Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda testar Iphone 8 Plus

Trådlös laddning, Truetone-skärm och förbättrad kamera. Iphone 8 Plus har åkt in i 99:s testlabb och Amanda undersöker vad telefonen går för.

Prestanda och batteri

Lite mindre men minst lika bra

I snart ett år nu har jag haft min Iphone 7 Plus. Den har blivit något tröttare under året och normalt sett ligger den på drygt 20 procent när jag går från jobbet runt 15:30 om jag inte laddat den under jobbdagen. Telefonen är ständigt aktiv under stora delar av min dag. Jag börjar morgonen med att sträcka mig efter mobilen och ligger sedan och bläddrar runt i olika notiser och flöden i runt 20 min innan jag stiger upp.

Jag lyssnar på musik på morgonen och till och från jobbet, då jag även surfar och chattar. På jobbet används mobilen mycket och kan utsättas för tyngre uppgifter som att spela in långa videoklipp. När jag är hemma använder jag mobilen som primär enhet för att surfa och chatta, vilket jag gör relativt frekvent. Utöver detta fotograferar jag mycket, redigerar bilder, kollar på videoklipp och spelar Pokémon Go.

Batterikapaciteten har blivit något lägre jämfört med Iphone 7 Plus som har 2 900 mAh, medan Iphone 8 Plus utrustats med 2 691 mAh. Trots detta upplever jag inte att batteritiden förkortas utan den är samma om inte till och med lite bättre, något telefon har monsterchipet A11 Bionic att tacka för. Under testperioden förde jag en batteridagbok där jag antecknade när jag tog ur telefonen från laddaren på morgonen, hur batterinivån såg ut vid klockslagen 9:00, 14:00 och 18:00. Jag skrev även upp när telefonen laddade ur alternativt hur många procent telefonen hade kvar när jag gick och lade mig. Under dagen laddade jag inte telefonen något.

Min batteridagbok över tredagars användning.

De tre dagarna innefattade en hektiskt arbetsdag, en lugnare arbetsdag och en helgdag. Under dag ett använde jag telefonen väldigt flitigt, både privat och i jobbet. Jag tog ur den ur laddaren vid halv sju. Vi spelade in inslaget Pryltipset enkom med Iphone 8 Plus. Vi spelade in i 4K och det blev många och långa klipp. Efter jobbet fortsatte jag att använda mobilen flitigt och försökte stoppa impulsen av att använda telefonen mindre när jag såg att batterinivån började bli kritisk. Då höll den till ungefär 19:15.

Dag två plockade jag ur telefonen ur laddaren runt kvart över sex. Jag använde mobilen lika mycket som jag brukar göra på morgon, förmiddag och dag. När klockan var 18:00 hade jag ungefär 21 procent kvar. Jag använde telefonen väldigt lite under kvällen och när jag gick och lade mig strax efter tolv på natten hade jag fem procent kvar.

Dag tre var en helgdag och därför tog jag inte heller ur telefonen ur laddaren förrän typ halv nio på morgonen. Jag använde inte telefonen lika flitigt utan städade och plockade svamp i skogen. Vid 18:00 hade mobilen fortfarande 43 procent och när jag gick och lade mig vid tiosnåret fanns det 27 procent kvar.

Om jag inte vill vara orolig för att batteriet tar slut innan jag kommer hem på kvällen kan jag behöva ladda telefonen någon gång extra under dagen men på det stora hela räcker Iphone 8 Plus batteri en hel dag utan att jag behöver vara allt för orolig.

Smidigt med trådlös laddning

Något nytt och väldigt välkommet är stöd för trådlös laddning. Iphone 8 och 8 Plus har tack och lov stöd för Qi-standarden som många andra däribland IKEA, Belkin och Mophie använder. Trådlös laddning är långt ifrån en nyhet men hittills är det endast Android-lurar som erbjudit trådlös laddning om du inte velat sätta på ett stort och klumpigt skal på din Iphone.

Jag råkar ha ett nattduksbord från IKEA med trådlös laddning som jag äntligen kunnat få användning av. Jag kan inte nog betona hur smidigt jag tycker att trådlös laddning är. Till en början kan det vara lite trixigt för jag måste se till att telefonen ligger rätt annars laddar den inte. Trots att jag har den inställd på ljudlös kan ibland telefonen vibrera till under natten eller morgonen om det är något som rör själva laddningen. Det är så otroligt smidigt att bara kunna lägga telefonen bredvid mig när jag ska sova. Det är också tillfredställande att slippa ett litet ormbo av sladdar kring sängen.

Mitt nattduksbord blir mycket lugnare när det inte ligger sladdar överallt.

Att ladda trådlöst med IKEA:s lösning går något trögare än att ladda med sladd men under natten är detta verkligen inga problem. Kommer jag hem från jobbet och snabbt vill ha mer kräm i min lur väljer jag istället sladden. Nu kan man också snabbladda med sladd, laddaren som medföljer är dock inte en snabbladdare så du måste se till att införskaffa en om du vill kunna utnyttja funktionen. Detta kan jag tycka är lite trist och något Apple väl hade kunnat bjuda på.

Ett litet kraftmonster

Precis som i andras prestandatester visar Iphone 8 Plus nya processor A11 Bionic upp fantastiska siffror. Det är ett prestandamonster med sex kärnor, bestående av fyra energieffektiva kärnor och två högpresterande. Kretsen har en smart processhanterare som gör att Iphone 8 Plus vid behov kan använda sig av alla kärnor samtidigt.

Vi har genomfört prestandatester i Geekbench 4, 3D Mark Slingshot Extreme och Antutu. Testerna utförs tre gånger och resultaten räknas sedan ihop till ett snittvärde. Vi har jämfört Iphone 8 Plus med föregångaren Iphone 7 Plus och konkurrenterna Samsung Galaxy Note 8 och Oneplus 5. I nästan alla tester springer A11 Bionic om konkurrensen med marginal förutom i grafiktestet 3D Mark där Oneplus briljerar. I benchmark-tester brukar Iphone historiskt klara sig väldigt bra i de enkärniga testerna men kämpa betydligt mer i de flertrådade testerna. A11 Bionic sopar banan med de andra telefonerna både i det en- och flertrådade testet där Note 8 får nöja sig med en tredjeplats.

Apple uppger själva att de har jobbat på A11 Bionic i närmare tre år och att processorn är en viktig komponent för att Apple ska kunna ge förstärkt verklighet eller AR en självklar plats i ekosystemet. Tim Cook har länge pratat om möjligheterna med förstärkt verklighet och den otroliga kraft som finns i AR. A11 Bionic är ett kvitto på att Tim Cook menat allvar med alla sina lovord och att Apple verkligen bryr sig om att kunna skapa en kraftfull upplevelse av förstärkt verklighet.

Jag har testat AR-apparna IKEA Place, The Machines och Sky Guide. Ibland kan det bli svårt att möblera ett redan möblerat rum och några gånger har IKEA-appen trott att rummet är betydligt mindre än vad det faktiskt är. The Machines är ett mobilspel som användes för att demonstrera förstärkt verklighet under Apples septemberevent. Spelet är otroligt roligt och det är häftigt att kunna gå runt spelplanen från en massa olika vinklar och vrår för att se vad som händer. Sky Guide passar sig bäst att använda på kvällen är stjärnhimlen är närvarande.

Alla program flyter på otroligt bra och det finns inte en tillstymmelse till lagg. Telefonen svarar snabbt på allt jag vill göra. Detta märks också tydligt i kameraappen som numera börjar få en hel del olika lägen och funktioner. Skiften mellan olika lägen går snabbt och smidigt och jag behöver aldrig vänta på att telefonen måste tänka. Gränssnittet flyter i regel på bra men i vardagsanvändning märker jag inte en jättestor skillnad från Iphone 7 Plus. Om något har faktiskt appar som Instagram eller Facebook känts lite sega men jag lägger hela skulden på IOS 11 i detta fall som jag tror behöver någon ytterligare uppdatering innan det känns snabbt igen.

Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.