Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi hårdtestar Apple TV 4K

Andreas tv-bänk har sedan en vecka prytts av Apples senaste 4K-kapabla Apple TV. Den erbjuder helt klart framsteg, men HDR-stödet behöver förbättras.

HDR, SDR, 24 Hz och Krominans

Här går Thomas Ytterberg igenom hur bra stödet för HDR och 4K är i djup detalj.

För bästa bild från Apple TV 4K, stäng av HDR-läget och växla om till HDR endast när du tittar på material du vet ska reproduceras i HDR. Annars riskerar allt annat material du tittar på att återges felaktigt, vanligtvis med för mörkt och med överdrivet kontrastintryck.

Nyheten hos Apple TV 4K är att den klarar HDR, High Dynamic Range och de nya bildformaten och förändringar i bildupplevelse som nu börjar bli möjligt. Apple TV 4K har dock egenheten att den vill köra HDR-format och 60 Hz hela tiden. Syftet är att göra upplevelsen så smidig och sömlös som möjligt utan att din tv måste synka om varje gång du växlar mellan olika filmer och material.

Problemet med HDR som signal för ”allt” är att detta riskerar leda till fel färger, fel kontrast, fel tonkurva och fel ljus med allt annat än just HDR-material. Allt vanligt traditionellt producerat material i SDR, Standard Dynamic Range, måste på något sätt konverteras. Apple TV 4K gör just detta och konverterar mellan det inspelade materialets SDR-tonkurva till PQ-tonkurvan. Idén är god men inte väl genomförd.

Apple gör denna konvertering genom att expandera dynamiken i SDR-materialet. Effekt att bilden kan sota igen i skuggor samtidigt som högdagrar kan komma att lysa ut väldigt tydligt. Textningen kommer till exempel att lysa med maximal ljusstyrka på grund av HDR-signalen. Ansiktsblänk blir till starka lysande fält och liknande fenomen.

Särskilt med en enklare men HDR-kapabel LCD-tv risker att bilden blir ganska hård. Det lyser starkt samtidigt som skuggtoner riskerar bli en mörkgrå smet när bakgrundsbelysningen ligger på max. Detta är då helt baserat på hur varje tv beter sig HDR-läget. Och det är väl närmast kärnan i problemet här. Ingen tv är riktigt den andra lik när det kommer till HDR. Apple TV 4K applicerar en statisk lösning på en variabel situation.

Har du en äldre tv som inte klarar av HDR? Ja, då är detta såklart inga problem. Apple TV kör då SDR-signal eftersom HDR-signal är omöjligt i vilket fall. Detta är alltså främst ett problem för dig med en modern HDR-TV och som vill använda den nya tekniken.

Kör SDR från Apple TV 4K

Lösningen är därför att ställa om Apple TV 4K till att köra SDR-signal. När du vet med dig att det är ett HDR-material du ska titta på växlar du på egen hand om i Video-inställningarna. En process som tar vanligtvis mindre än en halv minut beroende på din utrustning i övrigt. Men det är också en allt annat än smidig lösning att växla om hela tiden.

Apple TV 4K klarar också att köra 24 Hz med material som är inspelat i 24 Hz, vilket omfattar absoluta majoriteten filmer där ute. Däremot kan den inte växla automatisk mellan olika frekvenser utan du måste manuellt ändra och bekräfta bildinställningarna varje gång.

24 Hz ut från strömmande nättjänster är en finess som är ganska ovanlig och endast finns på ett fåtal fristående spelare, till exempel Nvidia Shield och Sonys UHD-Blu-rayspelare UBP-X800. De apparaterna klarar även att automatiskt växla om mellan olika signalformat och du behöver inte själv lista ut rätt inställning och växla i menyer i samma utsträckning. Apple ger oss inga sådan alternativ.

Kommentarer
54 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.