Vad Apple bör göra 2018

Det är den tiden på året, när det är dags att blicka framåt och skriva en önskelista åt Apple för 2018.

Hos redaktionen på 99 är det en nyårstradition att skriva en önskelista till Apple, med ett antal punkter och åtgärder vi gärna ser bli genomförda under det kommande året. För fjärde året i rad är det nu dags att presentera listan. Apple, det här bör ni göra under 2018. Självklart har vi också utvärderat Apples 2017 enligt förra årets önskelista.

1. Ny Apple Watch-design
Apples smarta klocka fick i höstas sin tredje revidering, och utrustades då med egen barometrisk höjdmätare samt nätanslutning via LTE. Designmässigt har dock Apple Watch varit i princip identisk ända sedan den första versionen 2015.

Det har förmodligen varit en klok strategi hittills. Att klockan inte blivit tunnare eller ändrat utseende har gett Apples ingenjörer möjllighet att satsa på att istället göra S-processorn snabbare, något som har behövts, samt tillfoga nya funktioner så som GPS och LTE.

2018 tycker vi dock att tiden är mogen för en första ordentlig designförändring av Apple Watch. Vi vill framförallt att Series 4 blir tunnare, men hoppas samtidigt att fästanordningarna för armband förblir likadana så att vår samling av sportloopar, läderarmband och klassiska spännen förblir användbara.

2. Följ upp IPhone X
Den länge omtalade och mystiska super-telefonen från Apple finns nu tillgänglig, och heter Iphone X. Rykten som talade om en ny design, OLED-skärm och ansiktsigenkänning visade sig stämma, liksom den högre prislappen.

Även om meningarna går isär som hur bra Face ID är, och om den framåtriktade skärmflärpen är cool eller ful, så har Apples nya Iphone onekligen gjort intryck.

Vi önskar oss nu kort och gott att Apple fortsätter att satsa stort på Iphone under 2018, och bland annat börjar erbjuda den läckra OLED-skärmen även till övriga modeller. Face ID är imponerande redan idag, men det finns ändå utrymme att förbättra tekniken och det hoppas vi att Apple gör. I september vill vi se allt det som Iphone X erbjöd förfinat och mer tillgängligt.

3. Imponera med Homepod
Under utvecklarkonferensen WWDC i somras gav Apple världen en första titt på den smarta högtalaren Homepod. Då meddelades att den skulle börja säljas i slutet av året, men detta har nu ändrats och Homepod kommer inte förrän 2018.

Det är fortfarande mycket vi inte vet om Homepod, förutom att den ska vara bra för Apple Music-uppspelning och ha någon form av Siri-integration. Mest av allt undrar vi, hur bra kommer den fungera jämfört med andra aktörers alternativ som Google Home och Amazon Echo?

Vi önskar oss helt enkelt att Homepod blir en genomarbetad och användbar Apple-produkt som blir en självklar del i våra vardagsrum.

4. Lansera Apple Play

Musiktjänsten Apple Music har vid det här laget mer än två år på nacken, och jämte den finns gamla hederliga Itunes Store fortfarande kvar för direktköp av musik och filmer. Samtidigt satsar Apple mer och mer på videomaterial som dokumentärer, tävlingar och andra program, något som hittills infogats i Apple Music.

Om nu Apple Music även fortsättningsvis ska samla Apples TV-material vore det en god idé att ändra namnet. Även om Apple istället startar en fristående strömmande videotjänst skulle vi vilja se allting samlat under en begriplig etikett. Här kan Apple faktiskt inspireras lite av konkurrenten Google, och kalla alltihop för Apple Play.

Vi vill kort och gott se en ordentlig makeover av Apple Music till 2018 års september-event. Förbättra gränssnittet, erbjud musik i lossless-kvalitet, inför gemensamma spellistor, och presentera en bred satsning på storslagna TV-serier med gräddan av Hollywoods kreatörer. Och ändra namnet.

5. Släpp Imessage till Android

Apple verkar ha en något kluven inställning till öppna standarder. Programmeringsspråket Swift har lanserats som öppen källkod, och Apple verkar tycka bra om gränssnittet USB Type-C, och satsa på det som en ny standard för dataöverföring. Men på andra områden tycks Apple föredra stängda dörrar, som exempelvis Lightning-anslutningen hos Iphone och Ipad.

Det finns naturligtvis strategiska skäl för att använda slutna eller öppna system, och vi föreslår absolut inte att IOS ska förvandlas till det nya Linux. Men däremot efterfrågar vi en större konsekvens kring vilka delar av Apples ekosystem som har dörrar till omvärlden.

Ett sådant exempel är Imessage. Chattklienten är fortfarande låst till IOS och Mac OS, förutom att det också går att skicka vanliga SMS genom den. Varje gång vi ska kommunicera med våra Android-kompisar måste vi därför köra med gröna textbubblor, eller använda plattformsoberoende alternativ som Whatsapp eller Facebook Messenger. Vore det inte lite trevligt om Apple släppte en Imessage-klient för Android? Precis som när Itunes kom till Windows skulle det kunna beskrivas som "att ge någon i helvetet ett glas isvatten".

6. Släpp Mac Pro
Apple överraskade oss 2017 genom att ovanligt öppenhjärtligt berätta att de inte alls glömt bort att de har en dator som heter Mac Pro. Tvärtemot vad de flesta nog trodde utlovades också en helt ny version av Mac Pro, som skulle erbjuda de riktiga proffsanvändarna både en modulär design och "uppgraderingsmöjligheter".

Det låter mycket bra. Apple behöver en stationär flaggskeppsdator vars syfte är att vara det snabbaste och kraftfullaste sättet att köra Mac OS för de som behöver det. Den kommer knappast sälja som smör, och den kommer förmodligen kosta sin vikt i guld. Men de användare som vill ha en och behöver en tillhör skiktet av Apples mest lojala och hängivna användare. Vi önskar oss att nya Mac Pro dyker upp under 2018.

7. Face ID till Mac
Vi gillar Face ID för att låsa upp vår nya Iphone X. Vi skulle gilla ännu mer om Face ID kunde användas för att låsa upp vår nya Macbook eller Imac. Ansiktsigenkänning för att logga in på sin Mac känns som en uppenbar funktion, mer lämpad för en stationär dator än fingeravtrycksläsaren Touch ID. Vi hoppas att Apple under 2018 lanserar nya Mac-modeller tillsammans med en snabbare och ännu mer pålitlig generation två av Face ID.

Vad har vi missat? Vad vill du själv se från Apple under 2017? Kanske någon särskild ny produkt, eller bara ett område där Apple behöver satsa? Skriv gärna i kommentarerna!

Kommentarer
37 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.