med mera. Då är det skönt att låta alla dessa saker vara inkopplade i dockningsstationen och endast ha en enkel USB-kabel mellan datorn och dockan för att, som jag nämnde i inledningen, snabbt lägga datorn under armen när man skall ta sig till ett möte eller liknande.

Jag testar Belkins dockningsstation utifrån mina egna förutsättningar och behov, vilka innebär att jag ibland arbetar hemifrån samt att jag stundtals har behov av att ha många enheter anslutna till datorn samtidigt. Jag tillhör alltså målgruppen som Belkin letar efter med sin nya dockningsstation.

Svaret på frågan varför en dockningsstation behövs är således relativt självbesvarande:

Behovet styr om en dockningsstation är nödvändig eller inte.

Förpackning och specifikationer

Förpackningen innehåller, förutom själva dockningsstationen, en USB Type-C-kabel samt en nätadapter som kan leverera upp till 85 Watt laddning via USB Type-C. Kabeln i förpackningen som skickades till mig var 0,5 meter men den skall enligt uppgift från Belkin vara 1,0 meter framöver.

Dockningsstationen består av 1 st Ethernet-anslutning, 2 st hörlursutgångar (varav en på framsidan), 3 st USB Type-A-portar (varav en på framsidan), 2 st USB Type-C-portar samt 1 st Displayport-anslutning.

Specifikationer: Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Egenskap

Värde

Anslutningar, bak

1 x Gigabit Ethernet
1 x 3,5 mm ljudutgång
2 x USB Type-A 3.0
2 x Thunderbolt 3 (USB Type-C)
1 x Displayport
1 x Power

Anslutningar, fram

1 x USB Type-A 3.0
1 x 3,5 mm ljudutgång

Effekt ut via USB Type-C

Max. 85 W

Dataöverföringshastighet

Max 40 Gbps

Bildskärmsstöd

Max 2 st 4K UHD-bildskärmar

Mått

H: 3,03 cm B: 20,74 cm D: 8,8 cm

Pris

3 490 kronor inkl. moms

Till skillnad från många "klassiska" dockningsstationer är denna nätt och följer ett designspråk som påminner om Apples. Den är inte mycket större än den medföljande strömadaptern och smälter bra in på skrivbordet tillsammans med mina Apple-prylar.

Innan jag fick den skickad till mig hade jag uppfattningen om att dockningsstationen skulle vara kompetent. På pappret har den nästintill allt som jag önskar i en dockningsstation till nyare Macbook-datorer och väl på mitt skrivbord är känslan att den är gedigen och välbyggd.

Bra förstaintryck och allt väl så här långt alltså. Men hur presterar den?

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av Belkin. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Kommentarer
13 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.