Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Installera Windows 8 med Boot Camp-assistenten

I samband med OS X-uppdateringen till 10.8.3 släppte Apple stöd för Windows 8. 99mac testar hur det hela fungerar och erbjuder en hjälpande hand genom processen.

Windows 8 på USB-minne

Det är en bra idé är att kolla upp så att datorn i fråga stöder Windows 8, all info finns i det här supportdokumentet på Apples webbplats. 99mac installerar på en Macbook Air 11 tum från mitten av 2011 som kör OS X 10.8.3.

Innan du börjar behövs följande:

  • En 64-bitars Windows 8-licens

  • Administratörsrättigheter i din Mac

  • USB-minne på minst 8 gigabyte

  • En hel del tålamod och valfri dryck

Först kontrollerar vi så att alla uppdateringar som finns för OS X (via Mac App Store) är nedladdade, och sedan kontrollerar vi hårddisken med Skivverktyg (Program > Verktygsprogram > Skivverktyg). Det här steget kan hoppas över, men om det finns några fel med disken kommer Boot Camp kanske inte att kunna göra en partition för Windows senare.

Nu till det roliga (eller biten som kan kräva mycket tålamod och i vårt fall kaffe). Starta Boot Camp-assistenten, som också finns i mappen Verktygsprogram. Först finns en knapp för att skriva ut instruktionerna, men det behövs inte om du tänkt följa den här guiden. Efter nästa-knappen erbjuder assistenten följande tre val:

  • Skapa en installationsskiva för Windows 7 eller senare

  • Hämta den senaste Windows-stödprogramvaran från Apple

  • Installera Windows 7 eller senare

Om det översta alternativet saknas stöder inte din dator att installera från ett USB-minne, se delen i den här guiden som rör att installera med en dvd-skiva istället.

Vi klickar i alla tre alternativen och har en iso-installationsfil med Windows 8 tillgänglig i datorn (en fullvärdig version krävs, uppdateringsfiler fungerar inte). Filen har vi hämtat från Microsoft och är en utvärderingsversion. När Boot Camp-assistenten ber om ett USB-minne ansluter vi ett på 8 gigabyte. Viktigt här är att tänka på att allt som finns på raderas så spara eventuella filer du vill ha kvar innan det här steget.

Assistenten lägger in installationsfilerna för Windows på USB-minnet (vi får välja vår iso-fil), men laddar också ned drivrutiner och annat från Apple som kommer att behövas senare för att få Windows att fungera med din Mac. Att ladda ned stödprogramvaran via Boot Camp-assistenten tog lång tid, det går också att ladda ned dem via Apples supportsajt. Laddar du ned dem själv lägger du in innehållet från zip-filen på USB-minnet, tänk på att lägga dem på root-nivå, det vill säga inte i någon undermapp.

Det är dags att välja storlek på partitionen som Windows ska installeras på. Det minsta vi kan välja är 20 gigabyte och det är det minsta som rekommenderas för en 64-bitars Windows 8-installation. Apples installationsguide för Boot Camp rekommenderar att vi väljer minst 30 gigabyte. Minsta alternativet 20 gigabyte kommer inte att räcka långt om vi ska installera stora program som exempelvis Adobe Creative Suite, Microsoft Office och spel. Här är det upp till var och en att göra en uppskattning av vad man tror sig behöva.

Om allt går som det ska här kommer Boot Camp-assistenten att partitionera din hårddisk och döpa den nya partitionen till BOOTCAMP. Efter det här steget startar datorn om till en svart skärm och ett blått Windows-fönster dyker upp. Vi får kika på det här fönstret en bra stund innan ett fönster med språkinställningar dyker upp. Vi väljer engelska, men i de två rutorna under väljer vi Sverige och att vi har ett svenskt tangentbord.

Nu ska vi välja partition att installera på. I vår dator syns fyra tillgängliga partitioner varav den fjärde heter BOOTCAMP. Men vi får inte välja den av någon anledning. Vid närmare inspektion är den formatterad som FAT32, men ska vara NTFS. Vi väljer Drive options (advanced) > Format (medan rätt partition är markerad). Efter en stund kan vi välja partitionen som nu är formaterad korrekt och gå vidare.

Nu installeras Windows och vi hämtar mera kaffe under tiden. En omstart senare är det hela nästan färdigt. En ny assistent startar, från Windows den här gången, och kontrollerar om vi har ett Windows-konto. 99mac har ett Xbox Live-konto som fungerar att logga in med. Hotmail, Messenger eller Windows Live ID-konto fungerar också. Har man inget konto blir det några extra steg för att skapa ett. Det kommer ett sms till vår telefon med en kod så att vi kan koppla datorn till vårt Windows-konto som en enhet vi litar på (det steget utför vi direkt i telefonen genom att först kopiera koden i sms:et och sedan trycka på länken, logga in och klistra in koden).

Vi kopplar upp oss på vårt Wifi-nätverk och Windows undrar om vi vill använda Express-inställningar eller ändra själva.

Express innebär att:

  • viktiga och rekommenderade inställningar installeras automatiskt

  • datorn blir skyddad mot osäkra filer och webbsajter

  • Do Not Track slås på i Internet Explorer

  • information skickas till Microsoft för att förbättra mjukvara, tjänster och platstjänster

  • lösningar på problem söks på internet

  • appar anpassas efter användarens plats, namn och kontobild

  • delning slås på för enheter på nätverket

Vi väljer Express-alternativet och efter ett tags funderade är Windows äntligen installerat och färdigt. Allt vi behöver göra är att logga in med vårt konto. Windows vill installera drivrutinerna från USB-minnet automatiskt, det är inga konstigheter, bara att följa instruktionerna. Om inte öppnar du USB-minnet och går in i mappen BootCamp och startar setup.exe själv.

Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.