Amanda testar Nokia 8
Nokia 8 körs på ren Android och företaget lovar säkra och regelbundna uppdateringar. Amanda testar hur Nokia 8 står sig mot konkurrenterna.
Batteri och prestanda
Segt men lurigt batteri
Till vardags använder jag min Iphone 7 Plus. Jag är van vid att mobilen är väldigt kvick och att det går snabbt att utföra handlingar på telefonen. Jag är dessvärre också van vid att batteriet är på närmare 20 procent när jag går hem från jobbet vid ungefär 15.30. Nokia 8 har utrustats med ett batteri med en batterikapacitet på 3 090 mAh. Nokia själva har inte angett någon uppskattad batteritid men jag är överlag imponerad över hur länge den håller på en dag.
De flesta dagarna höll Nokia 8 nästan en hel dag för mig, vilket är något av en bedrift. Det första jag gör på morgonen är att sträcka mig efter mobilen för att kolla notiser jag missat samt uppdatera mig kring vad som hänt på Facebook, Instagram och Slack efter att jag gick och lade mig. Mobilen är närvarande när jag äter frukost och hela vägen till och från jobbet. På jobbet ligger den något vilande men används ibland mer om jobbet kräver det. När jag är hemma använder jag mobilen som primär enhet för att surfa och chatta, vilket jag gör relativt frekvent. Utöver detta fotograferar jag mycket, redigerar bilder, kollar på videoklipp och spelar Pokémon Go.
Trots denna flitiga användning höll batteriet från sju på morgonen till ungefär halv tio på kvällen, förutsatt att jag inte spelade in mycket videomaterial, fotograferade eller spelade Pokémon Go. När jag testat telefonen har jag upplevt att batteriindikatorn till en början sjunkit relativt snabbt. Flera gånger efter jobbet har jag varit lite orolig för att mobilen ska dö. Men till min förvåning håller den sig vid nästan-urladdad-sträcket under en lång tid, vilket är tvärtemot min Iphone.
Detta kan också bero på att jag reglerar mig själv till viss mån när jag ser att batteriindikatorn är låg. De gånger jag fortsatt använda telefonen flitigt har den räckt till ungefär sex eller sju på kvällen.
Fingeravtrycksläsare och GPS
Fingeravtrycksläsaren är placerade tillsammans med hemknappen på telefonens framsida. Den fungerar överlag sådär, ibland kan jag behöva trycka på den två eller upprepade gånger för att låsa upp skärmen. Vissa gånger måste jag till och med skriva in koden för att jag har försökt med fingret för många gånger och misslyckats. Det tar uppskattningsvis en sekund eller ännu längre innan skärmen tänds och låses upp när jag trycker på hemknappen. Trots detta känns fingeravtrycksläsningen säker men rätt trög, lite klumpig och krånglig.
Under testperioden har jag även kollat hur exakt GPS:en är. Jag har inget vidare att anmärka när det kommer till den, GPS:en är i de flesta fall exakt, även om pilen i Google Maps frekvent visar fel håll. Detta har visserligen skapat en hel del personlig förvirring men den pekar i alla fall konsekvent åt fel håll. Den blå pluppen som visar var jag befinner mig springer inte ifrån mig utan flyttar sig på sin höjd någon millimeter på skärmen.
Prestanda
Innanför skalet på Nokia 8 sitter det en Snapdragon 835-processor, en välanvänd processor i flagskeppsmodeller med undantag för företag som Apple, Huawei och Samsung som delvis eller helt kör på sina egna processorer. Vi har bland annat testat prestandan genom att låta enheterna gå igenom en serie olika prestandatester. Resultaten har vi sedan jämfört med andra konkurrerande telefoner på marknaden. När vi testat Nokia 8 har vi kört testerna Geekbench 4, 3Dmark Slingshot Extreme och Antutu version 6.2.7. Testerna utförs tre gånger och vi räknar ut ett snittvärde från dessa.
Vi har jämfört Nokia 8 med Oneplus 5, Galaxy S8 Plus och Honor 9. I det enkärniga prestandatestet i Geekbench 4 hamnar Nokia 8 på en andra plats med sina 1 929 poäng. Galaxy S8 Plus får något högre resultat. När det kommer till det flertrådade testet klarar sig Nokia 8 sämst av de olika mobilerna där istället Oneplus 5 briljerar med sina 6 774 poäng.
I Antutu-testet presterar Nokia 8 bra men inte bäst med sina 173 406 poäng, än en gång är det Oneplus 5 som slår Nokia 8.
I grafiktestet 3Dmark presterar dock Nokia helt klart bäst med 3 468 poäng. Det kanske inte heller är så konstigt att Oneplus 5 slår Nokia 8 i de flesta testerna. I vårat test av telefonen kunde vi konstatera att Oneplus har anpassat mjukvaran för att telefonen ska prestera extra bra i vissa spel men även i vissa prestandamätningsverktyg.
Nokia 8 står sig väl mot konkurrenterna, vilket egentligen inte är överraskande med tanke på att Nokia använder Snapdragon 835 som är en väldigt potent systemkrets. När jag har använt den till vardags har jag märkt att det ibland kan vara segt att spela upp videoklipp speciellt på Facebook eller Instagram men i övrigt har den presenterat snabbt och bra.