Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Daniel "Atrus" Eriksson - Plex Guru

Ikväll har vi nöjet att presentera Daniel "Atrus" Eriksson som vår första 99mac Guru och veckans medlem. Daniel är en av våra allra första medlemmar (medlemsnummer 33) och var moderator här under många år. Nu är han tillbaka som Guru ansvarig för vårt nya Plex forum.

Sajten var förstås 99mac.se. I Maj 2001 så damp det ner ett mail i min inbox från en viss Martin Björnström. Mailet skickades till 30 personer som han på något sätt ansåg skulle tillföra expertis till sajtbygget som ni idag förmodligen besöker mer än vad som är nyttigt. Jag spenderade otaliga timmar tillsammans med Sveriges kanske roligaste/tokigaste/mest kunniga Macmänniskor som fanns vid den tidpunkten, och jag fullkomligen älskade det. Vi hade många år tillsammans, där mellandags-Macpubar och live events (som hände runt Apple live-sändningar från olika keynotes) var de stora höjdpunkterna. Men det riktiga livet kom emellan än en gång, det fanns ingen chans att hjälpa till med administratörsskapet längre. Jag blev tvungen att ta en paus.

December 2007 snubblar jag över ett inlägg på ett forum där en nybliven Macfrälst herre vid namn Elan Feingold tyckte det var synd att XBMC (en Mediacenterprogramvara som då enbart fungerade väl i Linux) inte fanns för Mac OS X. Apple hade bara tre månader innan släppt en ny version av Mac Mini som skulle vara kraftfull nog att spela filmer i HD-upplösning, men att spela upp filmer via VLC till din TV var intet på något sätt sexigt eller smidigt. XBMC i OSX, det skulle alltså äntligen hända.

I sex månader följde jag projektet dagligen, dock utan att hjälpa till. Vid det laget fanns inget som en allsysslare (du vet en sådan där som är bra på det mesta, men aldrig blir expert på något) som mig själv kunde göra för att hjälpa till. XBMC var ett ganska stort underground-projekt som var hyfsat väloljat trots den hårda jargongen. Men i Juni 2008 så small det till rejält. Elan och utvecklarna för de andra plattformarna blev rejält ovänner över att han lagt in funktioner som bara skulle fungera i OSX, och en omröstning hölls bland utvecklarna om Elan skulle få fortsätta vara med i gänget. Då den omröstningen var över så stod det klart att merparten tyckte att han skulle få fortsätta, men att en omröstning överhuvudtaget kom till stånd var droppen som fick den berömda bägaren att rinna över. Elan la in en röst emot sig själv och lämnade sällskapet. Han bestämde sig för att "forka" koden (alltså helt enkelt utgå ifrån XBMC-koden han skapat för OSX, och ta den i sin egen riktning) och satte upp ett egen hemsida och forum.

Allsysslaren Daniel och cirka 100 andra skapade ett konto i det nya forumet den där dagen, den 1:a Juni 2008, och sedan dess har jag spenderat mestadelen av min lediga tid där. Jag erbjöd mig att översätta en tidig version av Plex till svenska, och efter det började jag få tillgång till alpha-versioner för att hjälpa till med testning innan nya versioner släpptes till allmänheten. Men framförallt har jag haft som uppgift att hjälpa nybörjare och andra i forumet. Programvaran, med alla dess möjligheter, lider fortfarande av att det inte är helt glasklart vad man ska göra då det strular. Så möjligheten att hjälpa andra har inte minskat med åren.

2012, 11 år efter att det första mailet från herr Björnström landat i min inbox så får får jag ytterliggare ett. 99mac.se har genomgått många förändringar sedan jag bestämde mig för att gå vidare, och han har en idé för hur vi ska kunna slå samman våra krafter ännu en gång. En speciell del av 99mac.se ska vikas av till att bara handla om Plex, och som forumvärd här ska jag försöka stimulera till få igång bra diskussioner runt denna fantastiska programvara. Jag vet att här finns en ganska stor skara användare som har skapat intressanta lösningar hemma, och jag hoppas att kunna föra upp dessa till ljuset. Jag är väl inte ensam om att älska grymma hemmabio-lösningar?

Mvh,
Daniel "Atrus" Eriksson

PS. Titta in i vårt nya Plexforum:
http://www.99.se/plex/

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.