Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda testar Iphone 8 Plus

Trådlös laddning, Truetone-skärm och förbättrad kamera. Iphone 8 Plus har åkt in i 99:s testlabb och Amanda undersöker vad telefonen går för.

Inledning

På många sätt har detta Iphone-år varit sig likt och på nästan lika många sätt har det varit ett år för sig. Under utvecklarkonferensen presenterade Apple IOS 11. Användare, kunder och fantaster fick en föraning om hur det skulle vara att använda den nya telefonen som pliktskyldigt kommer under hösten. Sommaren och sensommaren fylldes till brädden med spekulationer och rykten inför Iphone-lanseringen och folk förväntade sig något extra inför tioårsjubileet.

Apple kunde omöjligt presentera en Iphone 7S och en 7S Plus och nöja sig så – i år är det ju trots allt tio år sedan Apple lanserade sin första Iphone och pressen på Apple att presentera "the next big thing" var stor inför septembereventet. Kort innan läckte nästan alla detaljer kring nästa Iphone och helt plötsligt kändes det inte fullt lika spännande med Apples event.

Apple lyckades ändå hålla ett intressant event som trots få överraskningar imponerade. Istället för att släppa en standard- och en plusmodell släppte Apple tre modeller. Utöver de vanliga lanserades Iphone X – en exklusiv premiummodell som enligt Apple ska vara morgondagens mobil idag. Iphone X gjorde att både Iphone 8 och 8 Plus helt plötsligt såg rätt … ja, tråkiga ut. Kanske lite orättvist för det är två väldigt kompetenta telefoner med många nya välkomna funktioner som bättre kamera, Truetone, en kraftfull ny processor som öppnar nya dörrar för förstärkt verklighet, trådlös laddning och bättre högtalare.

Elegant formfaktor med förlegad framsida

Vid första anblick är det inte supermycket som förändrats från det äldre syskonet Iphone 7 Plus. Vi har fått uppdaterade färger att välja på men proportionerna och formen är på det stora hela samma. Mitt skal för Iphone 7 Plus sitter som en smäck på 8 Plus så jag behöver inte fundera på att köpa något nytt.

Baksidan är inte längre klädd i ett aluminiumhölje utan är istället täckt av en blank och len glasskiva. Vårt testexemplar är den nya guldvarianten som är ett mellanting mellan den gamla guldfärgen och rosa guld. Lite varmare än guld och lite mattare än rosa guld. Sidorna omsluts av aluminium och antennbanden är nästan helt osynliga. Telefonen ligger väldigt trevligt i handen och den nya glasytan är långt ifrån lika hal som aluminiumskalet. Trots detta vågar jag inte bära Iphone 8 Plus utan ett skyddande skal. Släpptesterna som publicerats tillsammans med mina valhänta händer gör att jag absolut inte vågar chansa.

Framsidan ser i princip identisk ut med Iphone 7 Plus, vilket skaver en del i mig. Redan under året som gått har min Iphone 7 Plus känts mer och mer klumpig ju fler företag som släppt en ny telefon utan kanter. Iphone 8 Plus ser ut som en koloss i jämförelse med dessa telefoner och det tar emot lite att försöka få plats med den här stora telefonen när jag vet att en lika stor skärm hade kunnat tillhöra en mindre telefon.

Om Iphone 8 Plus hade fått mindre skärmkanter hade detta troligtvis förvirrat många kring vad som skiljer Iphone X och 8 Plus åt. Även om det är förståeligt varför Apple valt att behålla skärmstorlek och övriga mått önskar jag att skärmen upptagit en större del av framsidan. En fantastisk telefon i en klumpig förpackning gör att Iphone 8 Plus kändes gammal redan innan den kommit.

Specifikationer: Apple Iphone 8 Plus

Iphone 8 Plus

Mått

158,4 x 78,1 x 7,5 mm

Vikt

202 g

Färgval

Guld
Silver
Rymdgrå

Skärmglas

Jon-dopat glas

Skärmstorlek

5,5 tum

Upplösning

1920 x 1080 px
401 ppi

Systemkrets

Apple A11 Bionic
M11

Minne

3 GB

Lagring

64, 256 GB

Mobilnätverk

GSM 3G
CDMA
HSDPA+
LTE Advanced
NFC

Bluetooth

v. 5.0

Trådlöst nätverk

802.11 b/g/n/ac
2,4 + 5,0 GHz

Kamera fram

7 Mpx

Kamera bak

2x 12 Mpx
4K UHD video

Anslutningar

Lightning

Batteritid Standby

384 h

Batteritid tal

21 h

Batteritid musik

60 h

Batteritid video

14 h

Batteritid surf
(LTE/Wifi)

13/15 h

Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.