Test: Icon X och kompisen Gear Sport
Amanda har testat Samsungs helt trådlösa hörlurar Gear Icon X tillsammans med sportklockan Gear Sport. Räcker den förbättrade batteritiden för att få en utmärkelse?
Ljudet
Jag har valt att testa ljudet i Icon X utifrån flera olika scenarion för att kolla om det är någon skillnad i ljudupplevelsen. Jag har testat hur de låter på en Iphone 8 Plus och en Samsung Note 8 och dessa har testats genom att strömma musik från både Apple Music och Spotify. För att spetsa till det ytterligare har jag jämfört Icon X med Apples trådlösa hörlurar Airpods. Apples hörlurar var jag dock tvungen att testa på en Huawei Mate 10 Pro då jag inte lyckades parkoppla dem med Note 8. Det här är resultatet från mitt fälttest:
Icon X på en Iphone lyssnande på Spotify
Icon X har en trevlig bas, och ljudet är över lag väldigt behagligt men när Adele verkligen sjunger ut i Hello kan jag höra ett svagt knaster när jag sitter i det tysta rummet och lägger all min uppmärksamhet på att lyssna och känna efter. Det finns en metallisk klang i ljudet och vissa ljud låter lite skräniga och distinkta. Ljudet känns bitvis lite fattigt.
Airpods på en Iphone med Spotify
Ljudet är något rundare än på Icon X, men det upplevs fortfarande som rätt platt och tunt. Hörlurarna har inte mycket till bas att tala om. När jag sitter i det tysta rummet och testar Airpods låter det däremot betydligt bättre än när jag går ut eller är på stan för då drunknar allt ljud i buller från omgivningen rätt fort.
Icon X på en Iphone med Apple Music
Det är en klar skillnad mot att lyssna på Spotify. Ljudbilden är mycket fylligare och mer kraftfull. Jag behöver inte höja lika mycket för att det ska kännas som att ljudet fyller mina öron och i jämförelse med Apple Music låter Spotify väldigt platt. Knastret som jag hörde när Adele sjöng ut i Spotify hörs inte alls här och upplevelsen är mycket behaglig.
Airpods på en Iphone med Apple Music
Upplevelsen är ungefär densamma när jag går från Spotify till Apple Music med ett par Airpods. Ljudet är fylligare och känns med djupt och helt, snarare än lite platt och skränigt.
Icon X på en Galaxy Note 8 med Spotify
Det låter bättre än när jag lyssnade på en Iphone. Det sprakar ingenting när Adele sjunger ut, men i övrigt låter det precis som när jag lyssnar på en Iphone.
Airpods på en Mate 10 Pro lyssande på Spotify
Jag lyckades inte parkoppla Airpods med Note 8 och fick därför använda Mate 10 Pro som hittade hörlurarna utan problem. Det är i princip ingen skillnad på att lyssna på Airpods i en Iphone eller Android-telefon. Om det skulle vara så att jag märker någon skillnad är det snarare för att jag inbillar mig än att det faktiskt är någon skillnad i upplevelse.
Icon X på en Galaxy Note 8 med Apple Music
Detta är den tveklöst bästa kombinationen när det gäller ljudupplevelse i detta testet. Musiken låter rundare, djupare och fylligare i Apple Music.
Airpods på en Mate 10 Pro med Apple Music
Inte heller här är det någon skillnad mellan Mate 10 Pro och Iphone. Ljudet låter så klart bättre i Apple Music precis som i en Iphone och med Icon X.
Ljudmysteriet
Jag måste erkänna att detta inte riktigt var resultatet som jag förväntade mig. Icon X låter helt enkelt lite bättre på en Samsung-telefon jämfört med en Iphone. För att lista ut vad detta beror på tog jag min ljudälskande kollega Jakob Nilsson till hjälp. Vi gjorde flera andra tester och grävde lite djupare.
För överföring av ljud via Bluetooth använder Icon X Bluetooth-protokollets standardkodek SBC (Sub Band Codec). En kodek kan enkelt beskrivas som en algoritm som kodar och avkodar ljud. Både Iphone och Galaxy Note 8 har stöd för bättre kodek över Bluetooth, nämligen AAC på Iphone och AptX på Galaxy Note 8. Detta är dock inte förklaringen till att det låter olika, eftersom Icon X tråkigt nog inte har stöd för vare sig AAC eller AptX, vilket gör det nödvändigt att falla tillbaka på SBC.
Enligt specifikationerna har Icon X stöd för ett flertal ljudformat; nämligen MP3, AAC, WAV och WMA. Detta gäller dock endast musikfiler som lagras direkt på hörlurarnas inbyggda minne, och påverkar inte ljud som strömmas trådlöst över Bluetooth. Tilläggas kan också att Apple Music och Spotify använder ljudformaten AAC respektive Ogg Vorbis, vilket dock inte bör vara en avgörande faktor här. Även om musiktjänsterna använder olika ljudformat, och mobilerna har stöd för olika kodek, komprimeras ljudet ändå med hjälp av SBC mellan telefonen och hörlurarna.
Att ljudet ändå kan låta olika måste vi därför tillskriva själva telefonerna, som använder olika hårdvarukomponenter för Bluetooth och ljudbehandling. Android-mjukvaran i Samsung Note 8 och Huawei Mate 10 kan också ha optimerats bättre för SBC än Apples IOS. Till exempel har Samsung en egen teknik som kallas Scalable Codec, som Icon X har stöd för. Detta ska enligt Samsung själva analysera störningar från Wifi-signaler, och säkerställa en pålitlig Bluetooth-signal för bästa ljudupplevelse. Såvitt vi kan utröna påverkar inte Scalable Codec-tekniken ljudkvaliteten i sig, men om den kan göra överföringen stabil kan det säkerställa att SBC-ljudet kan skickas med optimal kvalitet, utan att behöva skalas ned ytterligare på grund av störningar.
Det ska dock sägas att skillnaden mellan Iphone 8 Plus och Galaxy Note 8 på det stora hela var väldigt liten.