Andreas testar Samsung Galaxy Note 8
Samsungs bokstavligt stora flaggskepp tar plats i testlabbet. På samma gång får Note 8 sällskap av skrivbords-dockan Dex och tillsammans utgör de ett produktivitetsmonster.
En fortsatt kamerasuverän
Utöver bildskärmen har kameran länge varit det område där Samsungs telefoner har legat i absolut toppklass. Samsungs kameror har varit bättre på vissa områden och Apples Iphone-modeller har varit bättre på andra, men oavsett vilket är superb kamera ett av säljargumenten för Samsungs telefoner. Samma sak gäller med Note 8, som använder samma primära kamerasensor på 12 megapixel som används i Galaxy S8-familjen, men denna kompletteras dessutom av en andra telefoto-kamera som erbjuder dubbel inzoomning likt Iphone 7 Plus och ett flertal Android-konkurrenter.
En annan nyhet med den dubbla uppsättningen kameror är att båda linserna fått optisk bildstabilisering. Detta för med sig fler fördelar än att telefoto-kameran kan fånga detaljerade bilder på avstånd. Utan optisk bildstabilisering kan inzoomat fotograferande lätt bli väldigt skakigt eftersom små rörelser förstärks med inzoomade bilder. En annan fördel som optisk bildstabilisering medför är att det underlättar vid fotografi i besvärliga belysningsförhållanden, detta då mjukvaran inte behöver beräkna om bildsammansättningen i och med att bilden är mer stabil.
Färgsprakande överdriven
Apple och Samsung har länge slagits om tronen vad det gäller bäst mobilt fotografi, med olika fördelar och nackdelar. Samsung fångar generellt sett mer färgstarka och effektfulla bilder, med god skärpa och detaljåtergivning. Att färgerna blir effektfulla beror på att de generellt sett är något överdrivna, vilket ser väldigt bra ut på den ljusstarka Super AMOLED-skärmen men är inte helt naturtroget. Apples Iphone-modeller representerar motsatsen, med naturtrogen färgåtergivning som är för återhållsam vilket ger tråkigare bilder som är mer korrekta.
Samma förhållande gäller även med Note 8 som fångar färgstarka och skarpa bilder. Att den primära kameran mer eller mindre är exakt densamma som i Galaxy S8 innebär att det vi konstaterade i testet av den sistnämnda gäller även för Note 8. Fotografier ser imponerande ut, men när de jämförs med samma fotografier fångade med en Iphone 8 Plus är färgåtergivningen inte lika naturtrogen. Du som primärt fotograferar för att kunna visa upp häftiga fotografier för släkt och vänner kommer säkert föredra Note 8-foton, medan den seriösa fotoentusiasten lär föredra Iphone-familjens mer naturtrogna bilder.
Resultaten för foto i besvärlig belysning följer också resultaten från Galaxy S8, med undantag för att den kan generera bättre bilder om du försöker fotografera motiv som är i rörelse. Den är precis som Galaxy S8 bra på att släppa in ljus i bilderna och färger återges väl, om än något överdrivna och med mindre detaljer i texturer jämfört med Iphone 8 Plus. Båda lägren tillhör det absolut bästa som kan fås just nu gällande mörkerfotografi, men ett övertag för Samsungs del vad det gäller att släppa in ljus i bilden.
Bristande porträttläge
En del av kameraupplevelsen som blivit allt mer populär på senare tid är så kallade porträttlägen, det vill säga fotolägen där motivet är i fokus medan bakgrunden hamnar ur fokus. Apple gjorde detta populärt när funktionen introducerades med Iphone 7-familjen, men en en rejäl motsvarighet till detta saknades i Galaxy S8-modellerna. Med Note 8 introducerar Samsung ett dedikerat porträttläge kallas Live focus som låter dig justera fokusnivån på bakgrunden både före och efter bilden är tagen.
Med Live focus-läget valt i kamera-appen kan du justera ett reglage för att bestämma fokusnivån på bakgrunden innan du tar bilden. När du öppnar bilder som är tagna i detta läge visas en knapp som tar dig till ett reglade där du kan ändra bakgrundens oskärpa i efterhand. Detta ger bra porträttbilder i bra belysning, tyvärr är resultaten inte lika bra i besvärlig belysning och det krävs betydligt mer av fotografen för att det ska bli bra. Det är också svårare att få objekt som finns relativt nära motivet att bli suddiga, något som Iphone 8 Plus hanterar bättre. En trevlig detalj är att kameran fångar både närbild och vidvinkel-bild när du fotograferar i detta läge, så även om du inte blir nöjd med porträttbilden kan du få en bra vidvinkel-bild istället.
Lyckade telefoto-resultat
Detta är första gången Samsung inkluderar en telefoto-lins och det är ett synnerligen lyckat första försök kan jag konstatera. Precis som med Iphone 8 Plus stöds 2x optisk zoom och de egenskaper som gäller vid normalt fotografi för de båda telefonerna gäller även vid telefoto. När vi jämför bilder som har zoomat in 2x och 10x, där det senare inkluderar digital zoom för att nå 10x, blir resultatet mer eller mindre likvärdigt mellan de två. Det finns skillnader och båda lägren har sina fördelar, men vi kan konstatera att Note 8 och Iphone 8 Plus står på jämn fot vad det gäller telefoto.
Båda telefonerna lyckas återge ungefär lika mycket detaljer i inzoomat läge, men Samsung har en stor fördel i att även telefoto-kameran stöder optisk bildstabilisering. Om man som jag är koffeinstinn och inte så stabil på handen alla gånger ger detta betydligt skarpare och bättre fokus vid telefoto, vilket även gäller när du eller motivet rör på sig under fotograferandet. Detta är något som saknas även i Iphone 8-familjen, men vi får återkomma om hur Iphone X står sig mot den optiska bildstabiliseringen i Note 8.
Stabil videoinspelning
Optisk bildstabilisering har logiskt nog även positivt resultat för videoinspelning. Här kan kameran spela in 4K-video i 30 fps, 1080p i 60 fps och 720p i slow-motionhastigheten 240 fps. Bildkvaliteten och bildflytet håller hög klass, och tack vare den optiska bildstabiliseringen blir inspelningar mindre skakiga när telefoto-kameran används.
Precis som hos konkurrenterna kan du växla mellan vidvinkel-kameran och telefoto-kameran under inspelning, och övergången är här minst lika smidig som hos Iphone 7 Plus. Övergången mellan huvudkameran och telefoto-kameran sker omedelbart med Note 8 medan övergångarna uppvisar en inzoomnings-effekt hos Iphone 8 Plus. Båda varianterna är snabba, och här handlar det mer om personliga preferenser vad man föredrar av de två sorternas övergångar. När telefoto-kameran används kan det dock ibland bli svårt att hitta rätt fokus, vilket kan leda till att jag får vänta in fokusskärpan en liten stund. Överlag är det inget stort problem och möjligheten att kunna fånga bättre bilder på avstånd väger upp för fokusbekymmer lite då och då.
Bixby Vision – fortfarande uddlös
En funktion som Samsung introducerade tillsammans med Bixby-assistenten i Galaxy S8-familjen var en funktion vid namn Bixby Vision, och den återvänder även i Note 8. Detta är en bildsökningsfunktion där Bixby-assistenten analyserar motivet i den bild du tar i kamerans Bixby Vision-läge och söker upp liknande bilder på den sociala innehållstjänsten Pinterest. Tanken med detta är i teorin att du ska kunna fotografera något du är nyfiken på varpå Bixby Vision presenterar en massa alternativ baserat på detta. Denna funktion fungerar dessvärre inte särskilt bra i praktiken och det är mer regel än undantag att den inte kan hitta bilder relaterade till produkter som är tämligen välkända. Det här behöver Samsung jobba vidare på innan det kan bli användbart på riktigt.