Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 6 – allt vi tror oss veta

99mac samlar ihop rykten och förhandsuppgifter inför Apples kommande presentation av nästa Iphone den 9 september.

Utsidan

Större skärm

Bland det första som rapporterades kring nästa Iphone var just att skärmstorleken skulle bli större. Dessa rykten späddes på tack vare att interna dokument publicerades i samband med rättegången mellan Apple och Samsung i april, som visade att Apple var medvetna om att mobiler med större skärmar är populära hos konsumenter.

Storlekarna som det rapporterats om är 4,7 tum och 5,5 tum. Dessa uppgifter har varit konsekventa under hela året, men det har däremot kommit olika bud gällande huruvida den större av de nya modellerna verkligen kommer att lanseras under hösten, eller om den istället kommer under första kvartalet nästa år.

Det har också kommit spridda uppgifter om vilken upplösning de nya skärmarna ska få. Den ursprunliga Iphone-skärmen var på 3,5 tum och har en upplösning på 480 x 320 pixlar. Med #Iphone 4 införde Apple en retinaskärm med en pixeltäthet på 326 pixlar per tum, och höjde upplösningen till så kallad 2X, det vill säga 960 x 640 pixlar. #Iphone 5 fick en större skärm på 4 tum, vilket höjde upplösningen till 1136 x 640 pixlar, men pixeltätheten förblev densamma.

Spekulationerna om vilken upplösning de nya skärmarna kommer att få brukar utgå från att Apple vill behålla en tillräckligt hög pixeltäthet för att kalla bildskärmen Retina. En annan tanke är att de troligtvis vill underlätta för utvecklare att anpassa sina appar till den nya upplösningen genom att dubbla antalet pixlar på ett liknande sätt som skedde vid lanseringen av Iphone 4.

Ett ingående resonemang kring upplösningen på de båda storlekarna av #Iphone 6 står Apple-bloggaren John Gruber för, som gissar att modellen med 4,7 tum får upplösningen 1334 x 750 pixlar med samma pixeltäthet som tidigare – 326 pixlar per tum. 5,5-tumsmodellen får enligt honom 2208 x 1242 pixlar vilket ger en väldigt hög pixeltäthet på 461 pixlar per tum.

Safirglas

Ett annat seglivat rykte om de nya bildskärmarna är att Apple kommer att använda sig av #safirglas istället för det gorillaglas som tidigare modeller haft. Faktorer som stärker dessa uppgifter är att Apple tillsammans med GT Advanced investerat i en safirglasfabrik i Arizona med kapaciteten att kunna producera över 100 miljoner skärmar per år. Safirglas skulle göra de nya skärmarna både betydligt mer slitstarka och reptåligare än tidigare generationer.

Det som talar emot användande av safirglas är dels att materialt tros resultera i dyrare komponenter, samt att tillverkningsprocessen är mer komplicerad och energikrävande. Vissa källor har rapporterat att endast de dyrare toppmodellerna av Iphone 6 kommer att få skärmar av safirglas.

I två videor som publiceratsYoutube har Marques Brownlee testat en glaspanel som han uppger är en äkta komponent av safirglas avsedd för Iphone 6. Glaset visade sig mycket stryktåligt, men Brownlee kom också fram till att glaspanelen troligtvis inte bestod av rent safirglas, utan av ett kompositmaterial där safirglaset utgör det översta lagret. Han hänvisar också till ett patent som Apple ansökt om som beskriver just en process för att modifera safirglas till ett laminat som kan täcka annat glas.

Formfaktor

Inte helt oväntat spås nästa Iphone bli tunnare än sin föregångare. De större bildskärmarna kommer medföra att Iphone 6 får större dimensioner, men rykten har också gjort gällande att formfaktorn på den nya telefonen kommer att ha en tunnare ram så att bildskärmen sträcker sig närmare kanterna på liknande sätt som på #Ipad Air och #Ipad Mini. Apple uppges också använda en ny metod som ska göra själva bildskärmarna tunnare.

Vissa rykten har rentav hävdat att skärmen kan komma att täcka hela framsidan från kant till kant. 99mac har också skrivit om ett patent som Apple fått för en metod att täcka sidorna på en enhet med en flexibel skärm och visa virtuella knappar eller information.

Flera av de bilder som läckt och påstås visa komponenter till Iphone 6 har visat streck på baksidan som uppges täcka antenner. Detta har orsakat delade meningar både på 99macs redaktion och på internet i stort, där en majoritet verkar ogilla utseendet. Andra uppgifter har dock antydd att fälten ovanför antennstrecken kommer att bytas ut mot glas, eller åtminstone färgläggas vilket gör utseendet mer likt det på Iphone 5S.

Prognos:

Att Iphone 6 blir tunnare är knappast någon högoddsare, och kanterna blir säkerligen tunnare i stil med designen på Ipad Air och Ipad mini. Vi tror också att strecken på baksidan kommer att färgläggas så att det ser snyggt ut.

Sannolikt.

En flexibel skärm som sträcker sig över sidorna ställer vi oss dock skeptiska till. Att Samsung nyligen har gått den vägen är knappast något som gör det mer sannolikt att Apple skulle göra det, och det har inte märkts av på någon av de påstådda komponenterna.

Inte alls sannolikt.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.