Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iPad Mini - Ett monster i gammal förpackning

Apples kunder har länge ropat efter en uppdaterad iPad Mini och ryktena har varit många under åren men nu är den här – men hur bra är den?

Design

Designen på iPad Mini är helt oförändrad och det är inte utan en viss besvikelse. Vi hade gärna sett både USB-C, Face ID, tunnare ramar och samma formspråk som iPad Pro. Utseendet på iPad Mini är minst sagt ikoniskt, men med tanke på övriga iOS-produkters uppdateringar kan vi inte undgå känslan att iPad Mini känns aningen gammal i sitt yttre.

Färgerna är tre till antalet, silver, guld och rymdgrå.

Förbättringar

När vi plockar upp iPad Mini, för fingret mot fingeravtrycksläsaren och börjar använda enheten känns den emellertid inte lika gammal. Minstningen är utrustad med Apples A12 Bionic chip, vilket är samma chip som den senaste iPad Air-modellen samt iPhone Xr, XS har. Att redigera bilder i Pixelmator Photos eller redigera tunga klipp i LumaFusion är ingen utmaning alls för enheten längre. Skärmen har samma upplösning som iPad Mini 4 vilket är 2048 x 1536 och 326 ppi men den har nu True Tone vilket innebär att färgtemperaturen anpassas efter din omgivning. Skärmen må vara en LCD, men den är en fröjd att vila ögonen på och ger oss en knivskarp upplevelse oavsett om det gäller att redigera bilder eller titta på film.

Enheten är utrustad med Bluetooth 5.0, 3 GB RAM samt stöd för eSIM så man slipper ha ett fysiskt SIM-kort i enheten och sist men inte minst finns nu stöd för första generationens Apple Pencil. Varför Apple valde att fortsätta med första generationens Apple Pencil beror med största sannolikhet på att iPad Mini inte har platta sidor som iPad Pro vilket krävs för att pennan ska kunna få laddning.

Mini är mini

Att hålla iPad Mini i ena handen och vår iPad Pro 12,9″ i den andra får oss att inse hur liten och smidig iPad Mini är att ha med sig överallt. Med sina 300 gram märks den knappt i väskan eller jackfickan och att ha med den för att snabbt kunna redigera bilder är verkligen fantastiskt. Vi kan absolut se att nya iPad Mini är en strålande investering för sjukhus, piloter och studenter som enkelt kan ta anteckningar eller göra lättare arbeten ”on the fly”.

Summering

Man ska inte luras av iPad Minis gamla design för på insidan gömmer det sig en ordentlig best som klarar det mesta. Men igen, vi tycker genuint att det är tråkigt att samma design fick hänga med ett år till då vi nu är så pass vana nu att ha små skärmkanter och ansiktsupplåsning via Face ID. Vi hade gärna sett att iPad Mini även fick USB-C och att Apple bestämmer sig för en port för alla enheter. Men om dessa saker inte är ett krav så är iPad Mini ett klockrent köp. Skärmen är knivskarp, fungerar utmärkt utomhus och att det numera finns stöd för Apple Pencil är ett trevligt komplement för att snabbt kunna ta anteckningar. Att Apple lyckas packa så mycket kraft i ett så litet format som bara väger 300 gram är imponerande och oslagbart i sin produktkategori, Apple har ännu en gång bevisat att de är bäst på marknaden när det kommer till surfplattor.

Detaljer:

  • Processor: A12 Bionic 64 bit

  • RAM: 3GB

  • Skärm: 7,9 tum LED, 2048 x 1536, True Tone, laminerad, ljusstyrka 500 cd/m2

  • Kamera: Bakre 8 MP, bländare på ƒ/2,4, främre 7 MP, bländare på ƒ/2,2

  • Lagring: 64/256 GB

  • Vikt: 300,8/308,2 gram beroende på WiFi eller 4G-version

  • Mått: 135 x 203 x 6,1 mm

  • Stöd för Apple Pencil: Ja, första generationens

  • Pris: Från 4 995 kronor till 8 295 kronor

Reklam: Köp din iPad mini hos Netonnet.

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.