Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ida testar Fitbit Ionic

Fitbit är aktuella med den smarta klockan och träningskompisen Fitbit Ionic. Efter ett par veckors test är det dags för Ida att dela med sig av detaljerna.

Design, batteritid och användning

Säg hej till Fitbit Ionic

Sedan ett par veckor har jag haft på mig Fitbit Ionic dygnet runt i princip. Jag fick klockan med ett silikonarmband och ett extra läderarmband i mörkblått. Jag har testat några tidigare Fitbit-produkter och visste således vad jag hade att vänta när det gäller aktivitetsmätningen och appen. De bitarna gör Fitbit riktigt bra också med Ionic.

Jag behövde ingen manual för att komma igång, och tur var väl det då jag fick klockan strax innan jag skulle träna med den för första gången. Jag loggade in i Fitbit-appen och synkade in klockan på några minuter. Gränssnittet i klockan är enkelt, utöver pekskärmen finns det tre fysiska knappar och den kommer med ett lagom antal förinstallerade appar och urtavlor. Fler appar och urtavlor kan och kommer du att kunna hitta i Fitbits appbutik (finns inte jättemycket där än).

Gränssnittet är intuitivt. Den vänstra knappen tar dig till hemskärmen och genom att svepa från höger till vänster bläddrar du genom alla installerade appar. Ett svep från hemskärmen åt höger visar hur mycket batteri du har kvar. Den undre knappen på högersida tar mig direkt till träningsappen där jag kan välja mellan ett antal olika aktiviteter och sedan köra igång.

Fitbit Ionic har fått en ny pulsmätare på undersidan (så klart Fitbits mest avancerade så här långt) och konstruktionen som blandar metall och plast ska ge bättre GPS-mottagning. Fitbit har också byggt in 2,5 gigabyte lagring för musik (och de säljer ett par trådlösa hörlurar som tillbehör). Musiken kan laddas över via ett Fitbit-program för datorn, det här är inget jag testat då jag inte äger någon musik i digital form att tala om. Hoppas Spotify kommer till Fitbit så jag kan lagra offline-spellistor i framtiden.

Batteritiden är utmärkt

Fitbit Ionics främsta konkurrensfördel är batteritiden. Företaget hävdar själva att den ska mäkta med upp till fem dagar och jag kan bara hålla med. För mig har den räckt som längst i sex dagar, men då loggade jag inga träningspass utan nöjde mig med att passivt samla in aktivitetsdata från min vardag.

En grej jag märkt är dock att batteriet räcker så pass länge att jag ibland märker at det är alldeles för lågt när jag redan gått hemifrån och inte har möjlighet att ladda Ionic. Antingen får man bära med sig laddsladden, eller skapa någon sorts rutin att alltid ladda den efter ett visst antal dagar. Trist om batteriet tar slut mitt under dagen.

Aktivitetsmätningen och batteritiden är definitivt Ionics starka sidor. Något som är mindre bra med Fitbits klocka är att den inte bjuder på särskilt mycket interaktioner med din mobil – och då jämför jag med Apple Watch som jag använt länge.

Vissa notiser från min Iphone dyker upp i klockan, så som sms, inkommande samtal och kalendernotiser. Jag kan ställa in vilka notiser jag vill ha i Fitbit-appen och det är tacksamt förstås. Det jag saknar är att jag inte kan svara på något, själv leta upp min kalender eller få vägbeskrivningar eller prata med någon röstassistent om att sätta en timer för potatiskoket. Saker jag vant mig vid från Apple Watch.

Om det här är något också du kommer sakna är däremot något du får fundera på själv – jag tror att hur mycket notiser och vilka notiser man vill ha är en smaksak. Jag vill ha rätt många och kunna interagera med dem och där lämnar Ionic en del att önska.

Ful?

När jag såg de första bilderna på Ionic dömde jag den nog lite för hårt, tyckte att den var ful och hade nog hoppats att Fitbit skulle hämta mer inspiration från Pebble-klockorna. Men den är trevligare i verkligheten även om den likt Fitbit Blaze är en stor klocka. Helt klart lite större än vad jag känner mig bekväm med. Själva klockan är en rätt kantig historia av mestadels aluminium med breda kanter runt skärmen.

Fitbit Ionic känns väldigt sportig även med läderarmbandet. Jag skulle tveka lite att ha på mig den i alla situationer. Där känns det som att Apple Watch är lättare att förvandla beroende på vilket armband man väljer (och det finns så många). Kanske skulle jag kunna tänka mig att ha något av Fitbits mindre aktivitetsmätare, säg Fitbit Alta HR, att byta till i situationer där jag vill ha något mer diskret.

Skärmen i sig tycker jag mycket om, men kanterna hade gärna fått vara mindre. Ionic har en touchskärm i färg som verkar fullt läsbar också när det är soligt ute (även om testmöjligheterna på den fronten är få så här års).

Armbandet går att byta ut. Det som följer med är ett silikonarmband som förvisso funkade bra i träningssammanhang, men det andas inte särskilt väl och känns inte så kul att ha på sig jämt. Läderarmbandet är perforerat runt om och är mycket härligare. Det finns också ett annat träningsarmband med hål i som känns mycket mer lockande även om jag inte har testat det. Tyvärr går det inte att köpa vilket armband som helst, en sak som Fitbit gärna kunde ha fått ta med sig från Pebble.

Summering

Aktivitetsmätningen är verkligen Fitbits starka sida och det tillsammans med batteritiden kan nog locka många till köp. Men något åtminstone jag hoppas på är att Fitbit filar på storleken och att de släpper fler armband som tillbehör.

Fördelar
+ Superbra batteritid
+ Mycket görs automatiskt, som mätning av sömn
+ Notiser från vissa appar

Nackdelar
− Stor
− Få armband som tillbehör
− Notiser saknar interaktionsmöjligheter

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.