Aperture för Iphoto-användaren
Aperture är Apples bildhanteringsprogram för professionella fotografer, men även vanliga fotointresserade konsumenter kan ha nytta av programmet. Vi tittar närmare på Aperture ur en Iphoto-användares synvinkel och tipsar om de intressantaste funktionerna.
Redigeringsmöjligheter
Bildjusteringar
Aperture har en kompetent uppsättning bildjusteringsmöjligheter. Den som är bevandrat i Photoshop kommer direkt att känna igen sig i de olika funktionerna. Nivåer, kurvor, exponering, färger, skärpa, högdagrar och skuggor, vitbalans med mera - det mesta finns där och med omfattande möjligheter till detaljjusteringar. Det finns inte utrymme här att gå igenom alla dessa i detalj, så funktionen för att göra en färgbild svartvit får tjäna som exempel på detaljnivån.
En färgbild kan göras svartvit på många olika sätt. De bildprogram som bara erbjuder ett enda sätt resulterar ibland i en blek och tråkig svartvit bild. Genom att justera varje färgkanal (rött, grönt, blått) var för sig går det att få helt olika resultat. Det finns ett antal förinställda effekter (Effects) i Aperture som kan användas som hjälp för att hitta rätt inställning, med en liten förhandsvisning av resultatet, som i bilden ovan.
Det är enkelt att lägga till justeringar och via en liten checkruta går det att slå av och på en enskild justering för att se hur den påverkar bilden.
Om man ofta gör samma typer av justeringar kan man spara dessa som egna effekter för snabb tillämpning.
Lyft och stämpla
Knapparna för att lyfta och stämpla.
En av de funktioner i Aperture som jag använder flitigast är lyft och stämpla (Lift and Stamp). Lyft innebär att samtliga bildjusteringar och även metadata som betyg "lyfts" från den markerade bilden. Detta går sedan att "stämpla" på en eller flera andra bilder. Detta sparar enormt mycket tid om man vill utföra samma justering på en serie likartade bilder så som vitbalans, skärpa, kurvor, exponering osv.
Inte nog med att det går att kopiera och klistra in justeringar, det går även att välja exakt vad som ska stämplas. När lyft-verktygen används listas alla justeringar och metadata i en palett och det går att ta bort enskilda justeringar eller bocka av betyg.
Icke-destruktiv redigering
En av de intressantaste funktionerna i Aperture när det lanserades 2005 var att alla justeringar var icke-förstörande. Apple uppfann inte tekniken, men dåvarande Photoshop jobbade mestadels med förstörande redigering, så det var vad de flesta var vana vid. Det innebar att användaren fick skapa många versioner av en bild, alternativt många lager, eftersom varje ny justering gjorde om originalbilden. I Aperture är alltid originalbilden orörd och alla förändringar görs bara på förhandsvisningen av bilden. Det är först vid export av en bild som justeringarna utförs på en kopia av originalbilden.
Versioner
Som en del av den icke-destruktiva redigeringen går det även att skapa obegränsat med variationer av en bild, utan att det tar upp mer plats (annat än en förhandsbild). Detta är en viktigt skillnad mot Iphoto där varje ny version av en bild också är en kopia av originalbilden. I exemplet ovan syns en bild jag justerat och sedan skapat tre andra versioner av med olika förändringar (svartvitt, beskärning) medan det fortfarande bara finns en originalbild på hårddisken.
Penslar
Aperture har en liten uppsättning penslar för att göra detaljjusteringar av bilder. Det är på intet sätt lika komplett som Photoshop, men det räcker rätt långt för grundläggande behov. Till exempel går det att mörka och ljusa upp, förstärka kontrast och färgmättnad samt applicera skärpa och suddighet. Det finns också en pensel för att jämna ut hudtoner.
Även penslar är icke-destruktiva och påverkar inte originalbilden. Det går enkelt att slå av och på samt ta bort justeringar gjorda med en pensel, precis som övriga justeringar.
Exportera bilder
Export av bilder i Aperture kan uppfattas som förvirrande vid en första anblick för den som kommer från Iphoto. För att förstå exporten är det bra att förstå hur Aperture arbetar med bilder. Det finns originalbilder och så finns det versioner, som nämndes ovan.
Originalbilden är samma bild som kommer från digitalkameran. Det är vanligtvis i jpeg- eller raw-format. När en bild justeras, som till exempel att vitbalansen ändras eller att bilden beskärs ser det ut på skärmen som att bilden ändrats, men det är bara förhandsvisningen av bilden. Originalbilden är orörd och ändringarna är egentligen en intern lista på åtgärder som Aperture utför när bilden ska visas eller exporteras. Det du ser på skärmen är en version av originalbilden och när du ska exportera är det gissningsvis denna version du vill ha, snarare än originalbilden. Därför är det File -> Export -> Version… som gäller. (Det går även att högerklicka på en bild och välja Export -> Version…).
Nästa steg i exporten är att förstå vad förinställningar (presets) i Aperture är. Vid export av bilder går det att detaljerat ställa in storlek, bildformat, komprimering (för till exempel jpeg), färgprofil och mycket annat.
Alla förinställningar finns under Aperture -> Presets -> Image Export… Det går även att komma åt dessa genom att välja Edit… i popupmenyn med förinställningar som visas vid export.
Förinställningar för bildexport kan lägga till en vattenmärkning av bilden när den exporteras.
För att underlätta att växla mellan olika inställningar finns det ett antal förinställningar för olika bildformat och storlekar att välja på. Det är också mycket enkelt att skapa egna förinställningar, för att till exempel ställa in att bilden ska exporteras som en jpeg som ska rymmas inom 800 x 800 pixlar.
Filtrering, sökfunktion och smarta album
I takt med att ens samling digitala bilder växer blir det allt viktigare att snabbt och effektivt kunna hitta bland alla bilder. Här glänser verkligen Aperture med sin filterfunktion. Det går både att filtrera den aktuella listan på bilder (oavsett om samtliga bilder visas, eller bara ett visst projekt eller ett visst album) men det går även att skapa smarta album för filtreringar.
Smarta album finns även i Iphoto, men i Aperture är alternativen långt fler. Det går till exempel att filtrera ut alla bilder som fått två stjärnor i betyg, som inte har blivit exporterade förut, är under 2000 pixlar breda, är tagna i maj 2011 och har fått vitbalansen justerad samt vars projektnamn inte innehåller ordet "sommar".
Det behöver inte vara så avancerat för att vara användbart, i mitt Aperture-bibliotek blandar jag bilder från olika kameror och då har jag ett smart album som filtrerar ut alla bilder med texten "dsc" i början för att snabbt lista alla bilder jag tagit med min Nikon systemkamera.
Smarta album skapade i Iphoto går att se i Aperture, men de går bara att redigera i Iphoto. Det omvända gäller också, det vill säga att smarta album från Aperture kan visas i Iphoto men inte ändras.
Mer avancerad utskrift
Jämfört med Iphoto har Aperture fler möjligheter vid utskrift av bilder, bland annat finns det kontaktkartor (contact sheets) för att skriva ut miniatyrbilder.
Fullskärmsläge
Fullskärmsläget är användbart för att välja bland likartade bilder.
Fullskärmsläget i Aperture är ett kapitel för sig med paletter och verktygsfält som göms automatiskt med mera. Ett tryck på bokstaven F aktiverar fullskärmsläget.