Iphone 6 – allt vi tror oss veta

99mac samlar ihop rykten och förhandsuppgifter inför Apples kommande presentation av nästa Iphone den 9 september.

Utsidan

Större skärm

Bland det första som rapporterades kring nästa Iphone var just att skärmstorleken skulle bli större. Dessa rykten späddes på tack vare att interna dokument publicerades i samband med rättegången mellan Apple och Samsung i april, som visade att Apple var medvetna om att mobiler med större skärmar är populära hos konsumenter.

Storlekarna som det rapporterats om är 4,7 tum och 5,5 tum. Dessa uppgifter har varit konsekventa under hela året, men det har däremot kommit olika bud gällande huruvida den större av de nya modellerna verkligen kommer att lanseras under hösten, eller om den istället kommer under första kvartalet nästa år.

Det har också kommit spridda uppgifter om vilken upplösning de nya skärmarna ska få. Den ursprunliga Iphone-skärmen var på 3,5 tum och har en upplösning på 480 x 320 pixlar. Med #Iphone 4 införde Apple en retinaskärm med en pixeltäthet på 326 pixlar per tum, och höjde upplösningen till så kallad 2X, det vill säga 960 x 640 pixlar. #Iphone 5 fick en större skärm på 4 tum, vilket höjde upplösningen till 1136 x 640 pixlar, men pixeltätheten förblev densamma.

Spekulationerna om vilken upplösning de nya skärmarna kommer att få brukar utgå från att Apple vill behålla en tillräckligt hög pixeltäthet för att kalla bildskärmen Retina. En annan tanke är att de troligtvis vill underlätta för utvecklare att anpassa sina appar till den nya upplösningen genom att dubbla antalet pixlar på ett liknande sätt som skedde vid lanseringen av Iphone 4.

Ett ingående resonemang kring upplösningen på de båda storlekarna av #Iphone 6 står Apple-bloggaren John Gruber för, som gissar att modellen med 4,7 tum får upplösningen 1334 x 750 pixlar med samma pixeltäthet som tidigare – 326 pixlar per tum. 5,5-tumsmodellen får enligt honom 2208 x 1242 pixlar vilket ger en väldigt hög pixeltäthet på 461 pixlar per tum.

Safirglas

Ett annat seglivat rykte om de nya bildskärmarna är att Apple kommer att använda sig av #safirglas istället för det gorillaglas som tidigare modeller haft. Faktorer som stärker dessa uppgifter är att Apple tillsammans med GT Advanced investerat i en safirglasfabrik i Arizona med kapaciteten att kunna producera över 100 miljoner skärmar per år. Safirglas skulle göra de nya skärmarna både betydligt mer slitstarka och reptåligare än tidigare generationer.

Det som talar emot användande av safirglas är dels att materialt tros resultera i dyrare komponenter, samt att tillverkningsprocessen är mer komplicerad och energikrävande. Vissa källor har rapporterat att endast de dyrare toppmodellerna av Iphone 6 kommer att få skärmar av safirglas.

I två videor som publiceratsYoutube har Marques Brownlee testat en glaspanel som han uppger är en äkta komponent av safirglas avsedd för Iphone 6. Glaset visade sig mycket stryktåligt, men Brownlee kom också fram till att glaspanelen troligtvis inte bestod av rent safirglas, utan av ett kompositmaterial där safirglaset utgör det översta lagret. Han hänvisar också till ett patent som Apple ansökt om som beskriver just en process för att modifera safirglas till ett laminat som kan täcka annat glas.

Formfaktor

Inte helt oväntat spås nästa Iphone bli tunnare än sin föregångare. De större bildskärmarna kommer medföra att Iphone 6 får större dimensioner, men rykten har också gjort gällande att formfaktorn på den nya telefonen kommer att ha en tunnare ram så att bildskärmen sträcker sig närmare kanterna på liknande sätt som på #Ipad Air och #Ipad Mini. Apple uppges också använda en ny metod som ska göra själva bildskärmarna tunnare.

Vissa rykten har rentav hävdat att skärmen kan komma att täcka hela framsidan från kant till kant. 99mac har också skrivit om ett patent som Apple fått för en metod att täcka sidorna på en enhet med en flexibel skärm och visa virtuella knappar eller information.

Flera av de bilder som läckt och påstås visa komponenter till Iphone 6 har visat streck på baksidan som uppges täcka antenner. Detta har orsakat delade meningar både på 99macs redaktion och på internet i stort, där en majoritet verkar ogilla utseendet. Andra uppgifter har dock antydd att fälten ovanför antennstrecken kommer att bytas ut mot glas, eller åtminstone färgläggas vilket gör utseendet mer likt det på Iphone 5S.

Prognos:

Att Iphone 6 blir tunnare är knappast någon högoddsare, och kanterna blir säkerligen tunnare i stil med designen på Ipad Air och Ipad mini. Vi tror också att strecken på baksidan kommer att färgläggas så att det ser snyggt ut.

Sannolikt.

En flexibel skärm som sträcker sig över sidorna ställer vi oss dock skeptiska till. Att Samsung nyligen har gått den vägen är knappast något som gör det mer sannolikt att Apple skulle göra det, och det har inte märkts av på någon av de påstådda komponenterna.

Inte alls sannolikt.

Kommentarer
3 svar

Äntligen fredag och inte nog med att många av oss får chans att vila upp oss från arbete utan iPhone 13-serien är äntligen här.

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.