Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi hyr elsparkcykel från Voi

Runt om i Stockholm syns numera elsparkcyklar från Voi. Under en fredagslunch passade vi på att prova på hyrtjänsten.

Trenden med kollektiva elsparkcyklar som människor kan låna för en stund har hittat till Sverige. Voi är ett företag som hyr ut elsparkcyklar – men just nu endast i Stockholm. Här och var på gatorna i centrala stan kan man se sparkcyklarna med det rödrosa Voi-klistermärket på styret.

Via en app kan du hyra elsparken och det är också via den som du hittar lediga sparkar att låna för en stund.

Jag bestämde mig för att prova på tjänsten under en lunch – men det var inte en särskilt rolig upplevelse. Voi har ett par "barnsjukdomar" att komma tillrätta med.

Var finns en ledig spark?

Jag laddade ned appen via en vän och fick därmed några gratis-minuter att låta sparkcyklar för. På kartan såg det ut som att det fanns två lediga sparkar nära restaurangen där vi ätit, men vi kunde inte hitta dem i verkligheten. Det här beror antagligen på att GPS-lokalisering så här bland höghus fungerar lite så där.

Men glada i hågen bestämde vi oss för att ta sikte på nästa uppsättning sparkar lite längre bort. Jag ville ju så gärna prova. På väg mot nästa prick på kartan hittade vi tre som stod parkerade längs gatan utan att synas i appen, men de hade nog slut på batteri för det gick inte att koppla upp sig mot dem. Själva hyrandet sköts via Bluetooth och appen.

Lite längre upp för gatan hittade jag ytterligare en, men den visade sig vara trasig. Den fungerade bara som en helt vanlig sparkcykel, någon elhjälp fick jag inte. Parkerade den och traskade vidare.

Äntligen en prick på kartan som fanns också i verkligheten. Det gick bra att hyra den via appen och jag satte fart med en spark. Själva sparkcykeln är enkel att hantera, en knapp på vänster sida av styret bromsar och en på höger sida gasar. Enligt lag måste man ha hjälm på sig, men jag var lite vild och provade ändå.

Det är helt klart kul att köra – men det finns två rätt rejäla men. För det första visade det sig vara alldeles för krångligt att hitta en Voi. Gick nästan hela vägen till redaktionen innan jag lyckades. För det andra kostar det 10 kronor att påbörja en "resa" och sedan 1,5 kronor per minut. Det springer snabbt iväg och det känns som att det oftast är vettigare att ta tunnelbanan eller bussen – i alla fall om man som jag ändå åker med SL till och från jobbet och har månadskort eller liknande.

Har du provat Voi eller någon liknande tjänst? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Läs mer:

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.