Galaxy Watch är en fantastisk klocka
Trots ett namnbyte är det mesta sig likt hos Samsungs smarta klockor, men trevliga funktioner och klassledande batteritid ger en fantastisk helhetsupplevelse.
Ny produkt i gammal förpackning
Sedan introduktionen av Gear S2 har Samsungs klockor utan direkt konkurrens varit det absolut bästa alternativet till Apples smarta klockor. Med ett designspråk som mer efterliknar traditionella klockor och ett Tizen-baserat operativsystem vars gränssnitt kan roteras med klockans boett.
Vi gillade vad vi såg med Samsung Gear S3, som trots vissa brister stod utan vettig konkurrens när den släpptes. Med uppföljaren har nu Samsung bytt namn på produkten till Galaxy Watch, men det är trots detta en välbekant upplevelse. Designen är en kombination av de goda egenskaperna från Classic-versionen och Frontier-versionen av Gear S3, och även Tizen-mjukvaran ser ut och uppför sig som tidigare. Detta är inget negativt, tvärt om. Att rotera boetten för att bläddra i gränssnittet är fortfarande utan tvekan den bästa och mest eleganta metoden för att navigera i en smart klocka.
Så här tycker vi om Galaxy Watch
Trots att Galaxy Watch inte är en så stor förändring av Samsungs smarta klockor som namnbytet antyder är det inget snack om att det här är en ruskigt bra pryl. Batteritid på 4-7 dagar, imponerande stöd för aktivitetsspårning, telefonsamtal i klockan och snabb och snygg hårdvara är bara några egenskaper som gör det här till den tveklöst bästa smarta klockan för alla som äger en Android-telefon.
Fördelar
+ Suverän batteritid i en klass för sig själv
+ Bra hälso- och aktivitetsfunktioner
+ Giftermål av hårdvara och mjukvara fortfarande bäst
+ Bra stöd för telefonsamtal i klockan
+ Fungerar bra ihop med andra Androidmobiler
Nackdelar
- Drar mer batteri på konkurrerande telefoner
- LTE-stöd kan inte nyttjas ännu
Den designmässiga kombinationen av den klassiska elegansen från Classic-klockorna och den mer rejäla konstruktionen från Frontier-versionen av Gear S3 skapar en väldigt tilltalande helhet. Vi har testat den större klockan på 46 millimeter, men det finns också en mindre variant på 42 millimeter. Storleken är inte det enda som skiljer de två åt; med mindre form ges också mindre utrymme till batteri. Den som vill åt bäst batteritid bör välja modellen på 46 millimeter. Båda storlekarna har dock en AMOLED-skärm på 1,3 tum.
Klockan är ganska stor, men om den är för stor eller lagom är en ytterst individuell fråga. Vissa gillar stora klockor helt enkelt. Jag har inte överdrivet stora handleder och tycker ändå att klockan passar bra för min smak. Den är något större än fjolårets Gear S3 och klart större än en Apple Watch Series 4.
Utöver att du navigerar klockans gränssnitt genom att rotera boetten kan du också backa i systemet eller gå tillbaks till klockvisaren genom att trycka på de två tillhörande knapparna på klockans högra sida.
Bäst på batteritid
Det som i sanning särskiljer Galaxy Watch från tidigare versioner av klockan, och andra klockor överlag för den delen, är batteritiden. Klockan drivs av en Samsung-designad ny dubbelkärnig Exynos-processor som både levererar superb prestanda och batteritid som vida överträffar allt annat. Samsung uppger själva att klockan ska räcka ungefär fyra dygn vid normal användning, och det stämmer faktiskt bra överens med mina tester. Mellan tre till fyra dygn nådde jag konsekvent när klockan mest användes för notiser, pulsmätning och enklare promenadspårning.
Om du väljer att aktivera det mest extrema batterisparande läget når du faktiskt upp till en veckas batteritid, men då blir klockan så pass begränsad att det mer eller mindre bara blir en klassisk "dum" klocka. Men alternativet finns där för den som vill kunna välja. Om du däremot vill att skärmen alltid ska visa information, så kallat always on-läge, sjunker batteritiden till mellan 1,5 till 2 dygn, vilket även det är imponerande.
Alla modeller av Galaxy Watch som säljs i Sverige är LTE-modeller, men tyvärr går denna funktion inte att använda här eftersom de svenska operatörerna inte har allmänt stöd för E-sim än (Apples klockor har speciella abonnemang som är undantag från regeln). Det innebär tyvärr att vi inte kunnat testa den delen av klockan, men förhoppningsvis kommer vi kunna göra detta innan den funnits på marknaden allt för länge.
Även samtalsvänlig
Den goda batteritiden behålls även när jag ägnat mig åt att föra telefonsamtal via klockan. Vid två olika tillfällen ringde min telefon när jag inte befann mig inom räckhåll för att svara, men jag kunde istället svara i klockan. Ljudkvaliteten för samtalen rapporterades som imponerande bra av den första samtalspartnern, och bra till acceptabel av den andra. Den varierande ljudkvaliteten i det andra samtalet berodde sannolikt på att jag flyttade min arm en hel del under det 1,5 timme långa samtalet!
Det är en väldigt smidig funktion att kunna föra telefonsamtal i klockan, och definitivt något jag kommer sakna när testenheten ska skickas tillbaka. Telefonsamtalen har dessutom inte en allt för stor påverkan på batteritiden. Tidigare nämnda samtal på 1,5 timme drog inte ner batteriladdningen mer än tio procent, på en laddning som räckte mig nära fyra dagar. Imponerande, minst sagt.