Allt du behöver veta om nya Apple TV
Nya Apple TV är här, och 99mac går igenom allt du behöver veta om Apples nya svarta låda som vill ta över ditt vardagsrum.
Före köpet
Rykten om att Apple planerar en ny och uppdaterad version av den lilla svarta lådan #Apple TV har cirkulerat länge, och i september visade så företaget upp den fjärde versionen. Bland de största nyheterna var en egen App Store, röststyrning med Siri samt snabbare processor och en ny fjärrkontroll med Touch-styrplatta.
Nu är nya Apple TV här, och det är en produkt som på vissa områden verkligen infriar förhandshypen, och på andra gör oss besvikna. Särskilt svenskar och boende i andra mindre länder har skäl att sakna Siri, som i dagsläget bara erbjuds i USA och sju andra länder.
En del andra tekniska begränsningar gör nog också att användare med höga funktionskrav lär avböja köp, eller åtminstone vänta till nästa version. För de flesta vanliga användare lär dock avsaknaden av stöd för upplösningen 4K inte utgöra ett hinder. Det är tydligt att Apple TV precis som så många andra av Apples produkter har normalanvändaren i fokus, på bekostnad av de med högre och mer specifika krav.
Att rekommendera nya Apple TV till de allra flesta är därför lätt, men det finns en del begränsningar som är bra att känna till innan köpet, och en del saker som kan hjälpa dig att avgöra om Apple TV är din nya kompis i vardagsrummet.
Lagringsutrymme
Nya Apple TV finns att köpa i två olika varianter, och det enda som skiljer dem åt är mängden lagringsutrymme som antingen är 32 eller 64 gigabyte. Prisskillnaden mellan de två är 600 kronor.
Enhet | Pris |
---|---|
Apple TV 64 GB | 2 290 kronor |
Apple TV 32 GB | 1 690 kronor |
Apple TV (tredje generationen) | 799 kronor |
Vilken av enheterna är då bäst att välja? Det korta svaret är att som det ser ut idag så bör den modellen med 32 gigabyte räcka gott för de flesta. Vad gäller media som film och musik kommer sådant mestadels att strömmas till Apple TV antingen från nätet eller från en lokal Mac eller IOS-enhet.
Apple själva rekommenderar 64 gigabyte för de som planerar att "ladda ner många appar och spel", och det är just apparna som har potential att ta upp mycket utrymme. Varje app är begränsad till 200 megabyte vad gäller den inledanden nedladdningen, men därefter kan appen ladda hem ytterligare resurser till Apple TV, exempelvis i form av nya banor till ett spel.
Ett annat exempel är Apples nya tjusiga skärmsläckare, där Apple TV automatiskt kan ladda hem nya med jämna mellanrum. Varje skärmsläckare tar upp ungefär 400 megabyte, så med tiden kan dessa sakta men säkert äta upp utrymmet på enheten.
Att välja det större utrymmet kan alltså, precis som på en Iphone eller Ipad, vara ett sätt att försäkra sig om tillräckligt utrymme för framtiden, även om det knappast kommer att behövas i början. Det är svårt att sia om vilken typ av nya appar som kommer att lanseras, och hur utrymmeskrävande de kommer att vara. Prisskillnaden är också relativt liten (åtminstone med Apples mått mätt) så det kan vara ett alternativ att ta det säkra före det osäkra.
Den som primärt tänker använda Apple TV för att ta del av film och musik genom några olika appar, och kanske prova några spel utöver det, kommer troligtvis att vara helt nöjd med 32 gigabyte.
För de som har ännu lägre krav, och i princip bara är ute efter ett smidigt sätt att komma åt Netflix och SVT Play, skicka material från en IOS-enhet över Airplay samt hyra någon film i Itunes då och då kan också välja att köpa den gamla modellen av Apple TV, som finns kvar och kostar 799 kronor inklusive moms. Då saknas helt möjligheten att komma åt App Store och i framtiden använda Siri.
Ingen HDMI-kabel ingår
En annan sak som kan vara bra att komma ihåg vid köpet är att det inte ingår någon HDMI-kabel i kartongen. Många har säkert en liggande hemma redan, men för de som inte har det kan det potentiellt bli en tråkig överraskning vid uppackningen. Köp en i butiken! Observera att vilken HDMI-kabel som helst fungerar, det behöver inte vara Apples snygga men något dyra svarta och tunna kabel.
Optisk utgång saknas
Användare som förlitar sig på tv:ns inbyggda högtalare eller har kopplat ljudutrustning direkt till tv:n kommer inte lida av det här, men de som har en separat receiver utan HDMI i vardagsrummet kan bli besvikna. Apple TV saknar nämligen den optiska ljudutgång som den tidigare modellen hade. Det betyder att allt ljud från Apple TV måste skickas via HDMI-kabeln till tv:n, och därifrån vidare.
Bökigt för familjer
Med tanke på vilken central plats i vardagsrummet Apple TV är skapad för är det lite förvånande att produkten har ett sådant bristfälligt stöd för familjer och andra sammanslutningar som består av mer än en person. Precis som på en Iphone eller Ipad går det inte att växla mellan flera användare, så att varje person kan ha sin egen hemskärm eller egna uppsättning appar.
Det går att lägga till flera Itunes-konton och därefter snabbt växla mellan dessa i inställningarna, vilket gör det relativt smidigt att komma åt sitt Apple Music-konto eller få tillgång till sina appar. Appar som laddats ned ligger kvar även om du växlar Itunes-konto, precis som på en Iphone.
Däremot går det inte att på ett snabbt sätt växla mellan två olika konton i Game Center, Apples spelportal där prestationer, sparningar och annat lagras. Det betyder att om du har tagit rekordpoäng i Crossy Road och din sambo vill spela så kan denne inte komma åt sitt eget konto utan att logga ut och logga in igen, med hjälp av den bökiga fjärrkontrollen.
En annan varningsflagga vill vi hissa för barnfamiljer. Precis som i App Store för IOS finns det både appar som kostar pengar, och sådana som är gratis men erbjuder köp inuti appen. Det finns tre olika inställningar gällande hur ofta lösenordet till App Store behöver skrivas in – aldrig, efter femton minuter eller alltid. Att aldrig behöva skriva in lösenordet gör att barn själva kan gå in och ladda hem appar av hjärtats lust. Att behöva skriva in sitt lösenord varje gång en app ska laddas ned är dock heller inte roligt så inget alternativ känns helt klockrent.
Föräldrar bör överväga att istället låsa in den eftersträvansvärda fjärrkontrollen eller placera den högt uppe på en hylla någonstans. Utan fjärrkontroll blir det nämligen inga köp.