Så bra är kameran i Iphone XS – hård kamp mot Pixel 2 och P20 Pro
Vi går en fotopromenad och jämför kamerorna i Iphone XS, Pixel 2 och Huawei P20 Pro. Vilka bilder blir bäst – se och avgör själva.
Följ med på fotopromenad
Under min fotopromenad har standardinställningarna använts på alla tre telefoner, vilket innebär att Master AI-funktionen är på i P20 Pro, och både HDR Plus (Pixel 2) och Smart HDR (Iphone XS) är aktiverade. Kort sagt har de smarta algoritmerna getts fria händer att optimera bilderna så gott de kan.
Dagsljus
Som vi redan snuddat vid är det fråga om tre stycken riktigt bra kameraupplevelser i mobil form. Faktum är att om du kommer från nästan vilken annan mobilkamera som helst av äldre modell har du en rejäl förbättring att se fram emot, oavsett om du köpt en P20 Pro, Pixel 2 eller Iphone XS.
När det är fint väder ute och solen skiner är det väldigt svårt att se skillnad på bilderna som de tre mobilerna tar. Detaljrikedomen är hög, färgåtergivningen bra och möjligheterna stora att efterbehandla fotografierna efter hjärtats lust. En enkel bild på en Stockholmsgata uppvisar små skillnader telefonerna emellan. Tydligaste skillnaden är att P20 Pro gärna ökar färgmättnaden mer än sina två konkurrenter, som båda är lite mer återhållsamma.
Detta är lite av ett tema när det gäller just Huawei-telefonen ska det visa sig. I princip alla bilder har kraftigare färger än vad Apples och Googles telefoner levererar. Effekten är dock mindre tydlig – och framförallt mindre störande – i bilder med gott om dagsljus.
Dunkla miljöer
Det är när ljuset blir sämre som kamerornas förmåga verkligen prövas. I ett kafé på Kungsholmen hittade jag ett dåligt upplyst hörn där de tre kamerorna fick visa vad de går för. Överlag imponerade alla med sin förmåga att samla in bildinformation i allt annat än optimala förhållanden. För den som använt tidigare Iphone-modeller märks det särskilt en skillnad, och här är säkerligen den större bildsensorn i Iphone XS en nyckelspelare.
Jag upplever att P20 Pro är duktig på att ljusa upp bilden och få med många detaljer, även ute i de mörka kanterna. Däremot anpassar kameran färgerna, så att bilderna får en varm och lite gulaktig ton som jag inte tycker så mycket om. Iphone XS visar i en jämförelse mycket mer neutrala färger, men också här med hög detaljrikedom utan att för den skull bli brusig. Pixel 2 tar som regel lite mörkare bilder än de två andra, men inte heller här upplever jag bilden som brusig.
Porträttläge
Alla tre mobiler har ett så kallat porträttläge, där en bokeh-effekt artificiellt skapas utifrån djupdata som samlas in och behandlas av processorn. Det är inte en ny funktion, men det har alltid varit lite av en chansning att fota med porträttläget. Ibland blir effekten bra och motivet lyfts fram mot en lagom suddig bakgrund, men lika ofta blir resultatet oanvändbart, antingen för att bakgrunden har ett eget djup som inte kommer fram eller för att motivet inte friläggs tillräckligt detaljerat. Exempelvis är en spretig frisyr en svår utmaning, och resulterar ofta i att håret blir utsuddat.
Hemligheten till att ta lyckade bilder med porträtteffekten är att välja motiv med relativt väl definierade konturer, och en bakgrund som inte är för livlig. Iphone XS har också en trevlig funktion numera, nämligen möjligheten att reglera bokeh-effekten i efterhand. De flesta bilder blir betydligt bättre om effekten skalas ner något, och det saknas tyvärr hos både Pixel 2 och P20 Pro. I min fotojämförelse har jag dock inte redigerat porträttläget i efterhand.
Omdöme – vad är bra egentligen?
Jag vill råda alla att titta igenom alla bilder i vårt Flickr-album och jämföra vilka bilder du själv gillar bäst. För egen del slogs jag hur bra resultat de tre telefonerna ändå lyckades leverera, trots att bilderna inbördes ofta är så olika.
Det är svårt att inte imponeras av de tre kameramodulerna på P20 Pro, och här finns dessutom åtskilliga extrafunktioner som ett särskilt nattläge med längre slutartid och en dödsläcker monokrom lins för den som älskar svartvit fotografering. Å andra sidan är jag inte så förtjust i AI-förbättringen av bilderna, där processorn ofta verkar få fritt kreativt spelrum och lägga på något som i värsta fall ser ut som ett Instagram-filter. Om du däremot nästan bara lägger ut dina bilder på just Instagram och andra sociala medier får Huawei ofta bilderna att poppa direkt.
Google å sin sida ska ha särskilt beröm för att göra det mesta av sina förutsättningar. Jag upplever ofta att Pixel 2 fångar mer detaljer i bilderna, men till priset av högre brusnivå. Ibland blir också färgerna mer bleka än hos konkurrenterna, på något ställe blev resultatet rentav färglöst. Men brus och färger går alltid att korrigera i efterhand, men det går inte att skapa detaljer där inga finns. Därför är Pixel 2 förmodligen det bästa valet för dig som ändå kommer vilja köra bilderna genom datorns redigeringsprogram. Även utan redigering blev resultatet imponerande de allra flesta gångerna.
Slutligen Iphone XS, som hamnar någonstans mellan de båda andra vad gäller bildförsköning och utslätning. Bilderna från Iphone känns lite mer förstärkta än Pixel 2, men inte alls lika märkbart som hos P20 Pro. Oftast ser färgerna realistiska ut, och det är snarare brusreduceringen som är aktiv och ibland ger lite märkliga resultat.
Vad gäller porträttläge fortsätter funktionen att vara en trivsam extrafunktion, som dock inte går att lita på till hundra procent. Under min tid med porträttläge både med Iphone och andra mobiler har jag fått fina resultat, men också oanvändbara. Därför är möjligheten att skruva ner effekten på Iphone XS mycket välkommen, och något som kan rädda bilder som annars skulle sett dåliga ut. Det är en funktion andra tillverkare gott kan få kopiera.
En sak där Iphone XS dock vinner över de andra enligt mig är video. Varken P20 Pro eller Pixel 2 har dålig videokapacitet, men Iphone XS sätter en ny standard. Särskilt gället detta vid 4K-inspelning i lite lägre hastighet (Iphone klarar annars 4K upp till 60 bilder i sekunden). Då används exponeringarna mellan för att förbättra ljusinsläppet och exponeringen – en slags dynamisk HDR-funktion för video alltså. Som jämförelse klarar Pixel 2 inte 4K i 60FPS, utan endast i 30. P20 Pro klarar också bara 4K i 30FPS, och erbjuder dessutom inte bildstabilisering i 4K utan bara i upplösningen 1080p. Kort sagt, om du filmar mycket och gärna i hög upplösning är Iphone XS förmodligen det bättre valet.
Men sammanfattningsvis, oavsett vilken mobil du väljer av dessa tre har du en imponerande bra kamera, som har förmågan att ta riktigt bra bilder utan att någon efterbehandling krävs. Genom att putsa på bilderna i efterhand kan du dessutom höja resultatet ytterligare, och ofta rädda bilder som inte blev riktigt bra från början. De smarta algoritmerna är här för att stanna, och genom framtida uppdateringar av mjukvaran kan de dessutom bli ännu bättre.
Vilken telefon du ska välja beror förmodligen mer på andra funktioner än själva kameran, och vilken plattform du föredrar. Om du älskar IOS men varit lite lockad av kameran på Pixel 2 kan du nog känna dig helt nöjd med att välja en Iphone XS. Och tvärtom, om du är inbiten Android-användare behöver du inte känna någon press på att konvertera på grund av kameran i Iphone XS. Pixel 2 står fortfarande pall, och är i vissa fall bättre beroende på vad du som fotograf uppskattar.
Anmärkningsvärt är också att Pixel 2 vid det här laget är ett år gammal, och en ersättare väntas inom kort i form av Pixel 3. Förhoppningsvis innebär det förbättringar framförallt vad gäller videoinspelning. Vi kan också räkna med att de smarta algoritmerna kommer att bli ännu smartare.
Har du själv fotograferat med någon av dessa tre mobiler, och vilken är din favorit? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarerna!