Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Galaxy Tab S4 är en besvikelse som proffsplatta

Samsungs senaste platta är ett imponerande alternativ till Ipad, men för proffsanvändare dras den tyvärr med några riktigt tråkiga brister.

Inget för proffsen, tyvärr

Jag har verkligen gillat Dex-läget på Note-telefonerna. När en Note ansluts till en extern skärm via dockan eller HDMI-adapter växlar telefonens operativsystem över till en speciell användarmiljö Samsung kallar Dex, som efterliknar skrivbordsupplevelsen från ett traditionellt operativsystem imponerande väl. Mus och tangentbord stöds dels via dockningsstationen eller via Bluetooth, och i Tab S4 är plattan i sig själva skärmen. Det representerar en spännande potential för Tab S4 som andra Android-tillverkare inte erbjuder, eller Apples Ipad-enheter för den delen, men Samsung har en rejäl akilleshäl och den heter anpassad mjukvara.

Android-plattformen har i sig ett problem med en diger mängd appar som inte är anpassade för att användas för surfplattor, eller bara minimalt anpassats för den större skärmytan. Detta är inte ett oöverstigligt problem, men när dessa appar ska användas tillsammans med muspekaren och tangentbord blir situationen med ens mindre smidig.

Lägg sedan till att de ska köras i Samsungs Dex-läge där de behandlas som fönster i en skrivbordsmiljö så har du receptet till en riktig mjukvarusoppa. Majoriteten av apparna jag testade, som inte var från Samsung själva, krävde en omstart för att kunna köras som Dex-fönster, och flera betedde sig underligt även efter omstart. I vissa fall visades inte vissa gränssnittselement, vilket inte är helt optimalt direkt.

Samsungs egna appar hanterar logiskt nog Dex-läget väl, och de uppdateras i den egna mjukvarubutiken där du ska kunna ladda ner fler appar som optimerats specifikt för företagets plattformar. Utbudet här är extremt begränsat, och kikar du i fliken för betalappar finns det exakt noll alternativ att välja mellan. Det här kan säkert växa något med tiden, men med tanke på hur länge Samsung och andra Android-aktörer försökt kämpa om utvecklarnas uppmärksamhet i skuggan av Ipad-utvecklingen har jag inte allt för stora förhoppningar om att det kommer vara en milsvid skillnad om ett år eller mer in i Tab S4:ans livstid.

Kombinationen av den buggiga och osmidiga mjukvaran och den opålitliga inmatningen av text från tangentbordet gjorde att jag vid flera tillfällen vände mig till min Ipad Pro 9,7-tum istället, trots att jag inte har något tangentbordstillbehör till denna, helt enkelt eftersom det är en så pass mycket trevligare användarupplevelse. Ska jag jämföra med upplevelsen med nya Ipad Pro med dess tangentbordstillbehör blir skillnaden nästan komiskt stor.

Ladda med vacker skärmsläckare

Utöver pennan och tangentbordet finns det även en laddningsdocka du kan köpa till. Den kan logiskt nog ladda plattan när den ligger i dockan i horisontellt läge, men den kan också anslutas över USB Type-C för laddning. Oavsett om du laddar plattan i Pogo-dockan eller via sladd kan systemet växla till ett läge som kallas Daily Board, vilket helt enkelt är en skärmsläckare som kan visa ytterligare information.

På produktsidan ser detta nästan ut att bli en konkurrent till smarta skärmar som Google Home Hub eller Amazon Echo Show, men i realiteten är det inte mycket mer än en informativ skärmsläckare. Du kan inte utöka vilket innehåll som visas på skärmen och det går inte att gräva djupare i det du har i din kalender, din e-post med mera. Du kan förvisso prata med Bixby om du kan tänka dig att konversera på engelska, och stöd för Google Assistent ska tillkomma i början av nästa år för den som är tålmodig. I dagsläget är detta läge dock ytterst begränsat och tillbehöret ska mest ses som en trådlös laddingsstation än en smart skärm för hemmet.

Inget för proffsen tyvärr

När jag fick möjligheten att klämma och känna lite på Galaxy Tab S4 under Samsungs event i New York kändes den riktigt lovande. Pennan verkade fungera bra och Dex-läget hade potential att göra plattan till en riktig arbetshäst. Det första intrycket avslöjade dock inte hur användarupplevelsen skulle vara i praktiken, och med några veckor under bältet står det klart att Samsung Galaxy Tab S4 inte håller för tungt produktivt arbete.

Tangentbordets inmatning av tecken är alldeles för felbenäget och opålitligt, och skrivbordsupplevelsen i Dex-läget är allt för ofta för frustrerande och begränsande för att jag ska vilja använda den till förmån för det vanliga surfplatta-läget. Som kreativt verktyg och vanlig surfplatta är det däremot en trevlig produkt som tveklöst representerar det bästa Android-lägret har att erbjuda just nu.

Att Samsung har utrustat plattan med funktioner som placerar den både i konsumentlägret och proffslägret, och med en prislapp som också hamnar i samma mellanläge, gör rekommendationen svår att göra. Om du är ute efter en kreativt kompetent platta eller vanlig surfplatta med Android som system är den klart värt en rekommendation, men om du är ute efter en seriös proffsplatta har den helt enkelt inte vad som krävs.

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.