Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99-akuten

Airport läggs ned – här är ersättarna

Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.

Ljudutgång och säkerhetskopiering

När det gäller router och nätverk hemma finns det alltså flera alternativ, både enklare lösningar och mer avancerade. Det stora tomrummet verkar istället lämnas av Airport Express med sin ljudutgång och Time Capsule med sin inbyggda hårddisk för säkerhetskopiering. Här finns inga routerlösningar som direkt kan ersätta, utan det krävs andra tillbehör och tjänster som substitut.

Ljud

Apples protokoll Airplay har sina fördelar, men också sina nackdelar. Det är direkt inybggt i operativsystemen IOS och Mac OS, så allt ljud därifrån går att strömma ut trådlöst, oavsett vilken musiktjänst och app det är fråga om. En nackdel är att ljudet är beroende av den enhet som strömmar, det vill säga om din Iphone får ett telefonsamtal eller lämnar omgivningen försvinner ljudet.

Den som föredrar Airplay kommer fortsättningsvis behöva leta högtalare med detta inbyggt, vilket inte alls är lika flexibelt som Airport Express. Bland tillverkare som brukar bygga in Airplay i sina högtalare hör exempelvis Libratone, Beoplay, Bose och JBL. Dubbelkolla alltid innan köp, och välj högtalare efter behov och smak.

Ett annat alternativ som förhoppningsvis inom kort får en officiell lansering i Sverige är såklart Apples egna högtalare Homepod, som givetvis har stöd för Airplay och snart Airplay 2. De flesta som testat är överens om att ljudet är riktigt bra, men högtalaren saknar alla former av ingångar och kommer bara fungera med Airplay och direkt mot Apple Music.

För den som mestadels använder Spotify öppnas en hel del möjligheter tack vare Spotify Connect, som sätter högtalaren i direktkontakt med den svenskutvecklade musiktjänsten. Mobilen fungerar då som en fjärrkontroll, och musiken fortsätter att spela även om det kommer in ett telefonsamtal eller mobilen exploderar. Det finns gott om högtalare med Spotify Connect inbyggt, till exempel Sonos och Bose. Ett mer flexibelt alternativ är annars Googles lilla tillbehör Chromecast Audio. Precis som Airport Express ansluts den med 3,5 millimeter ljudkontakt in i vilka högtalare som helst, och ger inte bara Spotify Connect utan även Google Cast vilket innebär en lång rad tjänster. Chromecast Audio har däremot tyvärr inget stöd för Airplay.

Säkerhetskopiering

Den funktion som väckt mest frågetecken är förmodligen den Time Machine-kapacitet som Airport stoltserat med. Time Machine lanserades som det enkla och självklara sättet att hålla din Mac säkerhetskopierad, och Airport-varianten Time Capsule med sin inbyggda hårddisk var det smidigaste (men inte billigaste) sättet att använda funktionen.

Det billigaste sättet att använda Time Machine är att koppla in en helt vanlig hårddisk direkt i Mac-datorns USB-anslutning, men detta kanske inte är att föredra om du har en bärbar dator. Time Machine fungerar fortfarande mot en nätverksansluten hårddisk så för den som vill säkerhetskopiera trådlöst är detta ett alternativ. I forumet lyfts Synology fram som ett bra alternativ, tack vare en bred uppsättning NAS-alternativ ("network attached storage", alltså nätverksansluten lagring). 99-medlemmen SweSG tipsar om den minsta modellen som nog är tillräcklig för de flesta:

– Den och en 2TB-disk får du för under 2 000 spänn! Duger för backup med mera. [..] Bara att slänga på några kronor om man vill ha något bättre.

Det ska dock sägas att Synology och liknande lösningar innebär en del konfiguration innan den är igång, så lika enkel som Time Capsule är den inte. Då kanske istället ett alternativ i molnet kan rekommenderas. För egen del använder jag tjänsten Backblaze, som säkerhetskopierar en dator med obegränsat utrymme för cirka 50 kronor i månaden. Tryggt, billigt och smidigt!

Apples egna Icloud-tjänst fungerar också som säkerhetskopiering i viss mån. En IOS-enhet kan ta regelrätta backuper mot Icloud förutsatt att du har tillräckligt med utrymme där. Någon lösning för Mac finns däremot inte i Icloud, och det återstår att se vad Apple har för planer när det gäller en uppdatering eller ersättare till Time Machine-systemet, om de har någon.

Det är många som haft de olika Airport-modellerna som självklara delar i sitt hem och Apples ekosystem, och det finns alltså inte en enskild produkt som ersätter alla delarna. Med en bra routerlösning från en annan tillverkare, Airplay- eller Spotify-anslutna högtalare samt regelbundna säkerhetskopieringar går det dock att behålla det mesta av funktionaliteten som Airport erbjöd. Annars blir det i värsta fall att söka sig till auktionssajter som Tradera för att håva in några begagnade Airport-enheter.

Vad säger du själv, vad kommer du sakna mest med Airport? Eller har du bunkrat en hög Airport-routrar som ska räcka livet ut?

Kommentarer
107 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.