Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar nya Imac 5K Retina

Apples uppdaterade Imac med 27-tums 5K Retina-skärm hälsar på hos 99mac och tar en runda genom testlabbet. Hur mycket dator blir det för pengarna?

Inledning

Den här hösten har Apple gett lite kärlek åt den stationära datorn Imac. Den mindre varianten med 21,5-tumsskärm har äntligen fått en modell med en 4K Retina-skärm och den större 27-tummaren har utrustats med bättre skärmar samt Intels nya Skylake-processorer. Dessutom har de trådlösa tillbehören till Imac bytts ut till de nya alternativen Magic Keyboard, Magic Trackpad 2 och Magic Mouse 2, som vi skriver om i ett separat test.

Alla förändringar har inte tagits väl emot av Mac-användare som letar efter den bästa kombinationen av pris och prestanda. Imac 21,5 tum har kritiserats för sin klena prestanda – särskilt den billigaste varianten utan 4K-skärm – och att den fortfarande använder långsamma hårddiskar på 5 400 varv/minut som standard. Även i grundmodellen av 27 tums Imac är en vanlig hårddisk standard, men här åtminstone på 7 200 varv/minut. Apple har också kritiserats för att ha minskat SSD-delen av den banbrytande Fusion Drive till futtiga 24 gigabyte på 1 terabyte-modellen, en rejäl begränsning jämfört med tidigare modellers 128 gigabyte.

Samtidigt har priset gått ned en bit, men i Sverige har dessa förändringar till stor del ätits upp av den starka dollarn som fått Apples priser att stiga på den svenska marknaden. Hur mycket dator får man för pengarna egentligen? Det vill 99mac ta reda på, och har packat upp en 27-tums Imac 5K i testlabbet. För ett år sedan imponerades vi av den första varianten av Imac 5K, och frågan är nu om den nya och förbättrade varianten kan upprepa prestationen.

Vårt testexemplar

Imac 5K Retina finns nu i tre olika utföranden, och det är grundmodellen som nu hälsar på i testlabbet. Vi har dock utrustat maskinen med en en terabyte Fusion Drive istället för den vanliga hårddisk på en terabyte som är standard. Det betyder att det är den nya "klena" Fusion Drive som sitter i datorn, med en flashlagring på endast 24 gigabyte. Å andra sidan ska själva flashlagringen också vara snabbare nu än förra årets modell, så vi ser fram emot att se om det blir några mätbara skillnader i läs- och skrivhastighet. Att byta till Fusion Drive höjer kostnaden med 1 100 kronor.

Vi har också bytt ut Magic Mouse 2 mot en ny Magic Trackpad 2, till en kostnad av ytterligare 546 kronor. I övrigt är vår grundmodell konfigurerad enligt standard, vilket innebär en fyrkärnig Skylake-processor på 3,2 gigahertz med upp till 3,6 gigahertz Turbo Boost och 8 gigabyte primärminne. Primärminnet tar upp två platser, vilket lämnar två tomma för framtida uppgradering. Officiellt stöder Imac 32 gigabyte primärminne, men i praktiken går det att fylla datorn med så mycket som 64 gigabyte. Fullständiga specifikationer på vår testdator visas nedan.

Imac med Retina 5K-skärm (slutet 2015) – Grundmodellen, men med Fusion Drive och Magic Trackpad 2

Egenskap

Värde

Skärm

27-tums Retina 5K-skärm med IPS-teknik med
upplösningen 5 120 x 2 880 pixel

Processor

3,2 GHz fyrkärnig Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

Minne

8 GB 1 867 MHz LPDDR3

Kapacitet

1 TB Fusion Drive (Flashkomponent 24 gigabyte)

Grafik

AMD Radeon R9 M380
2 GB GDDR5-minne

Anslutningar

2 x Thunderbolt 2
4 x USB 3.0
1 x SDXC-kort
1 x Gigabit Ethernet
hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.11 El Capitan

Mått

H: 51,6 cm
B: 65,0 cm
Stativets djup: 20,3 cm

Vikt

9,54 kg

Grundpris

19 995 kronor inkl. moms

Slutpris

21 641 kronor inkl. moms

Tillval för grundmodellen

Minnesalternativ

Pris

8 GB (2 x 4 GB)

ingår

16 GB (2 x 8 GB)

+2 200 kr

32 GB (4 x 8 GB)

+6 600 kr

Lagringsalternativ

Pris

1 TB ATA-hårddisk (7 200 varv/minut)

ingår

1 TB Fusion Drive

+1 100 kr

2 TB Fusion Drive

+3 300 kr

3 TB Fusion Drive

+4 400 kr

256 GB Flashlagring

+2 200 kr

512 GB Flashlagring

+5 500 kr

Tillbehör

Pris

Magic Keyboard eller trådbundet Apple Keyboard

ingår

Magic Mouse 2 eller trådbunden Apple Mouse

ingår

Magic Trackpad 2

+546 kr

Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2

+1 395 kr

Tillvalen avser grundmodellen. För de två dyrare varianterna går det också att välja till snabbare processoralternativ, snabbare grafikkort och 1 TB flashlagring.

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.