Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar nya Imac 5K Retina

Apples uppdaterade Imac med 27-tums 5K Retina-skärm hälsar på hos 99mac och tar en runda genom testlabbet. Hur mycket dator blir det för pengarna?

Summering och omdöme

Förra året när Imac för första gången fick Retina-bildskärm var det en revolution, och bakom den fantastiska skärmen fanns också en mycket kraftfull dator, men paketet kostade därefter. Att bygga ihop toppmodellen av Imac 5K som vi gjorde skulle då kosta 31 155 kronor inklusive moms, och grundpriset låg på 24 995 kronor inklusive moms. Billigare varianter av Imac 27-tum hade inte Retina-skärm.

Förra året var helt enkelt Retina något som bara kom med toppmodellen. Tidigare i år kompletterades detta med en mellanmodell, och med den senaste uppdateringen är alla tre varianter av 27-tummaren Retina. Motsvarande utveckling kan väntas ske under det kommande året för den mindre Imac 21,5 tum där toppmodellen nu precis har fått en 4K-skärm.

I ljuset av detta ska nya Imac 5K ses för vad den är – en vanlig dator där Retina-skärmen inte längre är en pro-funktion utan något som bara är där. Samma utveckling har ju skett hos både Iphone och Ipad, och är på god väg att ske hos Apples bärbara datorer, så snart Macbook Air försvinner eller får Retina. Och det tål verkligen att upprepas att en 27-tums Retina-skärm i 5K ger en fantastisk användarupplevelse. Text är otroligt skarp och läsvänlig, och Apples nya typsnitt San Francisco kommer till sin rätt i menyer och filnamn.

Fotografier och bilder ser också mycket tjusiga ut, även om vi får tillfälle att hissa några varningsflaggor gällande hur pålitlig skärmen är vid färgåtergivning. Apple är tidigt ute med att använda färgrymden DCI-P3 och det ger praktiska konsekvenser när vissa appar, så som webbläsaren Chrome, inte kompenserar för det. Därför bör de som måste kunna förlita sig helt på korrekt färgåtergivning se upp. Det kan bli problem.

Apples vision av den stationära hemdatorn

Imac är och förblir Apples vision av den stationära hemdatorn. Den har duglig prestanda som gör den lämplig för det mesta och är en smidig allt-i-ett-lösning. Imac 5K är inte den optimala speldatorn, och trots ett bra grafikkort är det tydligt i våra prestandatester att en hel del av kraften går åt till att skyffla runt de miljontals pixlarna på skärmen.

Att Fusion Drive på en terabyte numera bara har en flashkomponent på 24 gigabyte är principiellt tråkigt och känns snålt. Trots det är det ingenting som vi upplever i praktiken under vardagsanvändning. Att spara filer, surfa på nätet och öppna appar känns alltid rappt och snärtigt, så slutbetyget blir trots begränsningen att Fusion Drive framgångsrikt plockar det bästa från två världar – mycket lagring med vanlig hårddisk och snabb lagring med SSD. Den som tänker arbeta med stora video- eller bildfiler bör dock överväga att lägga de extra pengarna på att uppgradera Fusion Drive till två eller rentav tre terabyte för att få upp flashlagringen till 128 gigabyte.

Ett annat alternativ är att satsa helt och hållet på flashlagring, och eventuellt komplettera lagringsbehoven med externa hårddiskar. Vi kan inte rekommendera att köpa datorn med bara en normal hårddisk, trots att det i 27-tummaren är en disk på 7 200 varv per minut. Lägg de extra pengarna på snabbare lagring!

Som vanligt när det gäller Apple är det dyrt att välja till både lagring och primärminne, och rekommendationen är att satsa pengarna i första hand på lagring. Primärminnet går tacksamt nog att uppgradera i efterhand, och åtta gigabyte är tillräckligt för normal användning i hemmet eller på kontoret.

Imac har aldrig varit toppspelaren när det gäller att få högsta möjliga prestanda och råa kraft. Förra årets Imac 5K toppar fortfarande våra prestandatester tack vare att det rörde sig om en maxad toppmodell. Det visar att Imac faktiskt går att konfigurera till att bli Apples snabbaste dator, men till en stor kostnad. Nu har vi testat grundmodellen, och det är snarast positivt att den inte ligger långt efter vår tidigare testdator i de flesta prestandatester. Vardagens användningsområden som mejl, bilder, surfning och video flyter helt utan problem och den subjektiva användarupplevelsen är "snabb". Det separata grafikkortet bidrar till att även de flesta spel går att köra utan problem, om än kanske inte med den högsta detaljrikedomen och upplösningen.

Med ett grundpris på 19 995 kronor och i vårt tycke nödvändiga tillägg i form av snabbare lagring är Imac 5K knappast en billig hemdator. Det är en ordentlig investering, men en prisvärd sådan. Vad den ger är en lyxig användarupplevelse som presenterar OS X i sitt bästa ljus och hanterar de flesta arbetsområden en hemdator ska göra på ett lysande sätt.

Fördelar

+ Retinaskärmen ger en fantastisk användarupplevelse
+ Perfekt som en kompetent och lyxig hemdator

Nackdelar

– Dyra uppgraderingsalternativ, särskilt lagringsminne
– Bildskärmens färgåtergivning inte pålitlig

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.