Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Imac Retina: miljontals pixlar för tusentals pix

Apples nya frontfigur bland stationära datorer har dykt upp i 99mac:s testlabb, och genast utreder vi hur mycket den nya 5K-skärmen egentligen orkar med.

Inledning

Ända sedan Apple introducerade begreppet Retina i samband med lanseringen av Iphone 4 år 2010 har många väntat på dagen när Apples stationära Mac-datorer ska utrustas med Retinaskärmar. Iphone följdes av Retina-versioner av Ipad och Macbook Pro 2012, och nu har äntligen de högupplösta skärmarna nått Imac i skärmstorleken 27 tum.

Imac har ända sedan 1998 varit Apples allt-i-ett-dator för konsumenter och dator-familjen har regelbundet uppdaterats till de nuvarande platta maskinerna som nästan tycks bestå av enbart en skärm fritt svävande i luften. I somras släppte Apple en ny grundmodell för 10 295 kronor, och nu mutar de in det övre segmentet med sin nya Retina-modell som också är den kraftfullaste Imac-medlemmen hittills.

På utsidan är det inte mycket som särskiljer denna nya modell från de tidigare. Den design som kom i oktober 2012 hänger fortfarande med, vilket innebär ett oerhört tunnt chassi med en tjocklek på 5 millimeter vid kanterna och något tjockare mot mitten. Bildskärmen tar upp nästan hela framsidan av datorn, och alla anslutningar och kontakter återfinns på baksidan. På tillbehörssidan är det fortfarande ett trådlöst tangentbord och en Magic Mouse som följer med, men det går att välja ett fullstort kabelanslutet tangentbord och en Magic Trackpad istället för den som vill. DVD-läsare är ett externt tillbehör som kostar 749 kronor extra.

Imac med Retina 5K-skärm (slutet 2014) – Grundmodellen

Egenskap

Värde

Skärm

27-tums Retina 5K-skärm med IPS-teknik med
upplösningen 5 120 x 2 880 pixel

Processor

3,5 GHz fyrkärnig Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,9 GHz)

Minne

8 GB 1 600 MHz LPDDR3

Kapacitet

1 TB Fusion Drive

Grafik

AMD Radeon R9 M290X
2 GB GDDR5-minne

Anslutningar

2 x Thunderbolt 2
4 x USB 3.0
1 x SDXC-kort
1 x Gigabit Ethernet
hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.10

Mått

H: 51,6 cm
B: 65,0 cm
Stativets djup: 20,3 cm

Vikt

9,54 kg

Pris

24 995 kronor inkl. moms

På insidan har det däremot hänt en hel del jämfört med den senaste 27-tumsmodellen som kom i oktober 2013. Processorerna är fyrkärniga Intel Core i5 på 3,5 gigahertz och Turbo Boost-läge på upp till 3,9 gigahertz. För en extra slant kan processorn uppgraderas till en fyrkärnig i7 på 4,0 gigahertz (Turbo Boost upp till 4,4 gigahertz), och det är denna snabbare modell som har passerat genom testlabbet hos 99mac.

Vårt testexemplar har också utrustats med det snabbare grafikkortet AMD Radeon R9 M295X med 4 gigabyte GDDR5-minne. Standardkonfigurationen av Imac Retina har annars ett AMD Radeon R9 M290X med 2 gigabyte minne.

Arbetsminnet i testexemplaret är 8 gigabyte vilket är standard, men det går att konfigurera datorn med upp till 32 gigabyte. Med glädje konstaterar vi att det fortfarande går att byta minnen själv genom en lucka på datorns baksida. Det finns fyra platser för minnesmoduler, och två av dessa upptas i grundkonfigurationen av två stycken 4 gigabyte-moduler.

Vid ett senare tillfället går det alltså att köpa till ytterligare upp till 2 x 8 gigabyte arbetsminne och sätta i datorn utan att behöva ersätta de moduler som redan finns där. Att montera totalt 16 gigabyte i datorn redan från början kostar 1 760 kronor extra, men då blir det två stycken 8 gigabyte-moduler som sitter i och följaktligen fortfarande två lediga platser. Det kan alltså vara värt att tänka taktiskt vid köp för den som med tiden har tänkt maximera arbetsminnet. Tumregeln att det inte går att ha för mycket minne gäller i högsta grad fortfarande.

Processoralternativ

Pris

3,5 GHz Quad-Core i5
Turbo Boost upp till 3,9 GHz

ingår

4,0 GHz Quad-Core i7
Turbo Boost upp till 4,4 GHz

+2 200 kr

Lagringsalternativ

Pris

1 TB Fusion Drive

ingår

3 TB Fusion Drive

+1 320 kr

256 GB Flashlagring

+0 kr

512 GB Flashlagring

+2 640 kr

1 TB Flashlagring

+7 040 kr

Grafikalternativ

Pris

AMD Radeon R9 M290X 2 GB GDDR5

ingår

AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5

+2 200 kr

Minnesalternativ

Pris

8 GB (2 x 4 GB)

ingår

16 GB (2 x 8 GB)

+1 760 kr

32 GB (4 x 8 GB)

+5 280 kr

Nyheterna

Snabbare processorer och bättre grafikkort är uppskattat, men inte särskilt roliga förändringar. Den stora nyheten är annars givetvis den fantastiska Retinaskärmen som märks av omedelbart när datorn sätts igång. Upplösningen är knivskarp och det nya systemtypsnittet i OS X Yosemite kommer plötsligt till sin rätt. Det är en lätt plågsam upplevelse att arbeta några timmar på Imac Retina och sedan gå tillbaka till en äldre dator utan 5K-skärm.

Det här är kortfattat en bildskärm som inbjuder till att stanna kvar framför datorn en extra stund, och såväl surfning som video som text- och bildbehandling är en ren njutning. En tråkig förändring är dock att denna nya Imac inte längre kan användas som extra bildskärm för bärbara datorer, något som tidigare 27-tumsmodeller kunde. Detta beror dock gissningsvis inte på småsinthet utan på att dessa datorer knappast har grafikprestandan som krävs för att flytta runt alla dessa miljontals pixlar. Detta gör också utsikterna små att Apple kommer att släppa en ny Thunderbolt-skärm med 5K-upplösning innan sortimentet av datorer fått kraftigare hårdvara.

Kommentarer
72 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.