Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar

"Hitta min Iphone" i praktiken

Många har nog sett historierna om hur "Hitta min Iphone" hjälpt rånade och bestulna ägare återfå sin telefon. Men hur pass väl fungerar det i praktiken? 99mac går igenom fördelar och nackdelar och har också pratat med polisen om deras erfarenheter.

Polisen: "en bra dag på jobbet"

Om man har förhoppningar om att få tillbaka sin Iphone efter att blivit av med den i exempelvis ett inbrott eller ett rån så är "Hitta min Iphone" inte alltid användbar för polisen i storstäderna.

"Positionsangivelser är vanskligt. Det finns så många felkällor i positioneringen att det går inte att förlita sig på tekniken" , säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen i Stockholm till 99mac.

Osäker positionering

Johan Säfström. Yttre befäl på Södermalmspolisen.

Bild: Polisen

Johan Säfström beskriver hur han själv varit ute och letat efter en stulen Iphone och sett hur positionsangivelsen hoppat fram och tillbaka på kartan under jakten på telefonen och dess förövare.

"I storstadsmiljöer som på Södermalm i Stockholm går det inte att helt lita på positioneringsfunktioner som den i "Hitta min Iphone" och vi kan inte agera polisiärt med enbart den typen av information som underlag" , säger Johan Säfström.

Ett annat stort problem är flerfamiljshus. Även om en Iphone spårats till en sådan fastighet kan inte polisen agera då det inte finns en tillräckligt precis angivelse om var enheten befinner sig.

Johan Säfström berättar att han vid två tillfällen själv varit med om att "Hitta min Iphone" faktiskt lett till att telefoner återfunnits. Ena gången var vid ett personrån. "Vi hade målsägaren med oss i polisbilen och hittade efter en stund ett ungdomsgäng som stod relativt ensamma på en plats. Signalen från "Hitta min Iphone" ledde oss till platsen och vi klev ur polisbilen, ringde till den stulna telefonen och det började därefter ringa i en av ungdomarnas ficka" , berättar Johan Säfström som i efterhand skrattande beskriver händelsen som "en bra dag på jobbet" .

Den andra gången var det en busschaufför som hittat telefonen och tänkte lämna in den till hittegodsavdelningen dagen efteråt. "Det gick lite fortare att få tillbaka den när vi åkte iväg för att hämta den" , säger Johan Säfström.

Han beskriver också medborgarna i Stockholm som överlag ganska ärliga, där många upphittade mobiltelefoner lämnas in till polisens hittegodsavdelning. Givetvis sker det också rån, stölder och andra former av brottsliga handlingar där personer blir av med exempelvis en mobiltelefon. Iphone anses av polisen vara mer stöldbegärlig och är den telefonmodell som oftare är byte vid ett rån jämfört med andra tillverkares modeller.

Gör så här om din telefon blir stulen

Om man blir utsatt för en väskryckning eller ett rån och på sätt blir av med sin mobiltelefon har man inte automatiskt rätt att bruka våld eller liknande för att ta tillbaka den. Det finns utrymme i lagen för en privatperson att gripa en brottsling under pågående brott, men Johan Säfström på Södermalmspolisen i Stockholm avråder alla att försöka lösa den här typen av saker på egen hand:

"Vi förväntar oss inte att medborgarna ska ha koll på hur lagtexten är utformad utan uppmanar alltid alla att ta kontakt med polisen omedelbart efter att man blivit utsatt för ett brott" .

Gör istället så här:

  1. Kontakta polisen så snart det går. Dokumentera var du blev utsatt för brott och hur det gick till.

  2. Försök lokalisera och radera din Iphone via "Hitta min Iphone".

  3. Kontakta din mobiloperatör och anmäl stölden samt spärra SIM-kortet i telefonen.

Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.