Ipad Pro – så bra är den
Ida har spenderat de senaste dagarna med nya Ipad Pro. Med bättre prestanda och spännande appar som Photoshop på gång, börjar plattan på riktigt att konkurrera med bärbara datorer.
7 mest intressanta nyheterna hos Ipad Pro
1. Liquid Retina
Den senaste Ipad Pro-familjen bjuder på flera intressanta nyheter. Det allra första man lägger märke till är bildskärmen som Apple kallar för Liquid Retina. Förra generationen bjöd på rätt rejäla kanter uppe och nere, men nu finns istället en smal symmetrisk kant runt om skärmen som också har runda hörn – likt Iphone XR. De här rundade hörnen har inte varit helt enkla att få till, Apple har maskat pixlar och kantutjämnat sub-pixlar och behövt designa om hur panelen blir upplyst. Ingenjörsmässigt är Ipad Pro något av ett litet underverk.
Apple säger att deras vision för Ipad ända från starten har varit att den ska upplevas som en magisk skiva av glas som kan bli vad du vill. Jag gissar att Tim Cook och gänget såg så nöjda ut under presentationen i New York för att de äntligen kommit fram till något som lever upp till den visionen.
Ipad Pro är tunn, känns lätt att hålla i och innehållet på skärmen får fullt fokus. Det är en datorplatta när du behöver det, och skrivmaskin när du behöver det – om du ansluter ett tangentbord.
Ipad Pro finns fortfarande i två storlekar, 11-tummaren är lika stor som den tidigare 10,5-tummaren rent fysiskt, men har alltså fått en större skärm. 12,9-tummaren är fysiskt mindre än sin föregångare, tack vare de nya tunnare kanterna.
2. Face ID och kameror
Att skärmkanterna blivit smalare leder oss vidare till nästa nyhet. Hemknappen och Touch ID är borta och istället finns nu en uppgraderad version av Face ID som fungerar oavsett åt vilket håll du håller plattan. Dessutom finns alla svepgesterna som Apple introducerade med Iphone X, för att växla mellan appar, ta fram kontrollcenter och annat.
Personligen föredrar jag Face ID över Touch ID, särskilt nu när det går att använda oavsett åt vilket håll skärmen på plattan är. Telefonen håller jag oftast på samma sätt, men med plattan varierar det mer. Ibland är den i porträttläge, ibland i landskapsläge.
Ipad Pro är bara 5,9 millimeter tjock och kameran på baksidan sticker fortfarande ut. Jag vet att det är en sådan där grej somliga avskyr, men andra inte tänker på alls eller särskilt ofta. Mig stör det inte alls.
Ipad Pro har fått en 7 megapixelkamera på framsidan för exempelvis Facetime-samtal. På baksidan finns en 12 megapixelkamera. Du kan skapa animoji, fota med porträttläget och använda Smart HDR-funktionen som visades upp med Iphone XS. En klar förbättring på kamerafronten alltså, även om den stora plattan fortfarande inte är någon naturlig kamera i första hand.
3. Ingen hörlurskontakt
Apple har plockat bort hörlurskontakten ur den här generationens Ipad Pro. Kanske har de gjort plattan för tunn och välfylld av annat, men det kan också vara ett rent strategiskt beslut eftersom de redan tagit bort kontakten från sina telefoner.
Det finns en adapter från USB-C till 3,5 millimeter att köpa till, men det går så klart också utmärkt att använda Bluetooth-lurar. De som jobbar professionellt med ljud misstänker jag kommer vilja ansluta externa ljudkort, och om de vill använda hörlurar med sladd kan de anslutas den vägen. En klar nackdel är att det då inte går att ladda plattan samtidigt, eftersom det bara finns en USB-port.
4. Bättre ljud
Apple stoppade in fyra högtalare i förra Ipad Pro, med imponerande resultat för att vara en så pass liten enhet. I år fick ljudteamet en större utmaning. De fick ännu mindre utrymme att röra sig med och har ändå fått in fler högtalare och lyckats göra ljudupplevelsen ännu lite bättre. Basen kommer ut i alla fyra hörnen medan mellanregister medan diskant alltid hörs ur de övre två, oavsett hur du håller i plattan.
Det finns också fler mikrofoner i den här generationens Pro, Apple har gått från tre till fem. Det här gör det möjligt att spela in video med stereoljud och Siri hör dig bättre.
5. USB Type-C
Det gick flera rykten om att Apple skulle stoppa in USB Type-C i Ipad Pro, det enda som verkade lite oklart var om de skulle behålla sin egen Smart Connector eller inte. Nu vet vi att Smart Connector är kvar, men flyttad till baksidan och den används fortfarande för att ansluta till tangentbord. Apple har skickat med sitt egna Smart Keybord Folio i vårt testpaket, men det går nog att räkna med att det kommer att dyka upp varianter från tredjepartstillverkare också.
USB-C-porten ersätter Lightning som Apple tidigare använt och ger många nya spännande möjligheter. Dels används porten så klart till laddning, men du kan också ansluta din systemkamera, musikinstrument, dockningsstationer eller externa skärmar med upp till 5K-upplösning. Du kan till och med ladda andra enheter från din Ipad Pro, exempelvis din telefon eller Apple Watch när du är ute och rör dig.
Jag har kopplat den här till min 4K-skärm på redaktionen. Det blir svarta kanter på sidorna när hemskärmen dubbleras, men exempelvis Netflix spelade upp filmen i fullskärmsläge. Men jag tänker ju direkt på hur läckert det kan bli med något som Photoshop CC som kommer till App Store nästa år, om jag exempelvis kan se helheten på mitt projekt på den externa skärmen och zooma in på någon detalj och arbeta med Apple Pencil på plattan. Eller ha verktyg på plattan och se vad jag jobbar med på skärmen. Jag gissar att det här är upp till varje app att använda efter bästa förmåga. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer framöver när utvecklare kikar närmare på möjligheterna.
6. Ny Apple Pencil
Den nya pennan är precis vad jag önskade mig av den första pennan utan att jag direkt formulerat det med ord. Borta är den klumpiga laddningen där pennan stoppades direkt in i Lightning-porten. Istället fästs den nya pennan magnetiskt på ena långsidan och börjar ladda direkt. Den parkopplas också trådlöst när du satt fast den på sidan för första gången. Supersmidigt!
Till största delen är pennan fortfarande rund, men det finns en rak kant för att den ska gå att fästa mot plattan för laddning. Den har fått en ny mattare finish vilket jag tycker om, ger lite bättre grepp.
Pennan har upp till sex timmars batteritid, men åtminstone jag använder den inte så långa perioder i sträck och kan alltså låta den ladda mellan användningstillfällena. Under tiden jag använt Ipad Pro har pennan alltid haft laddning och varit inom räckhåll. Det kan jag inte säga om den förra pennan. En klar förbättring, och precis så här borde Apple Pencil ha varit redan från början.
Apple har visat mig hur pennan ser ut om du skär den mitt itu och polerar lite. Det är inget annat än imponerande hur de fått in allt i pennan. Det är lite som att försöka få in ett skepp i en flaska. Det finns ju bara en liten öppning och allt som ska vara i pennan skjuts in och ska sedan expandera och placera sig på rätt ställen. Den över delen av pennan är mestadels batteriet och ganska mitt på sitter en liten spole för den trådlösa laddningen med ett gäng magneter på vardera sida. Den undre halvan av pennan är touch-känslig runt om så att du kan dubbelnudda var som helst för att exempelvis byta verktyg.
Om vi ska summera lite är pennan fortfarande i absoluta världsklass, men det har blivit lättare att använda den och hålla reda på den. Det hände lite för ofta att den gamla laddat ur när jag ville använda den (eller ännu värre att jag glömt att få med mig den) så nyheterna är mycket välkomna.
7. Smart Keyboard Folio
Apple har också sett över tangentbordet de erbjuder till nya Ipad Pro. Nu är det en ”folio” som täcker både fram och baksida när allt är hopvikt. Tangentbordet erbjuder två vinklar för skärmen. Du flyttar bara skärmens nedre långsida mellan två spår. Det ena passar bra om du har plattan i knät, det andra funkar bättre på skrivbord. Det viktiga är att du kan välja vad du tycker passar bäst för stunden.
Jag gillar det nya tangentbordet som ger bättre skydd av plattan när jag behöver stoppa ner den i en väska. Skrivkänslan är ungefär som i det förra Ipad Pro-tangentbordet. Det har kort slaglängd, men är stort och bekvämt att skriva på. Det är också precis som sin föregångare tåligt, det går att spilla ut exempelvis en kaffekopp över tangentbordet. Det finns inga springor som vätskan kan rinna ner i, bara att torka av.
För dig som inte vill ha tangentbordet finns en Smart Folio som också täcker fram- och baksida när allt är hopvikt, och framsidan kan vikas ihop för att ställa plattan i olika lägen. Det går såklart bra att ansluta valfritt Bluetooth-tangentbord till Ipad Pro.