Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar

"Hitta min Iphone" i praktiken

Många har nog sett historierna om hur "Hitta min Iphone" hjälpt rånade och bestulna ägare återfå sin telefon. Men hur pass väl fungerar det i praktiken? 99mac går igenom fördelar och nackdelar och har också pratat med polisen om deras erfarenheter.

Introduktion

#"Hitta min Iphone" är en funktion som Apple erbjuder kostnadsfritt via sin tjänst #Icloud. Detta är väldigt användbart i många situationer. Hur många gånger har inte mobiltelefoner tappats i skidbacken på sportlovet? Eller varför inte under skogspromenaden den där varma sommardagen?

Med funktionen kan man via internet söka reda på en #Iphone, #Ipod Touch, #Ipad eller #Mac. Tjänsten gör det också möjligt att slå på visuella eller ljudbaserade larm för att uppmärksamma någon om att enheten är borttappad eller stulen. Man kan också låsa enheten och slutligen radera den helt om allt hopp är ute om att återfinna den.

Aktivera "Hitta min Iphone" i inställningar i IOS.

Om man ändå får tillbaka sin enhet senare har man förhoppningsvis en säkerhetskopia på innehållet via #Itunes eller Icloud.

Tjänsten aktiveras enkelt i inställningarna i IOS 5 eller senare, och kan utöver detta även användas för att spåra Mac-datorer som kör OS X Lion eller senare. Tjänsten heter då "Hitta min Mac", men fungerar på samma sätt och syns i samma vy i Icloud som anslutna IOS-enheter.

När man aktiverat "Hitta min Iphone" krävs det minst två saker för att det ska fungera. Det ena är att telefonen är påslagen. Det andra är att telefonen ska ha någon form av internet-anslutning, exempelvis via wifi eller mobilnätet via 3G, Edge eller GPRS.

Tjänsten fungerar utan sim-kort under förutsättning att den är påslagen och ansluten till ett trådlöst nätverk. Om telefonen återställts till fabriksläge, alltså som om den vore helt ny, fungerar inte "Hitta min Iphone" då funktionen är knuten till ditt Icloud-konto och inte till telefonens hårdvara.

Hur din Iphone spåras

"Hitta min Iphone" använder sig primärt av telefonens inbyggda #GPS för att ta reda på var telefonen befinner sig.

Om telefonen befinner sig inomhus eller på annat sätt inte kan få kontakt med de satelliter som är en del av GPS-systemet övergår en Iphone till att försöka få fram var den befinner sig via triangulering. Med hjälp av mobiloperatörernas antenner och olika wifi-nätverk räknar telefonen ut var den befinner sig.

IOS-enheter samlar information om wifi-nätverk och antenner för mobilnätet i en databas, exempelvis signalstyrka och GPS-koordinater, som skickas krypterad och anonym till Apple. Informationen kommer sedan alla användare till del, något som kallas för crowdsourcing.

Om du vill veta mer om olika id-nummer och koordinater till antenner för mobilnätet kan besöka Opencellid, en webbsajt som försöker registrera alla världens antenner för mobiltelefoni. Här finns GPS-koordinater och övrig information för en rad antenner och operatörer.

Apple var tidigare dåliga på att informera om att data samlats in och fick hård kritik under våren 2011 i något som kallades för "locationgate". Också Google samlar in samma typ av information för liknande användning i Android-baserade mobiltelefoner.

GPS är av naturliga skäl mer precis än trianguleringsmetoden, men i större städer där gatorna är trånga och sikten mot himlen kan vara helt eller delvis skymd finns det inga garantier för att telefonen ska lyckas få fram en exakt position med GPS. Trianguleringen kan i de lägena fungera bättre då antenner för mobilnätet sitter tätare i tätorter. Samtidigt är triangulering mindre precist utanför tätbebyggda områden då antalet antenner helt enkelt är färre och arbetar över större områden.

"Hitta min Iphone" använder sig inte av den IP-adress som telefonen har via 3G-nätet eller ett wifi-nätverk då den informationen kan vara gravt missvisande när det gäller var en Iphone faktiskt befinner sig.

Detta beroende på att IP-adressen endast kan spåras tillbaka till den punkt där dataanslutningen till en Iphone övergår till själva internet. Denna punkt kan av naturliga skäl vara i samma rum likväl som flera mil från själva telefonen.

Den metod som Apple använder för att räkna ut var en Iphone befinner sig är dock inte den enda metoden för att spåra en mobiltelefon. En mobiloperatör kan efter begäran från polis spåra en telefon med större precision. Detta används exempelvis när polisen jagar brottslingar eller letar efter försvunna personer.

Om din Iphone försvinner

Om oturen är framme och din telefon blir stulen eller tappas bort finns tre saker "Hitta min Iphone" kan hjälpa dig med. Det första är att försöka hitta telefonen på en karta. Surfa in till Icloud och logga in med ditt konto och välj därefter funktionen "Hitta min Iphone". Har du tur är din telefon fortfarande aktiv och du kan hitta den på kartan.

Icloud med "Hitta min Iphone"-funktionen.

Om telefonen landat hårt på marken och gått sönder eller om en tjuv stängt av den kan du med hjälp av informationen i "Hitta min Iphone" se hur länge sedan det var som din Iphone senast skickade en positioneringssignal till Apples servrar. Detta kan hjälpa som en indikation på var telefonen fanns senast.

Om du inte kan hitta telefonen via kartan kan du antingen välja att spela ett ljud och visa en notifiering på skärmen på din Iphone.

Om någon råkar hitta telefonen finns alltid möjligheten att denne tar kontakt med ägaren.

På låsskärmen i IOS visas meddelandet. För att låsa upp enheten matar man in samma kod som angavs när telefonen låstes via Icloud.

Låsfunktionen har varit effektiv och snabb de gånger vi testat den, men det bör noteras att om telefonen har dålig eller ingen täckning kan det dröja tills Iphone har bättre täckning innan låset aktiveras. Detta på grund av att låskommandot skickas över telefonens internetanslutning. Om telefonen är avstängd kommer låsningen att aktiveras så snart telefonen aktiverats igen och får kontakt med internet.

Om telefonen stulits är oddsen betydligt sämre att tjuven bryr sig om en vädjan om att kontakta ägaren. Därför kan det i sådana situationer vara bäst att radera en IOS-enhet helt och hållet vilket du enkelt gör via "Hitta min Iphone". Detta innebär att du visserligen inte har någon information kvar i din Iphone om du mot all förmodan skulle få tillbaka den. Samtidigt slipper du riskera att en tjuv kommer över din privata information som adressbok, e-post, bilder, och så vidare.

Apple erbjuder också en gratis applikation för IOS kallad "Hitta min Iphone" som du kan installera på alla IOS-baserade produkter. Även om inte alla har både Ipad och Iphone med sig kan detta vara en användbar applikation om så är fallet. Appen fungerar givetvis också om du får låna någon annans telefon en stund.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.